Ion Cristoiu: Kovesi, desemnată procuror-șef european, s-ar putea ca ea să se „înmormânteze” mai mult

Ion Cristoiu: Kovesi, desemnată procuror-șef european, s-ar putea ca ea să se „înmormânteze” mai mult
Ion Cristoiu afirmă că desemnarea Laurei Codruța Kovesi procuror-șef european ține mai mult de batălia externă, iar șansele fostei șefe DNA de a ocupa acest post depind de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că dacă Laura Codruța Kovesi va fi desemnată procuror european, acest post va fi pentru ea unul de înmormântare deoarece la Bruxelles nu va mai putea pune în scenă spectacolele mediatice de la DNA.

În opinia sa, e greu de presupus că, la Bruxelles, Kovesi va mai putea face anchete de amploare. „E greu de presupus că va face Parchetul ăla anchetă în Franța sau în Germania, probabil că o să facă tot pe la noi dar nu va avea aceeași amploare (…) pe partea de est, dar și pe partea de est vor găsi fraude cu fonduri europene făcute tot cu sprijinul sau cu implicarea unor mari puteri europene”, a afirmat analistul politic.

Cum Curtea Constituțională (CCR) a amânat joi pentru a șaptea oară decizia privind Codurile penale, Ion Cristoiu a afirmat că este absolut nefiresc și dezastruos pentru democrație ca o instituție precum CCR, formată din nouă oameni, să se substituie Parlamentului. Jurnalistul a susținut că e nevoie de modificarea Constituției pentru ca această instituție să reintre pe făgașul normal, iar deciziile luate să nu mai fie „de viață și de moarte”. Totodată, Ion Cristoiu a susținut modificarea legii astfel încât deciziile privind justiția să fie scoase din prerogativele CCR.

De asemenea, analistul politic a afirmat că premierul Viorica Dăncilă va candida din partea PSD la alegerile prezidențiale și din această poziție va reuși să-i facă față lui Klaus Iohannis, jucând rolul rolul mămicii, al femeii de treabă.

„Eu știu că sondajele o dau acum prost în raport… Deci sondajele. Dar cred că ea va face față lui Klaus Iohannis, va juca rolul mămicii, mamei, bunicii, femeii de treabă în raport cu Klaus Iohannis care clar că va veni arogant în această campanie”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a atras atenția asupra insistenței președintelui Iohannis de a organiza un nou referendum simultan cu scrutinul prezidențial, arătând că în aceste condiții softul de numărare a voturilor poate fi ușor manipulat, iar alegerile fraudate. „Insistența lui ca să fie referendumul de revizuire a Constituției la primul sau al doilea tur nu are nicio legătură cu prezența (…) după datele pe care le am, de ce a insistat el să fie pus, pentru că a dat posibilitatea unei fraude”, a susținut Ion Cristoiu.

Despre șansele Crimeei de a reveni la Ucraina, subiect al unei întâlniri cerute de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, omologului său rus, Vladimir Putin, Ion Cristoiu a afirmat că situația din țara vecină nu poate fi rezolvată decât printr-un al treilea război mondial deoarece rușii nu vor renunța la peninsula pe care au ocupat-o acum 5 ani.

 

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție Gândurile lui Cristoiu, alături de mine se află jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu. Bine ați venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit. Scriitor.
Monica Mihai: Și scriitor. Am discutat edițiile trecute că o să ajungem și la faza aceasta în care o să vă prezint și ca scriitorul Ion Cristoiu. Avem săptămâna aceasta câteva subiecte importante. În primul rând ar trebui să începem cu primul subiect și cel mai important al zilei și anume faptul că CCR a amânat din nou, a șaptea oară, decizia pe Codurile penale, trebuie să discutăm și despre ancheta făcută de Comisia parlamentară pe alegerile din 26 mai, avem alegerile prezidențiale, deja se conturează niște candidați pentru alegerile din această iarnă, negocierile de la Bruxelles care au loc cumva sub tutela lui Emanuel Macron, întâlnirea care ar urma să aibă loc în partea de nord a țării între Putin și noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski, editorialul săptămânii și top cinci politicienii săptămânii.
Poate cea mai recentă știre, știrea zilei de astăzi în care CCR a amânat pentru a șaptea oară decizia pe Codurile penale și pe Codurile de procedură penală. Cum vedeți faptul că avem amânare după amânare într-o problemă pe care o așteaptă o țară întreagă și de importanță majoră?

