INTERVIU Mircea Diaconu: Dacă nu strâng 100.000 de semnături, plec acasă să-mi tund trandafirii. Sunt ca într-un film american PLUS Cum arată „Formularul” Diaconu”

INTERVIU Mircea Diaconu: Dacă nu strâng 100.000 de semnături, plec acasă să-mi tund trandafirii. Sunt ca într-un film american PLUS Cum arată Formularul Diaconu
Publicat: 19/03/2014, 17:04
Actualizat: 29/07/2014, 18:29

La câteva ore după ce și-a dat demisia din PNL și a anunțat că va încerca să strângă 100.000 de semnături pentru candidatura sa la europarlamentare, fostul senator Mircea Diaconu, a povestit într-un interviu pentru gândul cum i-a venit această idee și unde pot semna oamenii pentru a-l sprijini în acest demers. Diaconu s-a prezentat ca „într-un film american”, ca un personaj solitar care se luptă cu „sistemul nemilos și cinic”. Decizia lui Diaconu de a candida independent vine la o zi după ce conducerea PNL a decis să-l retragă de pe lista pentru europarlamentare din cauza stării de incompatibilitate sesizată de ANI și validată de instanța de judecată. „Formularul Diaconu” pentru strângerea de semnături poate fi solicitat la adresa de email: [email protected], cont care a fost creat special astăzi.

De ce v-ați dat demisia din PNL?
Mircea Diaconu: Pentru că este o problemă personală a mea cu sistemul, ca să spun într-o singură vorbă. Un sistem care atacă persoane, cariere, demnități de prin țara asta și le face praf și nu te poți apăra împotriva lor. Ca să pot să mă apăr trebuie să mă retrag și să încerc să strâng 100.000 de semnături în cinci zile, ca să am statutul de candidat independent, ca să mă pot judeca în procedură de urgență și să-mi caut mica mea dreptate în raport cu sistemul.

De ce nu ați putut lupta cu sistemul din interiorul PNL?
Mircea Diaconu: PNL nu poate să își asume o problemă care nu este a PNL, este a mea. Nu este normal să își asume niște riscuri de tot felul PNL în întregul său, ci eu singur.

V-a supărat decizia de ieri a PNL care v-a retras în ultima ședință de pe listă?
Mircea Diaconu: Nu m-a supărat, este greu să spun că m-a supărat, dar m-a făcut mai înțelept.

Puteți detalia să nu rămână neclar?
Mircea Diaconu: Nu. Păi să rămână neclar, pentru că lucrurile așa sunt.

În ce relații ați rămas cu președintele PNL, Crin Antonescu?
Mircea Diaconu: Nu are nicio legătură demisia mea.

Dacă veți ajunge europarlamentar doriți să vă reînscrieți în PNL?
Mircea Diaconu: Nu, dacă sunt independent este un lucru serios. Dacă am fost în PNL, am fost în PNL, dacă sunt independent atunci exact despre asta este vorba. Dacă voi deveni un independent în PE, atunci voi avea o relație foarte concretă cu niște oameni care m-au trimis acolo. Eu de acea relație trebuie să mă țin. În politică relațiile personale trebuie să conteze mai puțin, să conteze ideile, idealurile, țintele și nu chestiunile efectiv personale. Când e vorba de relații personale poți spune că sunt grupuri de prietenii, ceea ce nu mi se pare normal.

Drumul dvs s-a despărțit definitiv de cel al PNL?
Mircea Diaconu: Nu, dar cu nimeni nu s-a despărțit definitiv. Pentru foarte mulți oameni cu care am stat, am lucrat am respect și admirație, prietenie.

Situația mea este asta. Vreau să fiu singur împotriva acestui sistem. Sunt foarte curios, este ca o provocare, dacă societatea românească reacționează la această provocare. Ceea ce fac în clipa de față nu este politică, este civism. Este, ca într-un film american, de un om singur care se luptă cu un sistem uriaș, puternic, nemilos, cinic și nedrept. O să vedem dacă există susținere publică. Niciun sistem nu poate sta în fața unei susțineri publice reale. Dacă există, voi învinge, dacă nu, nu.

Cine vă strânge semnăturile pentru candidatură?
Mircea Diaconu: Eu pun situația pe masă. Răspunsul va veni sau nu de la ei. Deja au început să vină. Așa a și început. Aseară după ce am plecat de la ședința PNL, mergeam cu mașina și un om pe care nu-l cunosc, un profesor din Târgu Neamț sau Roman, de literatură română, m-a sunat și a zis: domnule ce părere ai dacă îți propun să candidezi independent. Și am spus: dar cine mă ajută? De unde atâtea semnături? Nu am rețea națională, nu am nimic, sunt singur. Nu-I nimic a spus el, domnule nu ești singur, sunt atâția oameni care cred că vor să te sprijine. Vreau să văd și eu acest lucru. Este uluitor. Deja răspunsul este uluitor, sunt câteva ore de când am deschis puțin subiectul, iar oameni pe care nu-i cunosc, oameni din țară se oferă să strângă semnături.

Unde poate semna un om pentru candidatul Mircea Diaconu?
Mircea Diaconu: În hol la teatrul Nottara, în București, se poate semna pentru mine. Oamenii din țară mă contactează pe un mail și acolo primesc formularul.

Aveți o adresă de mail pentru acest formular?
Mircea Diaconu: Da, m-ar ajuta enorm. Emailul este [email protected] De la acest mail fata mea trimite cui cere, oricine pe lume, un formular care se multiplică. Colegii mei de la Nottara și-au manifestat dorința să fie alături de mine.

Credeți că veți avea succes cu această campanie?
Mircea Diaconu: O să vedem, nimeni nu poate fi sigur de nimic pe lume. Dacă tot am spus ca într-un film american, de ce să știm finalul de la început?

De obicei, filmele americane sunt cu happy-end.
Mircea Diaconu: Să sperăm.

Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care doresc să vă susțină?
Mircea Diaconu: Sunt un om singur împotriva sistemului, nu sunt un om anti-sistem. Sunt curios să văd dacă sunt într-adevăr singur. Nu vreau să conving, cine vrea din țara asta, mă contactează și mă ajută să strâng aceste semnături. Mai departe este un alt subiect. Fără aceste semnături nu pot să mă lupt cu nimeni, trebuie să plec acasă să-mi tund trandafirii.

„Formularul Diaconu” pentru a candida la europarlamentare

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Adrian Năstase, gest uluitor! De ce a dat statul român în judecată? Este DINCOLO DE...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Denis Drăguș, implicat într-un scandal uriaș. Familia rupe tăcerea: ”Hagi nu s-a băgat”
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Tensiuni uriaşe lângă frontiera României! Ruşii pregătesc invazia
Anamaria Prodan: ”Da, am vrut să mă sinucid. Cu Reghe în cârcă!”
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...