Iohannis a mers în Piața Universității. Blaga: Iohannis ESTE NOUL PREȘEDINTE, cu 54,39% din voturi. București, Iași și Focșani, primele orașe mari câștigate de candidatul ACL

Iohannis a mers în Piața Universității. Blaga: Iohannis ESTE NOUL PREȘEDINTE, cu 54,39% din voturi. București, Iași și Focșani, primele orașe mari câștigate de candidatul ACL
Publicat: 17/11/2014, 00:59

Klaus Iohannis a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu peste 5,7 milioane de voturi.

Gândul a transmis LIVE TEXT, pe parcursul acestei nopți, rezultatele numărătorii paralele a ACL.

UPDATE 00:35 „După numărarea a 90,53% din voturi, președintele României se numește Klaus Iohannis chiar dacă toți ar vota invesr în momentul ăsta. E o mare victorie a lui Klaus Iohannis și a PNl, dar cel mai câștigat este poporul român care iată, a ales calea dreaptă împotriva minciunii”, a spus co-președintele ACL, Vasile Blaga, cerându-i demisia lui Victor Ponta „pentru modul execrabil în care a organizat alegerile”.

Rezultatul, după numărarea voturilor din peste 90% din secții, este de 54,39% din voturi pentru Klaus Iohannis și 45,65% – Victor Ponta. „Am câștigat în 29 de județe și sectoare, faață de PSD în 19″, a anunțat Blaga.

În diaspora, după 42% din secții, Iohannis are 83%, iar Ponta 17%.

UPDATE 00:32 Potrivit numărătorii paralele a ACL, dupî centralizarea a peste 90% din datele de la secțiile de votare din țară și diaspora Iohannis obținuse 54,9% din voturi.

UPDATE 00:24 După numărarea voturilor din 83% din secții, Iohannis are 54,82%, iar Victor Ponta 45,18%.

UPDATE 23: 55 „297.000 de voturi a luat Iohannis în Timiș. E senzațional!”, strigă Vasile Blaga în sediul de campanie. Klaus Iohannis a atins și 80% în mari orașe din Ardeal, în timp ce în sud a recuperat la Ilfov, unde scorul final a fost 52-48.

UPDATE 23:30. După ce au centralizat procesele verbale din 67% dintre secțiile de votare, liderii ACL au dat semnalul că Iohaannis este noul președinte al României, cântând în sediul de campanie „Deșteaptă-te, române!. Înainte de a fi fost introduse toate secțiile din Ardeal acolo unde are un avantaj net, ca și în diaspora, Klaus Iohannis are 56%, iar Victor Ponta 44%.

Fără a face niciun comentariu legat de rezultat, Klaus Iohannis a plecat de la sediul de campanie spre Piața Universității, acolo unde se maanifestează pentru dreptul la vot. Confirmarea a venit de la candidatul ACL, care a spus doar „Da”, coborând geamul mașinii.

UPDATE 23:15 Așa cum arată rezultatele parțiale, Klaus Iohannis are un avantaj net în județele din Ardeal, în care a luat și 70%, în timp ce Victor Ponta a câștigat în sud. Moldova a fost împărțită între cei doi candidați, Iohannis luând orașele mari – Iași, Focșani, Bârlad etc – în timp ce Ponta a recuperat în mediul rural. Ceea ce a determinat rezultatul final a fost pe de o parte scorul din marile orașe, între care București, pe de altă parte faptul că în sud liberalii au ajuns la ținta de 30% și în județele în care pierduseră în turul I, precum Călărași sau Giurgiu.

UPDATE 23:10 Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannnis felicitându-l pentru rezultatul alegerilor.

UPDATE 23:06 Adriana Săftoiu anunță că după numărarea voturilor din 9522 de secții, reprezentând 50,52%, Klaus Iohannis are 56,27%, iar Victor Ponta 43,70%. În ce privește diaspora, rezultatul după centralizarea voturilor din18% dintre secții este de 80,62% pentru Klaus Iohannis și de 19,6% pentru Victor Ponta.

Primul județ centralizat complet, Harghita, îl are câștigător, de asemenea, pe Klaus Iohannis cu 79,97%.

UPDATE 22:59 Din date parțiale, candidatul ACL a câștigat și Bucureștiul cu aproape 60%

UPDATE ORA 22.30. Potrivit numărătorii paralele a PDL, Focșani este primul oraș mare din Moldova în care Klaus Iohannis a fost declarat câștigător cu 60%. Ca și în turul I, candidatul ACL s-a clasat primul și la Iași.

UPDATE ORA 22:32 După numărarea voturilor din 25 dintre secții, Klaus Iohannis are 57,5%, iar Victor Ponta – 42,5%.

Potrivit datelor de etapă, după introducerea rezultatelor dinn 14% dintre secțiile de votare, Klaus Iohanis are în statisticile partidului 57%, în timp ce Victor Ponta a ajuns la 43%.

„Se fac presiuni pentru anularea unor voturi pro-Iohannis”, a fost mesajul lui Vasile Blaga la prima teleconferință cu liderii de filiale ai ACL care au început să transmită, în timp real, la București, rezultatele votului de astăzi pe baza proceselor verbale încheiate în fiecare secție.

La masa centralizarii neoficiale a rezultatelor au ajuns până acum secretarii generali ai celor două partide, Marian Petrache și Gheorghe Flutur, șeful de campanie, Vasile Blaga, Adrian Videanu, cel care a „patentat” sistemul, Cătălin Predoiu, Teodor Atanasiu și Mihai Răzvan Ungureanu. Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a fost, în jurul orei 22.00, în trecere prin sediul de campanie.

Ultimele runde electorale au credibilizat numătătoarea paralelă după acest sistem, rezultatele fiind, atât la alegerile prezidențiale din 2009 cât și la cele parlamentare din 2008, cvasi-identice cu cele oficiale, cu toate că exit-poll-urile indicau un alt trend. Numărătoarea PDL a fost confirmată de asemenea de rezultatele oficiale în mai, la europarlamentare, dar și în decembrie 2012, la scrutinul general, la care PDL a pierdut.

Sistemul este același cu cel patentat de PDL din 2004 încoace. Fiecare reprezentant al AACL din secțiile de votare preia din procesul verbal, după ce acesta se semnează, rezultatele alegerilor și le comunică filialei județene. Din sediul central de campanie, Vasile Blaga intră pe parcursul nopții în teleconferință cu liderii din județe, introducănd într-o bază de date, în Excel, numărul de secții din care provin procesele verbale, județul și numărul de voturi obținut de fiecare candidat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...