Iohannis convoacă referendum pentru grațiere și modificarea Codurilor Penale. Reacția lui Dragnea

Iohannis convoacă referendum pentru grațiere și modificarea Codurilor Penale. Reacția lui Dragnea
Publicat: 26/01/2017, 15:38

„La comemorarea celor 158 de ani de la Mica Unire” Klaus Iohannis convoacă referendum pentru proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, teme care au devenit unele de dezbatere națională și pentru care guvernanții care au aprins această dezbatere vor trebui să suporte votul popular. Atunci când au votat oamenii au ales un program de guvernare în care aceste direcții nu se regăsesc, iar PSD și ALDE, cei care au promis românilor bunăstare, s-au apucat, odată ajunși la putere, de cu totul altceva:„S-au apucat să umble la legislația penală pentru a-și curăța dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susținut în campanie, probabil”.

„Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiție. Aparent vorbim despre ordonanțe de urgență pe teme foarte concrete. În realitate vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune ‘așa și-așa’ cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea?”, s-a întrebat retoric Klaus Iohannis.

Șeful statului a lansat un atac virulent la adresa actualei clasei politice, începând prin a o compara cu politicienii care au reușit înfăptuirea Micii Uniri din România.„Ce diferență! Ce clasă politică am avut și unde am ajuns!”, a exclamat Iohannis, vizibil indignat de afirmațiile făcute în spațiul public în urma protestelor din acest sfârșit de săptămână.

Președinele a catalogat multe declarații drept adevărate„aberații” făcute de„activiști, agitați și agitatori” la„televiziunile obediente”, și a ținut să accentueze că nu cetățenii dau vreo lovitură de stat, ci, în acest moment, adevărata„lovitură de grație” este dată de politicieni statului de drept.

„Asta i-a adus pe oameni în stradă, dragii mei. Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul… ce contează Guvernul, acest Guvern? Doar nu-și imaginează că a ieșit cineva în stradă pentru acest Guvern. Oamenii au ieșit să-și spună indignarea și guvernanții ar face bine să ia seama”, a transmis Iohannis către Palatul Victoria.

Liviu Dragnea: Eu și premierul Grindeanu știam de 10 zile că Iohannis vrea să convoace referendum

În prima ieșire publică după anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la inițierea procedurilor pentru convocarea unui referendum, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că atât el, cât și premierul Grindeanu știau de mai multe zile că șeful statului vrea să ceară votul popular în privința celor două ordonanțe. Acesta susține și că apariția lui Iohannis la protestele de duminică a fost făcută în același scop, pentru ca ulterior să-și poată justifica un astfel de demers prin faptul că problema a devenit de dezbatere națională.
„Din acest motiv a mers în piață Klaus Iohannis, să atragă atenția, pentru a justifica astăzi un referendum, prin faptul că subiectul a devenit de interes public. Este strategia unui om politic care a căzut în sondaje, care vrea să se resusciteze, după părerea mea greșit, vrea să resusciteze și niște foști susținători. (…) Ce își dorește Iohannis este ca programul de guvernare să nu fie aplicat cu orice preț.. Vrea ca până în vară acest guvern să fie dat jos prin orice mijloace. Știm de vreo dăuă săptămâni de zile”, a spus Liviu Dragnea la RTV.
Potrivit legii, președintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice de la solicitarea șefului statului să prezinte un punct de vedere asupra referendumului inițiat de acesta. Chiar dacă Parlamentul nu dă un răspuns în termenul stabilit, procedura constituțională de consultare se consideră îndeplinită, iar președintele poate emite decretul privind organizarea referendumului, stabilind tema și data acestuia.

Există două condiții pentru ca rezultatul unui referendum să fie validat: prezența la vot să fie de cel puțin 30% din numărul celor înregistrați pe listele electorale permanente, iar opțiunile valabil exprimate la vot să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe aceste liste.

În condițiile în care pe listele electorale permanente de la alegerile parlamentare din 2016 erau înscriși 17,88 milioane de persoane, ar însemna că referendumul inițiat de Klaus Iohannis ar fi validat dacă la el participă cel puțin 5,36 milioane de oameni și dacă ei exprimă cel puțin 4,47 milioane de voturi valabile. La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la urne peste 7,3 milioane de români.

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis

– Ce moment frumos că atunci românii și-au impus voința, ce clasă politică am avut noi atunci când a început să ia ființă națiunea română și ce clasă politică avem astăzi? Când cei care au fost aleși să conducă țara se ocupă, în mod paradoxal de cu totul alte lucruri?

– Codul lui Cuza a fost primul Cod Penal care incrimina Corupția și făcea referire la abuzul în serviciu. Ce generație de politicieni am avut atunci și ce avem acum? O coaliție aleasă să conducă România spre dezvoltare se ocupă de modificarea Codului Penal, în mod paradoxal exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puțin discutabil, micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferență, ce clasă politică am avut și unde am ajuns!

– Ieri au avut loc proteste, oamenii indignați au ieșit în stradă să protesteze împotriva acestor modificări de a modifica prin OUG legislația penală. Am auzit fel și fel de aberații. Imediat după ce au ieșit oamenii în stradă, activiști, agitați și agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă Mineriadă, auzi aberație, că este o lovitură de stat. Cetățenii dau lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitură de stat. Doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de grație statului de drept din România.

-De ce au ieșit oamenii? Simplu de tot PSD și cu satelitul lui ALDE au promis bunăstare românilor, că vor rezolva problemele românilor, au promis dezvoltare economică, salarii mai mari, pensii mai mari, și oamenii de bună credință i-au votat. Când au ajuns efectiv la guvernare s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat să umble la legislația penală pentru a-și curăța dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susținut în campanie, probabil.

-Asta i-a adus pe oameni în stradă, dragii mei. Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul. Ce contează Guvernul, acest Guvern? Doar nu-și imaginează că a ieșit cineva în stradă pentru acest Guvern. Oamenii au ieșit să-și spună indignarea și guvernanții ar face bine să ia seama. Poate, totuși, cu această ocazie a Micii Uniri, își amintesc că românii sunt un neam mândru, au dreptul la o clasă politică pe măsură.

-Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă națională, este evident că există un larg interes. Și dacă așa este, atunci voi supune acestă temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD. Și atunci, dacă guvernanții au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă.

-Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiție. Aparent vorbim despre ordonanțe de urgență pe teme foarte concrete. În realitate vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune așa și așa cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unirea sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea?

-Așadar, trebuie să ne hotărâm ce fel de națiune suntem, ce fel de națiune vrem să fim. Eu îmi doresc o națiune puternică, de oameni mândri și liberi, și îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri, competenți. Orice altceva, pentru mine, este prea puțin, iar pentru a obține acest lucru, pentru a atinge acest obiectv, pentru mine niciun preț nu este prea mare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...