 

CCR a devenit la ora actuală arbitrul absolut al vieții politice și social-politice, chiar și juridice în România

Ion Cristoiu: Amânarea, care nu e o noutate la CCR, exprimă o realitate asupra căreia atrag atenția și eu de mai mult timp și anume că CCR a devenit la ora actuală arbitrul absolut al vieții politice și social-politice, chiar și juridice în România și este un lucru absolut nefiresc din punct de vedere democratic. Ei amână pentru că nu se mai raportează la Constituție.
Monica Mihai: Dar de ce amână, care ar fi justificarea pentru amânare?
Ion Cristoiu: Amână pentru că decizia lor este o decizie dumnezeiască, deci e o decizie absolută. Dacă ar fi o instanță ale căror decizii în cazul de față ar putea fi contrazisă de o altă instituție. Deci în cazul de față noi avem…
Monica Mihai: Decizia CCR care este respectată și supremă.
Ion Cristoiu: Nu. În cazul de față avem de-a face cu o lege. Până în 2003, ca să repet ce-am mai spus, până în 2003 deciziile CCR în legătură cu legile votate de Parlament, principala instituție a unei democrații, puteau fi decizii contracarate cu un vot de două treimi al Parlamentului. Dacă, să spunem, CCR ar fi dat o decizie în legătură cu o lege cum e acum care a fost contestată la CCR de opoziție sau de Klaus Iohannis, atunci decizia până în 2003, până la revizuirea Constituției, putea fi contrazisă de Parlament cu două treimi, corect, adică aveam următoare situație de democrație, o avem acum: Parlamentul care este principala instituție a țării deoarece este votat parlamentul de către alegători, pe baza unui program și a unor făgăduieli electorale, face o lege. Așa este peste tot în lume, această lege prin paranoia din 2003, n-am înțeles, nu mai poate fi… ea poate fi contestată la CCR iar deciziile CCR, nouă oameni, nouă oameni, încă o dată, ele pot contrazice un parlament întreg. Și atunci de ce mai fac parlament o dată ce vine o instituție care le contrazice.
Monica Mihai: Spuneți că este greșit faptul că CCR are o asemenea putere?
Ion Cristoiu: Nu, este dezastruos pentru democrație, este dezastruos pentru oamenii ăștia, să ne lămurim, nu există nicăieri într-o democrație o instituție alcătuită din nouă oameni, nouă…
Monica Mihai: Cum ați scris și în editorialul dumneavoastră.
Ion Cristoiu: Indiferent cine or fi oamenii ăia, că sunt apostolii, că sunt, nu știu, membrii unei hunte, ei sunt nouă oameni. Oricât de buni ar fi nouă oameni nu pot lua decizii în locul parlamentului, dar nu pot lua decizii infailibile.
Monica Mihai: Cum s-a ajuns la dezechilibrul acesta?
Ion Cristoiu: Și atunci avem această situație în care ei tot amână pentru că își dau seama de importanța deciziei lor. Dacă decizia lor ar putea fi contrazisă de parlament sau de o altă instituție sau de ICCJ…
Monica Mihai: Atunci spuneți că ar fi dat-o mai devreme.
Ion Cristoiu: Da, mai devreme pentru că… Dar în felul acesta tot ce fac ei, deciziile pe care le iau ei sunt de viață și de moarte.
Monica Mihai: Cui convine ca CCR să aibă o asemenea putere?
Ion Cristoiu: CCR a devenit foarte puternică în 2003 pentru că Constituția din 90 nu prevedea… adică dădea posibilitatea cel puțin în materie de legi. După 2016 s-a întâmplat un lucru, având o opoziție foarte slabă în parlament și un președinte fără puteri, în fiecare moment s-a apelat la acest arbitru, deci cea care a întărit a fost opoziția. Și atunci am avut situații în care, cum am scris eu, în care USR a contestat în 2018-2019 de 55 de ori. Deci opoziția a fost cea care a întărit…
Monica Mihai: Care a folosit CCR.
Ion Cristoiu: Da, care a folosit CCR și indiferent ce lege dă PSD, indiferent ce decizie i-a puterea…
Monica Mihai: Vine opoziția sau președintele și contestă.
Ion Cristoiu: Și contestă. Și atunci pe umerii acestor oameni, nu știu, cum vreți, pot să fie și geniali, se așază o povară greu de suportat. De aici amânarea. După asta, deciziile CCR pot să schimbe istoria României. Amânarea deciziei în cazul lui Liviu Dragnea a schimbat istoria României. Dacă ei dădeau o decizie atunci, pe care au dat-o acum după ce Dragnea a fost încarcerat, condamnat, probabil că Dragnea rămânea președintele PSD și cel de-al treilea om în România, ar fi candidat la președinție și ar fi demis-o pe Viorica Dăncilă. Nu este normal, este absolut, trebuie neapărat…
