• Publicat:
Politică

Iohannis a câștigat în fața lui Predoiu: va fi prezidențiabilul Alianței Creștin Liberale

ACL și-a stabilit prezidențiabilul: Klaus Iohannis. Decizia a fost luată pe baza sondajelor comandate de de PNL și PDL

Decizia desemnării lui Klaus Iohannis drept prezidențiabilul PNL – PDL a fost luată astăzi în ședința conducerii ACL, alianța în care cele două partide vor participa la alegerile prezidențiale. După aproximativ două săptămâni în care șansele lui Klaus Iohannis și ale lui Cătălin Predoiu de a câștiga cea mai înaltă funcție în stat au fost măsurate de două institute de sondare a opiniei publice, rezultatele au evidențiat că președintele PNL este mai bine clasat și că are șanse să-l învingă pe Victor Ponta în competiția prezidențială. 

Sondajele au fost realizate de CSOP pentru PDL și de IRSOP pentru PNL. În timp ce democrat liberalii au preferat un sondaj efectuat pe teren, liberalii s-au mulțumit cu un sondaj telefonic. Rezultatele amândurora îl indică drept câștigător pe Klaus Iohannis în fața lui Cătălin Predoiu. 

„Multumesc pentru desemnare, îi mulțumesc lui Cătălin Predoiu pentru eleganța cu care s-a bătut, suntem ce mai puternică echipă politică din România. Cu această forță nu avem voie să nu câștigăm alegerile prezidențiale”, și-a început Iohannis discursul în fața colegilor de partid.

Și a continuat.

„Este pentru prima dată după 25 de ani când un partid desemnează un cetățean român, dar aparținând unei minorități, în pofida unei propaganda necinstite și perverse pusă în practică de adversari. Arată maturizarea societății românești. Eu vin de la Sibiu din administrația locală, unii spun că nu sunt parte a jocului politic de la București, nici nu doresc să fiu. Vin pentru a schimba regulile jocului politic de până acum, la 25 de ani după revoluție putem reda încrederea că politica poate să producă efecte pentru oameni și nu este doar o mașinărie de măcinat vorbe goale și de satisfăcut interese de grup”, a adăugat prezidențiabilul PNL.

Liberalul a precizat că cele două zone „nenegociabile” ale mandatului său de președinte vor fi : orientarea pro NATO – UE și apărarea statului de drept.

„Sunt determinat să câștig această bătălie. Îi voi avea alături pe toți cei care nu vor să trăiască într-o Românie feudală a baronilor, măcinată de scandaluri și corupție”, a spus Iohannis.

Prim-vicepreședintele PDL fusese desemnat prezidențiabilul acestui partid, el impunându-se în fața primarului Aradului Gheorghe Falcă. Și în PNL, postura de candidat la prezidențiale a fost disputată de Klaus Iohannis și Crin Antonescu.

Fostul președinte al PNL a anunțat după eșecul de la europarlamentare că renunță la calitatea de prezidențiabil, dar a revenit asupra deciziei la Congresul liberalilor de la sfârșitul lunii iunie. 

Delegația Permanentă a PNL a decis pe 21 iulie că prezidențiabilul PNL este Klaus Iohannis, acesta obținând 115 voturi în timp ce Crin Antonescu a strâns 55 de voturi. 

Procedura de desemnare a candidatului la președinție al Alianței Creștin Liberale trebuia încheiată pe 5 august, dar termenul a fost amânat de comun acord de cei doi președinți Vasile Blaga și Klaus Iohannis. 

Surse din PNL au declarat pentru gândul că după desemnarea lui Klaus Iohannis ca prezidențiabil acesta va pleca într-un turneu electoral prin țară. 

Lansarea candidatului ACL pentru Palatul Cotroceni va avea loc la începutul lunii septembrie în București. 

Surse din PNL au precizat că după ce a pierdut competiția pentru prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu încearcă să se poziționeze drept premierul din umbră. 

Inchide