Ion Cristoiu: Comportamentul lui Iohannis față de Republica Moldova, incalificabil. Ar trebui o comisie

Ion Cristoiu: Comportamentul lui Iohannis față de Republica Moldova, incalificabil. Ar trebui o comisie
Publicat: 15/06/2019, 21:22

Jurnalistul Ion Cristoiu susține că decizia înlăturării președintelui Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, de la putere din Republica Moldova a fost luată de Rusia, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. „Răsturnarea de situație de la Chișinău confirmă o teză pe care eu o susțin încă de când s-a format noul Guvern, că acolo nu avem de-a face cu un proces politic normal, ci cu o lovitură năprasnică dată lui Plahotniuc de trei mari puteri, America, Rusia și Uniunea Europeană, prin intermediul unui Guvern constituit special pentru a-l lovi pe Plahotniuc. E un lucru de notorietate, bănuiesc că-l știa și Klaus Iohanis pentru că cei de la SIE nu aveau decât să acceseze site-urile moldovenești și ar fi văzut că pe 3 iunie la Chișinău a fost o înaltă oficialitate din Departamentul de Stat, cum am tot zis, și-a luat bilete de Chișinău comisarul UE pentru extindere și vicepremierul rus specializat în Est și cei trei au căzut la o înțelegere de scoatere din joc a lui Plahotniuc, după părerea mea și de condamnare a lui, dar cel puțin de eliminare a lui din această ipostază de om care a capturat Republica Moldova. Au mers prima dată la Dodon, rușii au fost cei care au condus delegația și l-au convins, i-au spus că trebuie să facă un Guvern de coaliție cu Maia Sandu, care e pro-occidentală, după asta reprezentantul SUA i-a dus pe ceilalți doi la proamericana Maia Sandu și i-au zis să facă acest Guvern”, a declarat, pentru Mediafax, Ion Cristoiu.

Ziaristul susține că nu se poate vorbi de o influență a României în schimbarea politică care a avut loc în Republica Moldova.

„Toată acestă figurație, gen Codruța Kovesi, Maia Sandu, cred, presupun că Plahotniuc a cedat puterea, nu așa cum spun trompetele Cotroceniului, în urma vizitei lui Aurescu, trimisul președintelui. A cedat-o în urma unei întâlniri cu ambasadorul american, unde probabil i s-a promis imunitate în afară. După părerea ea, a fost o coaliție, un task force constituit pentru ca Plahotniuc, prin PD, să cedeze puterea. Lucrurile nu vor merge mai departe, sigur se vor face comisii de anchetă, o să fie ca la noi, la DNA o să fie unii duși în cătușe, dar nu cred că vor face mai mult”, a completat jurnalistul.

Ion Cristoiu s-a declarat surprins de faptul că nu au fost manifestații de susținere în stradă a Guvernului Maia Sandu. „Ce m-a surprins în toate aceste întâmplări a fost o bizarerie. Pun eu o întrebare de bun simț. Unde este #rezist, care trebuia acum, când Maia, omul lor, Kovesi a lor, Barna a lor, a câștigat, văzând că nu i se dă voie, să iasă în stradă. Uitați că nu a ieșit nimeni. Acești oameni ai răsturnat, în urmă cu niște timp, niște alegeri, au creat un maidan. Păi acești oameni era normal să iasă în apărarea Maiei Sandu. Asta mă face să cred că de fapt acolo, cele trei mari puteri nu au acționat înpinse de un val popular. Că, dacă era val popular, Plahotniuc obținea în februarie scor zero. Plahotniuc a deranjat interese rusești, apoi pe cele americane. Nu cred că asta a fost o dragoste de democrație și nici măcar o presiune populară”, a mai spus jurnalistul.

Ion Cristoiu crede că s-ar impune o comisie parlamentară care să cerceteze comportamentul președintelui Klaus Iohannis, raportat la criza din Republica Moldova. Ziaristul a catalofat atitudinea șefului statului drept incalificabilă.

„Am cerut o comisie de anchetă parlamentară pentru că comprtamentul președintelui României este incalificabil prin raportare la interesul național. Deci era limpede oricărui cititor de ziare, nu unui om informat de celebrul serviciu SIE sau de SRI, că pe 3 iunie s-au dus cei trei, că acordul spunea clar ceea ce spuneam, și atunci era normal ca în ziua în care s-a format această coaliție, Iohannis să iasă și să sprijine direct, necondiționat, noul guvern, ba chiar avea un interes electoral, să facă mare tărăboi cu statul capturat. să-l invoce pe Dragnea care putea să fie un fel de Plahotniuc. În prima seară, Președinția a dat un comunicat absolut iresponsabil și anume a cerut ca părțile să se înțeleagă. S-a văzut acum că nu e vorba de nicio înțelegere. Asta a fost o subtilă trecere de partea lui Plahotniuc. Toți cei care în România au susținut că e nevoie de dialog sunt oamenii lui Plahotniuc pentru că nu se punea problema așa. După asta, a venit Melșecanu cu un punct de vedere absolut aiuritor, care a spus că noi l-am contactat pe Plahotniuc, el e de acord cu Curtea Constituțională, am văzut acum ce a făcut Curtea. Între timp, cinci mari puteri au recunoscut noul Guvern, UE l-a recunoscut, normal era ca România să-l recunoască. România nu a recunoscut cred că nici azi Guvernul Maia. A doua zi, probabil sunat din cancelarii occidentale, a dat un comunicat MAE în care practic s-a lepădat de Plahotniuc și Președinția a tăcut”, a declarat jurnalistul.

Afirmațiile potrivit cărora vizia lui Bogdan Aurescu a rezolat criza din Republica Moldova sunt unele ridicole, susține Ion Cristoiu.

„A susține că la Chișinău s-a rezolcat criza după vizita lui Aurescu poate ar fi așa, dacă Aurescu e general SIE. Și atunci, un general SIE s-a dus la colonelul SIE, că zic așa, Plahotniuc să fi fost colonel SIE, că să plece, că i-a luat galoanele. Numa așa se poate explica. Dar ideea că acolo unde eșuaseră marile puteri, a venit Aurescu din România și trimisul lui Iohannis și Plahotniuc a zis gata , mă predau ….haideți să fim normali. Singurul lucru este dacă nu cumva domnul ofițer era ofițer de-al nostru și atunci a mai sperat într-un sprijin din partea noastră în sensul ăsta, din partea serviciilor secrete românești și că Aurescu, în calitatea lui , mi se pare că e general, i-a spus gata, în sensul ăsta, da. Dar în sensul că s-a dus trimisul lui Iohannis și Plahotniuc a zis gata fug din țară și renunț la putere înseamnă că chiar trebuie să fim tembeli. Dar să credeți că omul ăsta a fugit din țară, toții șefii ăia au renunțat brusc pentru că s-a dus Aurescu, trimisu marelui Klaus Iohannis, înseamnă că suntem gazeta de perete a Cotroceniului și una proastă. Normal ar fi să avem o comisie de anchetă parlamentară, dar domnul Barna a plecat, domnul Dragnea e încarcerat și Viorica Dăncilă probabil face sarmale”, a conchis jurnalistul.

Președintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a părăsit țara pentru câteva zile pentru a-și întâlni familia, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii, citat de portalul de știri Unimedia.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără și cea privind dizolvarea Parlamentului, dar și cea prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?