Iohannis: Trebuie să admitem că o administrație performantă fără funcționari nu se poate face

Iohannis: Trebuie să admitem că o administrație performantă fără funcționari nu se poate face
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că se lucrează la reducerea posturilor vacante din Primărie, însă avertizează că "o administrație performantă fără funcționari nu se poate face" și că reducerea "populistă" a posturilor "nu dă rezultate", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 12/07/2013, 15:35
Actualizat: 25/03/2019, 22:47

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că se lucrează la reducerea posturilor vacante din Primărie, însă avertizează că „o administrație performantă fără funcționari nu se poate face” și că reducerea „populistă” a posturilor „nu dă rezultate”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că se lucrează la reducerea posturilor vacante din schema de personal a Primăriei, fiind vorba de „câteva zeci de posturi care pică”.

Iohannis a menționat că municipalitatea se află „în situația de ocupare sub un nivel rezonabil”, dar nu vor fi desființate servicii.

Întrebat de ce crede că premierul Victor Ponta nu a avut înțelegere pentru deblocarea posturilor și a venit cu această Horărâre de Guvern pentru reducerea schemelor de personal, Iohannis a răspuns: „A avut înțelegere și, în realitate, s-a vrut deblocarea. În cadrul angajamentelor față de finanțatorii externi nu se putea pleca însă de la raportul de 1 la 7, fără a modifica ceva. Și, cum presiunile au fost foarte mari de a trece la schema de angajare de 1 la 1, s-a găsit această metodă”.

Răspunzând unei alte întrebări, Iohannis a menționat că, după regionalizare, numărul bugetarilor va crește.

„Va crește numărul bugetarilor. Dacă crește într-o gândire bună, este în regulă. Nu trebuie să cădem în capcana aia că statul are nevoie de puțini funcționari. Nu funcționează cu puțini oameni. Ca să ajungă la un nivel de deservire optimă a populației trebuie să aibă un anumit aparat funcționăresc care să prelucreze ce trebuie să prelucreze. Această abordare populistă: «Hai să-i dăm afară pe funcționari, că tot nu fac nimic» nu ajută pe nimeni, absolut nimeni”, a declarat Iohannis.

El a continuat afirmând că, „mergând ani de zile pe acest slogan, funcționarii sunt demotivați”.

„Mulți funcționari chiar lucrează. Dacă câștigi 800 de lei pe lună și toată lumea îți spune că ești un slab și nu faci nimic, cât de motivat mai ești? Și atunci, chiar faci mai puțin. În loc să-i ambiționăm și să facem mai eficientă funcționărimea, din aceste sloganuri și tăieri de posturi, din ce au fost ei îi faci mai puțini și mai slabi, ceea ce nu ajută pe nimeni. Cetățeanul, cu siguranță, nu va fi servit mai bine cu mai puțini funcționari, mai prost plătiți și mai demotivați. Este nevoie de o clasă a funcționarilor care este rezonabil de motivată să facă ceea ce trebuie să facă, să fie rezonabil retribuită pentru a rămâne în sistem, să facă fiecare pe postul lui ce trebuie să facă și atunci, abordarea pur numerică și populistă de tipul: «Hai să tăiem la funcționari» nu dă rezultate”, a declarat Iohannis.

Primarul Sibiului a adăugat: „Dacă vrem să avem o administrație relativ performantă, trebuie să admitem că administrație fără funcționari nu se poate face”.

Potrivit lui Iohannis, funcționarii, în România, „trăiesc prost, sub demnitatea unui funcționar”.

Aproape 60.000 de posturi vacante din administrație vor fi desființate, printre cele exceptate fiind locurile din sănătate și educație, și se va reveni la sistemul de angajare a unui funcționar la un post vacantat, declara, în 26 iunie, premierul Victor Ponta.

„Vor fi desființate posturile vacante păstrate, în general, pentru funcțiile de conducere, care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi chiar și vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma și altele”, spunea Ponta.

În 5 iulie, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) informa că, în perioada 10-25 iulie, se va desfășura procesul de avizare a numărului de posturi și a structurii funcționale de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcționalității administrației publice locale, a numărului de posturi și reducerea cheltuielilor la instituțiile și autoritățile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?