Iohannis, despre situația din Orientul Mijlociu: Până acum, interesele României nu au fost afectate

Iohannis, despre situația din Orientul Mijlociu: Până acum, interesele României nu au fost afectate
Publicat: 09/01/2020, 20:03

„În aceste zile am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, evoluții care afectează, în mod special, stabilitatea din Irak și din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Instituțiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcționa în condiții de stabilitate și securitate pentru a putea fi identificate soluții pașnice, benefice cetățenilor. Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută joi la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a adăugat că țara noastră se coordonează constant în cadrul Uniunii Europene și NATO.

„Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer, în primul rând, la securitatea cetățenilor români, inclusiv la securitatea militarilor noștri, aflați în Irak. Vă asigur că România se coordonează permanent, în cadrul NATO și UE, precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA, în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naționale, cât și ale comunității transatlantice”, a completat Iohannis.

El a mai spus că România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei Statelor Unite de la Bagdad.

„România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei SUA de la Bagdad și ne-am exprimat poziția inclusiv în cazul atacului cu rachete asupra bazei irakiene care găzduiesc forțe americane și personal al coaliției anti-Daesh. În context, doresc să saltut ultima declarație, cea de ieri, a președintelui SUA. România susține unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian”, a conchis șeful statului.

Bază militară din Irak, care găzduiește trupe americane și ale coaliției antiteroriste, a fost ținta unui atac cu rachete în cursul nopții de marți spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Iranul a ripostat miercuri dimineață lansând rachete asupra a două baze militare din Irak, care adăpostesc trupele americane. Nu au fost raportate victime.

Președintele SUA Donald Trump a precizat, tot miercuri, că va cere Alianței Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.