VIDEO | UPDATE – Guvernul interzice folosirea programelor de antivirus din Rusia de către autoritățile publice din România / Nicolae Ciucă: „Vom lua o decizie prin care să reglementăm protecția sistemelor informatice”

Publicat: 14/09/2022, 12:10
Actualizat: 14/09/2022, 13:36

Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri.

UPDATE. Nicolae Ciucă: „Vom lua o decizie prin care să reglementăm protecția sistemelor informatice”

„Luăm măsuri și propunem prin legislație protecția sistemelor informatice din administrația publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context.

Avem nevoie să ne coordonăm toate activitățile pentru a putea să ne protejăm de toate amenințările în spectrul cibernetic ținând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc și pe care le-am gestionat.

Este, totuși, nevoie să suplimentăm măsurile. Pe baza sesizărilor și pe baza celor discutate cu specialiștii din domeniu care au constatat foarte clar că software-urile rusești antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua astăzi o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecția sistemelor informatice”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

La rândul lui, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că, la 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, toate sistemele informatice de timp antivirus care sunt folosite de autoritățile din România vor trebui dezinstalate.

„Prin acest proiect legislativ ne propunem să interzicem achiziționarea de produse și servicii de timp antivirus de la entități din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, în contextual războiului pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei și de ceea ce specialiștii au constatat și anume lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT de instituțiile și serviciile Federației Ruse.

De asemenea, în ceea ce privește soluțiile și serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru care vom solicita procedură de urgență, aceste produse și servicii vor trebui deconectate, dezinstalate de la rețelele informatice ale autorităților și insituțiilor publice de nivel central și de la nivel local”, a spus Burduja, înaintea ședinței Executivului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Amenzi de până la 200.000 lei

Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 – 200.000 lei.

„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.

Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, prevede expunerea de motive, notează Agerpres.

Ziua 203 de război în Ucraina

Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni.

Cei doi lideri de stat se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o „alternativă” la lumea occidentală.

Urmărește cele mai noi informații din a 203-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”