Ioan Rus: Adam și Eva au fost primul corupt și primul corupător

Ioan Rus: Adam și Eva au fost primul corupt și primul corupător
Publicat: 23/03/2015, 20:24

Un stat puternic nu este cel care are instituții de forță puternice, ci o economie puternică, a declarat, luni, la bilanțul MAI, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, precizând că împotriva corupției s-a mai luptat „în valuri” și altădată, iar efectele s-au văzut sute de ani mai târziu

„Un stat puternic nu este un stat care are instituții de forță puternice, ci care are o economie puternică. (…) Până la urmă vor trebui să înțeleagă cu toții că bătălia pentru corectitudine și progres ne aparține în egală măsură tuturor. Nu avem de ce să arătăm cu degetul către doamna Codruța, să o urâm sau să o iubim. Își face treaba așa cum se cuvine, atâta tot că trebuie să ne-o facem și noi cu toții”, a spus Ioan Rus, prezent la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne.

Rus a adăugat că împotriva corupției s-a mai luptat „în valuri” și altădată. „A mai fost o luptă în istorie: Vlad Țepeș. A făcut tot așa. Boierii s-au mutat și au plecat toți la turci. Efectele le-am văzut sute de ani de atunci încoace”, a precizat ministrul.

La același eveniment a fost prezentă și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea a susținut un discurs în care a menționat că una dintre vulnerabilitățile combaterii corupției este reprezentată de apropierea dintre anumite cadre MAI de politicieni și oameni de afaceri locali.

În acest context, ministrul Transporturilor a contrazis-o pe Kovesi și a explicat că, din punctul său de vedere, apropierea politicului de reprezentanții Ministerului de Interne nu constituie o vulnerabilitate în contextul în care atât politicieni, cât și angajații structurilor de aplicare a legii trebuie să susțină lupta împotriva corupției în comun.

„Sunt politicieni corupți, judecători corupți, procurori corupți, polițiști corupți. În consecință, nu sunt de acord că limitarea relațiilor dintre polițiști și politicieni este o vulnerabilitate la sistemul de luptă anticorupție, doar dacă plecăm de la premisa că unii sunt corupți, iar ceilalți corecți sau invers. În realitate această luptă trebuie s-o ducem toți, dar toți”, a spus Rus.

Acesta a dat ca exemplu o situație pe care a văzut-o în Germania cu ani în urmă când la clasa întâi în fața copiilor a fost adus un polițist în uniformă, iar învățătoarea le-a spus copiilor că acela este un personaj pozitiv căruia i se pot adresa atunci când au probleme.

„Construcția unei viziuni pozitive asupra unei instituții se face de către toți de la ministrul Învățământului până la ministrul Transporturilor. Nu e doar apanajul unor instituții”, a spus Rus.

Acesta a mai explicat că un pericol la siguranța națională este faptul că firmele străine puternice trimit banii în străinătate.

„Realitatea spune așa: astăzi, din cinci miliarde de euro, să spunem, licitați în România, sunt câștigați de firme străine. Întreb: este o vulnerabilitate la siguranța națională? Este! Vin bani europeni, îi mirosim și pleacă înapoi”, a explicat Rus.

Ministrul Transporturilor a adăugat că, în acest moment, Polonia are opt firme, care concurează cu americanii în SUA sau cu japonezii în Japonia, în timp ce România nu are niciuna, fapt ce reprezintă o altă vulnerabilitate la siguranța națională.

La ședința de evaluare a activității Ministerului Afacerilor Interne au participat, alături de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru ai Afecerilor Interne, și președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți și ministrul Apărării, Mircea Dușa, șeful SRI, Eduard Hellvig, și adjunctul acestuia, Florian Coldea, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și șeful interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu