Iohannis cere EXPRES Parlamentului revizuirea legilor Justiției: Nu putem face legi ca un lider politic SĂ SCAPE DE ÎNCHISOARE

Publicat: 20/07/2018, 07:52
Actualizat: 26/03/2019, 16:39

„În virtutea atribuțiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituția, solicit în mod expres Parlamentului României ca, imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze, să le corecteze așa cum solicită cei avizați,” a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. „Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri și care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneția. Această lege încă ridică multe probleme pe fond și conține dispoziții neclare, lipsite de coerență, lipsite de previzibilitate. Aceste deficiențe pot afecta exigențele constituționale și standardele europene și internaționale în materie de independență și buna funcționare a sistemului de justiție.”

Șeful statului a precizat că România este stat membru al UE cu drepturi depline și că ar fi inacceptabil ca țara noastră să aibă un sistem de justiție care să ignore valorile europene.

„România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut, evident, derivă și o serie de obligații, inclusiv în ceea ce privește funcționarea justiției, funcționarea integrată a justiției din România în spațiul european de justiție. Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiție care ignoră valorile europene. Ori o nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar însemna exact acest lucru. Ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene. Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Veneția ne va ajuta, în schimb, să păstrăm nealterate valorile esențiale ale democrației – independența justiției, cooperarea loială între puterile statului și statul de drept”, a completat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi și că va sesiza Curtea Constituțională referitor la modificările aduse legii 303 din anul 2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

„Referitor la a doua dintre aceste legi, legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, voi sesiza Curtea Constituțională, cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din actuala majoritate că loialitatea lor trebuie să fie față de alegătorii care i-au trimis în Parlament, să facă legi bune pentru România și pentru români,” avertizează Iohannis. „Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie față de românii care își doresc ca România să rămână în UE și să rămână o țară reprezentată în lume și care doresc să fie reprezentați în mod demn. Nu trebuie să facem legi pentru că niște lideri politici vor să scape de dosare.

Klaus Iohannis

Șeful statului a precizat că standardul legislativ în țara noastră nu poate fi dat de dosarul penal al unui lider sau altuia.

„Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă așa ceva. Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă înseamnă că a fost ales să conducă pentru România, pentru români și nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare. În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider sau altuia. În România, standardul trebuie să redevină respectul pentru normele de drept intern european și național și în primul rând trebuie să se revină la respectul pentru Constituție”, a completat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că a epuizat toate căile de atac și a fost nevoit să promulge proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Am cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi de către Parlament. Am trimis sesizări CCR și am sesizat Comisia de la Veneția. După finalizarea tuturor procedurilor de contestrare, președintele este cel care trebuie să promulge legea. În acest moment, în privința legii 304/2004 am epuizat, din păcate toate căile constituționale, și prin urmare sunt obligat să promulg această lege”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în declarația de presă.

Klaus Iohannis

Șeful statului a criticat PSD pentru modul în care au modificat legile justiției, pentru emiterea celebrei OUG 13 pe abuzul în serviciu în perioada Guvernului Grindeanu. Klaus Iohannis a adăugat că PSD „legiferează prost” și într-o manieră lipsită de transparență.

„Tema acestei declarații de presă o reprezintă Legile justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre prioritătile acestui partid. Au început cu celebra OUG 13 și au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situație delicată și asta numai și numai din cauza modului cum coaliția majoritară au știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență, într-un mod prin care, în ciuda tuturor criticilor de la experți, ONG-uri, partenerii noștri în Uniune, în lume. Cu toate că a fost multe semnale trase, inclusiv de la CSM, au legiferat cum au vrut, cum au dorit și, cum am mai spus, legiferează prost. Calitatea legiferării este foarte proastă și rezultatul este foarte îngrijorător”, a completat Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
„Decapitare” la vârf, în Antena 1! Celebrul prezentator a fost dat afară
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Femeie din Bacău, alergată de un poliţist de la circulaţie ca să fie amendată. Trecuse...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
„Mi-a dat 3.000 de dolari ca să-i fac temele pentru acasă”. Povestea incredibilă a unei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Oradea face senzaţie în lume. Fitch reconfirmă oraşul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Se schimbă complet BANII vechi! Decizia finală privind bancnotele
Vacanță la Mamaia, dar cu prețuri de Dubai. Cât costă cazările în minivacanța de 1...
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani