Iohannis, despre adoptara Codului administrativ prin OUG: Un grav atentat la adresa sistemului administrativ / Reacția lui Suciu: Președintele e încă în campanie

Iohannis, despre adoptara Codului administrativ prin OUG: Un grav atentat la adresa sistemului administrativ / Reacția lui Suciu: Președintele e încă în campanie
Publicat: 25/06/2019, 19:23

Șeful statului mai spune că adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență este „un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”, potrivit unui comunicat de presă am Administrației Prezidențiale remis, marți, Mediafax.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali. Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.

„Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanțe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”, spune șeful statului.

Președintele României consideră că dezbaterea Codului administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social.

„Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției. Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple”, potrivit sursei citat.

Klaus Iohannis mai evidențiază că, după modificarea prin ordonanță de urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă.

Reacția șefului statului vine după ce Guvernul a adoptat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Șeful Executivului a adăugat că OUG pe Codul administrativ prevede reglementări referitoare la procedurile cadru privind licitațiile publice.

Reacția lui Suciu: Președintele e încă în campanie

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a declarat, marți, după ce Klaus Iohannis a criticat adoptarea OUG pe Codul administrativ de către Guvern, că președintele României este încă în campanie electorală. El a amintit că din comisia pentru elaborarea Codului administrativ au făcut parte și liberali.

„Nu mai rețin exact cum o cheamă pe doamna președinte a Consiliului Județean Sibiu sau președinții de Consilii Județene din PNL. E o marotă care știam că așa se va întâmpla. Va fi folosit doar pentru că domnul președinte este în continuare în campanie electorală. Am rugămintea la domnia sa și la toți cei care vorbesc dar doar din punctul de vedere al unui interes politic, să citească cu mare atenție actul normativ. Am impresia că uneori trăim în realități paralele. Nu există județ în care am fost să nu invit toți primarii la discuții cu privire la Codul administrativ. Parlamentari din PNL au făcut parte din comisia care a elaborat acest cod, care este peste 95% exact codul administrativ care a ieșit din Parlament. Nu politizează nimic. Prefectul rămâne înalt funcționar public exact cum este în legislația actuală. Șefii instituțiilor deconcentrate nu sunt asimilați managerilor publici și nu este politizată funcția de șef al Instituției deconcentrată”, a declarat Daniel Suciu.

Ministrul Dezvoltării a afirmat că CCR nu a respins ultimele modificări ale Codului administrativ, ci doar modalitatea prin care au fost adoptate.

„Cât despre discuția cu baronii cei care au cerut acest act normativ, înseamnă că toți aleșii locali sunt niște baroni și nu ar trebui să adoptăm acest act normativ pentru că domnul președinte nu este de acord. Domnul președinte a mai atacat acest act normativ la CCR și vreau să punctez că CCR nu a respins prevederile Codului administrativ, ci modalitatea tehnică de elaborare, anume adoptarea unor

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?