Iohannis a primit raportul de la SRI după acuzațiile de trafic de influență făcute de Ponta: „Nu îl voi da în judecată pe premier”

Iohannis a primit raportul de la SRI după acuzațiile de trafic de influență făcute de Ponta: „Nu îl voi da în judecată pe premier
Publicat: 21/05/2015, 17:09
Actualizat: 04/08/2015, 13:25

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că a primit răspuns de la SRI privind informațiile prezentate de premierul Victor Ponta potrivit căruia oameni din anturajul șefului statului s-au întâlnit cu reprezentanți ai procesatorilor de lemn, mai exact cei ai Holzindustrie Schweighofer, și apoi l-au indus în eroare pe șeful statului.

„Da, am primit un răspuns. Răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influență în chestiunea Codului Silvic”, a afirmat președintele.

El a mai spus că nu îl va da în judecată pe premierul Ponta pentru aceste afirmații.

„Cei care au trebuit să tragă învățămintele le-au tras, este speranța mea. Nu voi acționa în instanță pe cel care a făcut afirmațiile false, fiindcă, între timp, într-un fel, și-a cerut scuze”, a adăugat Klaus Iohannis, întrebat ce va face în continuare, după ce a primit și răspunsul de la SRI.

Întrebat, de asemenea, ce va face în continuare după ce miercuri a fost respinsă cererea de reexaminare a Codului Silvic, Iohannis a răspuns: „În continuare, când va ajunge la mine, fiți sigur că o să vă invit și o să vă spun ce voi face”.

Întrebat, totodată, dacă intenționează să atace la Curtea Constituțională Codul Silvic, Iohannis a refuzat să mai dea un răspuns.

În urmă cu o săptămână, președintele a cerut directorului SRI să verifice de ce informații beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declarațiile sunt foarte grave și, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

Șeful statului a reacționat, în urmă cu o săptămână, la afirmația premierului Ponta dintr-o emisiune TV, unde a spus că „lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis” și că „are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie”.

„Mi se pare o declarație foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declarație. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informații de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiți reprezentanți ai unor procesatori de lemn, și lasă să să se înțeleagă că ar exista un fel de trafic de influență la nivelul președintelui”, a spus atunci șeful statului.

El a adăugat că acest lucru este „surprinzător și fals”.

Președintele a mai menționat că, atunci când a retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care s-a bazat: „Este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenței, prin care ne-a atras atenția că există riscul de infringement pentru România, există riscul să nu fie conformă legea cu legislația europeană”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a nominalizat-o pe Lucia Varga ca fiind persoana la care s-a referit în special drept cea care a promovat în Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic, arătând că nu întâlnirile cu firma sunt anormale, ci susținerea unor interese private.

Ponta a apreciat, totodată, că președintele Klaus Iohannis nu văzuse exact care au fost declarațiile sale pe această temă, înainte să se pronunțe, și că nu are sentimentul că buna sa colaborare de până în prezent cu șeful statului se apropie de final, apreciind că va colabora în contnuare foarte bine cu acesta chiar dacă „presa băsistă” este nemulțumită că președintele și prim-ministrul nu se ceartă.

Camera Deputaților a respins, miercuri, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, adoptând, cu 218 voturi „pentru”, 11 „abțineri” și 95 „împotrivă”, legea în forma inițială. Camerei Deputaților este forul decizional, după ce Senatul a readoptat Codul Silvic în aceeași formă.

La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Irlanda a recunoscut oficial Palestina ca stat suveran și independent
×