Iohannis, la Berlin. Merkel: „Vom vorbi cu partenerii noștri europeni despre aderarea României la Schengen”

Publicat: 26/02/2015, 18:23

După o discuție privată de 10 minute și o alta, oficială, care a durat o oră, Klaus Iohannis și Angela Merkel au anunțat că subiectul aderării României la Spațiul Schengen ar urma să fie deblocat, fără a avansa însă și un termnen concret. „Vom vorbi cu partenerii noștri europeni despre aderarea la Spațiul Schengen, spunând că este o prioritate pentru România cât și pentru Bulgaria”, a spus cancelarul german.

Ca argument în negocierea unui calendar, Iohannis a adus Raportul MC din ianuarie, Justiția fiind una din marile rezerve invocate neoficial în 2012 de oficialii germani pentru a amâna decizia. „Am abordat și subiectul aderării. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permitră avansarea spre acest obiectiv. Există elemente convingătoare care să ducă la eliminarea rezervelor de până acum. Raportul MC și contribuția României la securitatea frontierei externe a UE sunt astfel de argumente”, a arătat președintele

Întrebată însă dacă poate da asigurări legate de aderarea până la finalul anului, Merkel s-a arătat mai degrabă evazivă. „Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit acum”, a adăugat calcelarul.

În discuțiile de la Berlin a apărut totodată subiectul migrației românilor, din motive legate de sărăcie, în Germania, al investițiilor germane, ca și cel al crizei din Ucraina, ca o amenințare a securității în regiune.

Iohannis, în apărarea emigranților

Întrebat de jurnaliștii germani ce soluții are statul român pentru a păstra forța de muncă acasă, reducând astfel numărul emigranților spre Vest din motive de sărăcie, Klaus Iohannis a replicat cu contraexemplul „exodului creierelor”

„Problema migrației și sărăciei s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulații în Europa. Din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migrația sărăciei care nu este reprezentativă numeric și se vede foarte rar un fenomen care este un câștig net pentru Germania: migrația forței de muncă foarte calificată. Cunosc personal sute de persoane care au venit din România, s-au integrat perfect în Germania și care muncesc aici cu folos. Pentru România aceste persoane sunt o pierdere. Acest fenomen se numește brain drain. România va trebui să se confrunte cu această probblemă și acest fenomen poate fi stopat, în măsura în care reușim să creștem veniturile și să garantăm tinerilor o șansă bună, reală, în cariera lor, fie în spațiul public, fie în spațiul privat. Există semne bune, dar mai este mult de lucru”, a spus președintele.

Fără a i se fi cerut explicit să comenteze situația migrației, Merkel a intervenit la rândul său. „Nu vreau să generalizăm. Există și multă forță de muncă calificată din România, trebuie să menționăm acest fapt”, a arătat cancelarul german.

Merkel: „România se găsește într-o sitiuație strategică ce iese în evidență”

În privința instabilității în regiune, ca urmare a conflictului din est, Merkel spune că a stabilit cu Iohannis că România și Germania vor avea „o agendă comună în Consiliile Europene în ceea ce privește Ucraina”. În opinia cancelarului german, susținerea NATO este de așteptat, cu atât mai mult cu cât „România se găsește într-o sitiuație strategică ce iese în evidență”.

Crizei din Ucraina Iohannis i-a adăugat riscurile care vin din amplificarea conflictului înghețat din Transnistria. „E în interesul întregii regiuni ca în Ucraina situația să se stabilizeze și să se normalizeze. I-am rugat pe cei cu care am avut discuții în Republica Moldova să continue negocierile în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, a spus președintele, declarându-se la final „foarte mulțumit de discuțiile purtate” în Germania.

Interviu în presa germană: „România e mult mai bună decât reputația ei”

Într-un interviu acordat radioului public ARD, în care este prezentat drept „primul președinte de etnie germană al României”, Klaus Iohannis a vorbit, înainte de întâlnirile oficiale de la Berlin, despre sancțiunile împotriva Rusiei pe care România le va susține în continuare, în acord cu statele europene, despre intențiile de majorare a bugetului pentr Apărare și despre corupție.

„Romania este mult mai bună decât reputația ei. Chiar dacă imaginea nu arată cum este România cu adevărat, cu toții trebuie să depunem puțin mai mult efort”, a spus președintele, întrebat de lupta anticorupție din România, subiectul fiind unul dintre cele care au stârnit reticența oficialilor germani, în 2012, la momentul stabilirii unui calendar clar de aderare a României la Spațiul Schengen.


Sursa video: Bayerischer Rundfunk

Relația cu Germania, noua prioritate la Palatul Cotroceni

Prima oprire a lui Klaus Iohannis a fost aceea de la Palatul Bellevue, reședința oficială a președintelui german, Joachim Gauck, acolo unde a fost invitat și un grup de elevi de la Școala Kepler din cartierul berlinez Neukölln, instituție de învățământ cunoscută pentru programele de integrare pentru copii din mediul migrațional. Cei doi șefi de stat au dat mâna cu copiii, printre care se aflau și copii de etnie romă din România.

„Experiența lui Joachim Gauck este neprețuită pentru proiectul meu de înființare în România a unui muzeu al Comunismului”, a fost mesajul postat de Iohannis pe pagina sa de Facebook, la finalul întâlnirii.

Înainte de a pleca, pentru două zile, la Berlin, în prima vizită oficială de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis a sugerat, miercuri, la aeroport, că o relație întărită cu Germania va fi o prioritate în politica sa externă.

„Relațiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanță strategică. Aprofundarea acestei cooperări și a dialogului cu Berlinul și extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate”, a spus el, arătând că se va întâlni mâine cu președintele Joachim Gauck, cu Angela Merkel, cu președintele Bundestagului, Norbert Lammert, dar și cu românii din diaspora.

Intențiile lui Iohannis țin de negocierea unui calendar de aderare a României la Schengen, Germania numărându-se printre opozanții acestui pas în 2012, dar, mai ales, de găsirea unor „puncte comune” în privința poziționării față de problemele de securitate în regiune apărute după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Șeful statului este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, și de staff-ul de consilieri de la Cotroceni, din delegație lipsind însă miniștrii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...