Monica Mihai: Care ar fi soluția?
Soluția ar fi o revizuire a Constituției, introducerea a două momente, fond și apel la CCR și o scoatere dintre prerogativele CCR a deciziilor privind justiția
Ion Cristoiu: Păi soluția ar fi o revizuire a Constituției în care să se revină, în primul rând, la Constituția din 90 în sensul că o lege contestată la CCR și CCR dând o decizie să poată fi contracarată această decizie de două, două treimi, da, din parlament.
Monica Mihai: Din ce știți dumneavoastră…
Ion Cristoiu: A doua soluție ar fi introducerea a două momente, fond și apel la CCR, adică să avem o decizie luată cu un număr de judecători care să poată fi contestată de cei care au depus sesizarea și să vină completul de nouă, exact pe formula de la ICCJ. Numai că în loc să fie…
Monica Mihai: Ar fi cinci probabil și nouă ulterior.
Ion Cristoiu: Și o scoatere dintre prerogativele CCR a deciziilor privind justiția. Este absolut nefiresc ca prin decizia de cinci, astea privind trei, o serie întreagă de decizii ale justiției, sentințe, să fie reluate de la capăt și în acest moment o decizie, cum a fost cea în cazul Elenei Udrea a fost luată de o instanță de fond cu tot procesul, da, care s-a desfășurat, un proces întreg, da, apoi a venit apelul de cinci la ICCJ care și ea a venit cu martori cu toate. Tot acest proces care a durat vreo doi trei ani se reia de la capăt printr-o decizie a nouă oameni. Păi de ce? Nouă oameni ăia nu pot ține locul unui mers al justiției, repet, poate că deciziile cele două poate că n-au fost corecte, dar… și trebuie să scoatem posibilitatea ca CCR să se implice în mersul justiției.
Monica Mihai: Din ce știți dumneavoastră în momentul de față în spectrul politic s-ar dori așa ceva? Ca CCR să nu mai aibă această putere dumnezeiască cum i-ați spus dumneavoastră?
Ion Cristoiu: Păi nu s-ar dori, pentru că PSD așteaptă să intre în opoziție și atunci va folosi el CCR pentru sesizările alea, da, iar cei din opoziție de acum și Klaus Iohannis deoarece ei folosesc contestarea la CCR, sigur, uneori ei nu sunt de acord, dar o folosesc ca un instrument de bătălie politică, așa s-a ajuns, adică normal ar fi ca o acțiune intermediară ar fi ca opoziția să anunțe că nu mai contestă nimic, că nu mai e recunoscută. Eu așa face. Domnule, noi nu mai trimitem nimic, nu mai contestăm la CCR deoarece CCR este un arbitru…
Monica Mihai: Asta ar însemna ca opoziția să cadă la un comun acord asupra unei probleme.
Ion Cristoiu: Da. Primul lucru pe care trebuie să-l facă, oricum au criticat unele decizii, având în vedere că în România a apărut un arbitru care este CCR, atunci, incorect din punct de vedere democratic, noi nu mai contestăm. Dacă nu mai contestă legi decizii la ordonanțe de urgență la CCR, atunci CCR nu va mai avea aceeași putere pentru că ea nu va mai fi obligată să arbitreze.
Monica Mihai: Cunoscând politicienii noștri credeți că ar fi capabili să facă un asemenea consens?
Ion Cristoiu: Nu. Politicienii vor vrea să pună mâna pe Curte.. adică să modifice raportul de forțe și atunci arbitrul să treacă de partea lor, din punctul ăsta de vedere. La ora actuală cel care decide este reprezentantul UDMR, vă imaginați ce putere are reprezentantul UDMR?
Monica Mihai: De negociere, ce putere de negociere partidul.
Ion Cristoiu: Repet, nu e corect indiferent… și dacă oamenii aceștia ar da… repet, nu, în primul rând nu au cum să dea nouă oameni decizii de viață și de moarte, nu au cum, nu e corect.
Monica Mihai: Lucru pe care îl fac în momentul de față.
Ion Cristoiu: Da, nu e corect. Și avem rezultatul acestei puteri uriașe și amânarea pentru că normal, adică orice decizie dată de ei în legătură cu codurile, cu această lege, sunt de viață și de moarte, sunt infailibile, se execută automat și atunci…
Monica Mihai: Și vor schimba fața justiției din România.
Ion Cristoiu: Da, și atunci este o presiune uriașă asupra a nouă oameni care, mă rog, sunt și ei nouă oameni care au și ei interese, viață personală și sunt presiuni. Să nu uităm de amânarea în cazul completelor de trei. Adică nu era normal, unii dintre membrii CCR n-au venit dinadins până când l-au condamnat, pentru ca ei să ia acum o decizie în care rezultă că dacă ar fi luat-o atunci Dragnea n-ar mai fi fost condamnat, nu e corect.

