Iohannis intervine în scandalul din Justiție și are un sfat pentru Tudorel Toader. „E simplist să spui că CSM se opune reformei”

Redactor:
Adrian Ilie
Iohannis intervine în scandalul din Justiție și are un sfat pentru Tudorel Toader. „E simplist să spui că CSM se opune reformei”
Președintele Klaus Iohannis îi răspunde lui Tudorel Toader, după ce ministrul Justiției a afirmat că votul din CSM asupra proiectelor de lege privind justiția „exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au", precizând că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia. "Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului", a comentat Iohannis.

„Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit inițiatorilor”, a spus președintele Klaus Iohannis referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul Superior al Magistraturii l-a dat proiectelor de lege care vizează justiția.

Iohannis a subliniat că avizul CSM a fost dat după o serie lungă de consultări în interiorul sistemului judiciar, deci nu poate fi considerat drept expresia nemulțumirii unor persoane care se opun reformării sistemului. „Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (…) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat Iohannis.

El a pledat pentru o nouă negociere a prevederilor textelor de lege între Ministerul Justiției și corpul magistraților. „Trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat (…) Este nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul de justiție”, a mai spus Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi seara, după ce CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiției, că votul Consiliului a fost previzibil, iar acesta „exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au”.

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroși membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm și să procedăm în modificarea legilor justiției. De ce vot previzibil? Observați faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânșilor, pe care nu le contest, cred că sunt și alte argumente. (…) Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide