Iohannis susține că România va încerca să obțină eliminarea vizelor pentru Canada chiar fără semnarea CETA

Iohannis susține că România va încerca să obțină eliminarea vizelor pentru Canada chiar fără semnarea CETA
Publicat: 21/10/2016, 21:24
Actualizat: 29/03/2019, 11:04

„În cazul în care Acordul CETA nu va fi semnat…, noi vom continua negocierile cu partea canadiană. Am putea găsi o soluție bilaterală în problema vizelor. Totuși, acesta ar fi momentul ideal pentru soluționarea acestei probleme”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.

Președintele României a exprimat speranța că problemele care blochează în prezent semnarea Acordului de parteneriat comercial UE-Canada vor fi soluționate săptămâna viitoare.

Klaus Iohannis a anunțat vineri, de la Bruxelles, că România a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor în mod etapizat, în 2017, astfel că țara noastră nu mai are obiecții față de Acordul economic UE-Canada (CETA). ”Am o veste în această dimineață. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul comercial cu Canada”, a spus șeful statului.

Un anunț similar a fost făcut de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada pentru cetățenii bulgari. „Împreună cu președintele României, am primit confirmarea scrisă că până în decembrie 2017 regimul vizelor va fi eliminat pentru toți cetățenii bulgari. În acest context, eu și președintele României am decis să susținem semnarea Acordului CETA”, a declarat Borisov, conform unui mesaj postat pe site-ul Consiliului European. România și Bulgaria au condiționat semnarea Acordului Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) de eliminarea vizelor de călătorie.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior că „propunerea” privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetățenii români și bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, exprimând speranța că Belgia va accepta semnarea CETA.

Ulterior, ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, a declarat pentru postul belgian RTBF că negocierile dintre Uniunea Europeană, Canada și Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eșuat. Chrystia Freeland a părăsit la ora 16.00 (17.00, ora României) sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunțând sfârșitul și eșecul negocierilor pe tema CETA. Chrystia Freeland s-a declarat „dezamăgită” și a vorbit de o „oportunitate pierdută”.

„În ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentanții Comisiei Europene și cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să aibă un acord internațional, nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada, nici măcar cu o țară atât de politicoasă și răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, am muncit foarte, foarte mult. Am decis să revenim acasă. Sunt foarte tristă”, a declarat Chrystia Freeland.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Wallonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. „Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopții și vineri dimineață. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părți ale lumii”, a atras atenția Juncker.

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanții speciale privind protecția datelor private, amendamente la drepturile pe piața muncii, la serviciile generale, la licitațiile publice, în domeniul asigurărilor sociale și generale. Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?