 

STS este o organizație militarizată și înseamnă lipsă de transparență

Monica Mihai: Că vorbim de oameni care iau decizii importante, în momentul de față, în Parlamentul României există o comisie care anchetează posibile fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai. Această comisie este condusă de Lia Olguța Vasilescu și a audiat deja mai multe persoane printre care și ministrul de Interne Carmen Dan, a fost audiat și Teodor Meleșcanu, care fiecare dintre ei au spus că sistemul STS, acele tablete, nu au funcționat corespunzător și că nu consideră că STS ar trebui să mai aibă în subordine această parte de la alegeri. Cum vedeți punctul lor de vedere în acest caz?
Ion Cristoiu: Și în cazul administrării acelui soft de către STS iar avem o încălcare a democrației.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Pentru că STS este o organizație militară, lasă la o parte faptul că nu văd de ce e militară, adică militarizată. Militarizată înseamnă cu ordine, acolo se ascultă, ordinele nu se discută pentru că este militarizată și înseamnă lipsă de transparență, da? Secretul militar. Dacă acest soft ar trece în administrare la orice instituție civilă, inclusiv la Autoritatea…
Monica Mihai: Exista discuția să treacă în subordinea Autorității Electorale Permanente.
Ion Cristoiu: Da pentru că devine transparentă, încă o dată, când a trecut acolo orice ONG, un ONG de creșterea iepurilor poate să ceară informații.
Monica Mihai: Da, dar cei de la Autoritatea Electorală Permanentă în această comisie când au fost audiați au spus că ei nu au infrastructura potrivită pentru a putea prelua sistemul de la STS.
Ion Cristoiu: Așa a spus și DNA-ul când trebuia să preia de la de la SRI. Sigur că le convine pentru că cei de la Autoritatea Electorală Permanentă vor să ia niște parale fără să facă nimic, din punctul ăsta de vedere. Eu spun din punct de vedere democratic. Din punct de vedere democratic, pe lângă suspiciunile, și sunt în legătură cu acest soft, nu e corect din punct de vedere democratic pentru că STS-ul nu poate, nu e transparent. Deci faceți dumneavoastră o adresă la STS să vă spună cum a funcționat softul ăsta acum. Să vă spun, de exemplu, ca o informație pe care ei o ascund faptul că înainte de a introduce rezultatele, buletinele, ei au șters totul. Tot ce a fost peste zi a fost șters.
Monica Mihai: De ce? Cum adică a fost șters?
Ion Cristoiu: Pe motivul că e prea încărcată memoria, calculatorul.
Monica Mihai: Și adică, să înțeleagă toată lumea, existau niște date în tabletele respective? Cu câte persoane s-au prezentat…
Ion Cristoiu: Tot ce s-a întâmplat peste zi, tot ce softul a administrat peste zi prezență, în unele locuri chiar și rezultate parțiale s-a șters.
Monica Mihai: Și n-a existat nicăieri un backup pe datele care au fost livrate de ei?

 

Au dorit să fraudeze pentru că voiau să-l radă pe Dragnea, de aici a fost singura chestiune. A fost o operațiune uriașă pusă la cale de STS și de servicii

Ion Cristoiu: Întrebați-i pe ei, să vă spună… deci în momentul în care ei au început să introducă rezultatele buletinelor, proceselor verbale, sub pretextul, foarte important, că memoria… nu mai încape în memorie ei n-au mai scos niciun backup și au șters totul, noi nu putem știi la ora actuală din punct de vedere al softului de la STS, la prânz…
Monica Mihai: De ce ar fi făcut asta?
Ion Cristoiu: Păi ca să poată să fraudeze.
Monica Mihai: Cine ar fi dorit să fraudeze?
Ion Cristoiu: Au dorit să fraudeze pentru că voiau să-l radă pe Dragnea, de aici a fost singura chestiune. A fost o operațiune uriașă pusă la cale de STS și de servicii, cum vreți, interne, externe, și anume ca Dragnea… ca PSD-ul să obțină un scor foarte prost, pentru că dacă obținea un scor cât de cât normal, domnul Dragnea, poate că si decizia judecătorilor era în sensul ăsta.
Monica Mihai: Credeți că ar fi fost diferită decizia?
Ion Cristoiu: Da. Iar a doua suspiciune este în legătură cu ei… eu întreb așa, dumneavoastră sunteți jurnalist, faceți o adresă… a făcut STS vreo conferință de presă în legătură cu softul ăsta? Nu pentru că ei sunt militari, ei sunt generali…
Monica Mihai: Există informații clasificate probabil pe care nu le pot face publice.
Ion Cristoiu: De exemplu informație clasificată care trebuie neapărat declasificată este aceasta: de ce are interes Klaus Iohannis să pună referendumul o dată cu prezidențialele, cu primul tur sau al doilea tur pentru că în momentul în care apar două, am înțeles, două teme, e foarte ușor de manipulat acest soft. Așa spun unii, să ne răspundă la această acuzație care lansează suspiciuni asupra…
Monica Mihai: Adică spuneți că există loc de fraude în momentul în care există două tabele paralele…
Ion Cristoiu: Dacă sunt două. Dacă sunt două tabele paralele, nu știu, am înțeles că e o posibilitate, nu știu, nu pot să-mi dau seama din punct de vedere al softului. Nu se mai încheie…
Monica Mihai: Și asta ar presupune ca STS să fie de partea lui Iohannis.

 

După datele pe care le am, Iohannis a insistat să fie pus referendumul cu prezidențialele pentru că a dat posibilitatea unei fraude

Ion Cristoiu: Păi doar n-o fi de partea mea. Hai să vă spun următorul lucru, domnul Iohannis insistă ca referendumul să fie ori la primul ori la al doilea tur.
Monica Mihai: Dar asta am mai discut și edițiile trecute că este convenabil și din punct de vedere financiar ca să fie organizate împreună cu una din alegerile care ar urma.
Ion Cristoiu: De ce din punct de vedere financiar?
Monica Mihai: Pentru a nu se cheltui, pentru a nu…
Ion Cristoiu: Am înțeles, păi dar de ce nu face înainte, din punct de vedere financiar sau să nu-l mai facă deloc. Dar de ce din punct de vedere financiar, adică e vorba de rentabilitatea financiară în momentul în care e vorba de un referendum fantezist pe care l-a făcut el. De ce trebuie să revizuiești Constituția să nu mai fie fără penali. Adică, stați un pic, e o cheltuială impusă de el, da, el vrea referendum, da, și atunci toți trebuie să facem tot felul de manevre în așa fel încât cheltuiala să fie mică, să fie, uite, o cheltuială de referendum să se reducă din bugetul președinției, dacă tot e vorba de cheltuială. Dar eu spun acest lucru, insistența lui ține de soft, ține de fraudă.
Monica Mihai: Și dacă va trece softul în subordinea Autorității Electorale Permanente?
Ion Cristoiu: Dacă va trece atunci putem să-i luăm la întrebări pe ăia și să îi supraveghem. O să vă puteți duce și dumneavoastră acolo în timp ce ei umblă la soft. Acum nu pot pentru că e STS-ul. Eu am spus însă, foarte important, din datele pe care le am, insistența, pentru că insistența lui ca să fie referendumul de revizuire a Constituției la primul sau al doilea tur nu are nicio legătură cu prezența pentru că oamenii vor veni la vot de dragul prezidențialelor, nu de dragul referendumului. Cum au venit și acum, acum n-au venit de dragul referendumului, au venit de dragul alegerilor.
Monica Mihai: Au venit de dragul alegerilor europarlamentare și a mizei care a fost creată în jurul acestei…
Ion Cristoiu: Și acum după datele pe care le am, de ce a insistat el să fie pus, pentru că a dat posibilitatea unei fraude. Eu am dreptul să fiu suspicios câtă vreme STS-ul este izolat în secretul militar. Când or veni cei de la STS, generalii, și vor explica ei cu epoleții lor pe umeri, ne vor…
Monica Mihai: Din punct de vedere tehnic.
Ion Cristoiu: Da. Încă o dată, principiul fundamental al democrației pentru care a avut loc o revoluție în tot estul este faptul că totul trebuie să fie transparent, da, ori în cazul de față am un moment netransparent.
Monica Mihai: Nu există această transparență prin anchetarea care are loc la comisia parlamentară? Adică ei merg acolo și dau socoteală.
Ion Cristoiu: Păi dar de ce să dea la o comisie parlamentară când dacă ar fi la Autoritatea Electorală Permanentă v-ar da și dumneavoastră, că e obligat. Pe când acum dacă dumneavoastră, ca jurnalist, îi cereți ei or să vină și or să spună că e secret militar. Iar și la asta or să se ducă ăia acolo de la STS și or să facă cu ușile închise și or să fie trei, patru inși ca și la comisia SRI de tristă amintire.
Monica Mihai: Care vor spune niște lucruri.
Ion Cristoiu: Care vor spune niște lucruri care nici acum nu le știm. Știți ce au zis ăia de la SRI la comisia lui Manda? Nu. Pentru că ni se spune că e secret, în sensul ăsta. Eu sunt un înverșunat susținător, adept, luptător al tezei că în democrație totul trebuie să fie transparent. Și ce face președintele și cât cheltuie cu deplasarea și unde…

 

Ancheta parlamentară va încheia ca și cea de la SRI, printr-un compromis, probabil c-or să vină niște generali și or să termine cu ea

Monica Mihai: Și ce face Parlamentul… Cum se va încheia ancheta parlamentară?
Ion Cristoiu: Se va încheia ca și cea de la SRI, printr-un compromis, probabil c-or să vină niște generali și or să termine cu ea. Mă întorc, susțin încă o dată că în lumea modernă democratică și că în est s-a făcut o revoluție tocmai pentru a știi totul, totul. Nu există la ora actuală nimic secret. Nici viața președintelui, nici viața de cuplu a președintelui, nici viața de dormitor a președintelui pentru că de aia avem democrație, da, adică nu mai avem momentul ăla în care dictatorul stă…
Monica Mihai: În turnul de fildeș…
Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți tânără. Dumneavoastră știți că nu aveai voie să intri în Primăverii? Deci strada aia care în capăt era locuința lui Ceaușescu era blocată, n-aveai voie să treci prin fața Comitetului Central pe marginea aia, că era Comitetul Central. Dar de ce? De ce să nu trec, puteam să trecem și vedeam, adică normal este în democrație viața, parlamentarilor, a politicienilor, a premierului, a președintelui se desfășoară fără perdele. Noi ne uităm, vedem ce face ăla în casă, nu e nicio problemă pentru că asta este democrația.
Monica Mihai: Că vorbim de președinte, am zis că de săptămâna aceasta vom avea o rubrică dedicată special alegerilor prezidențiale în care vom discuta toate noutățile și tot ce se întâmplă în acest plan, care sunt candidații, care sunt strategiile pe care aceștia le-au adoptat. Avem până în momentul de față un singur candidat declarat și asumat, vorbim de președintele Klaus Iohannis care și-a manifestat dorința de a candida pentru un nou mandat. În schimb au început să se contureze niște figuri în plan politic intern care ar putea fi viitori prezidențiabili. Aici vorbim de Viorica Dăncilă care a făcut în aceste zile declarații, mai exact chiar astăzi, că dacă partidul o va propune și va insista ca ea să fie un candidat la prezidențiale, ea va accepta această propunere. Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri că și el este împins în spate de electoratul liberal să candideze pentru funcția de președinte, în tabăra USR-Plus încă nu este foarte clar dintre Dacian Cioloș și Dan Barna care v-a fi candidatul la prezidențiale, urmează să facă și ei acest anunț, probabil după congresul care va avea loc pe data de 13 iulie. În momentul de față la cum arată scena politică și candidații care sunt scenariile posibile? Iohannis mai iese președinte?
Ion Cristoiu: În acest moment avem, încă o dată, orice sondaj este fals deoarece avem un singur candidat anunțat. Nu putem vorbi… toate sondajele care îl dau pe Klaus Iohannis și pe drept cuvânt ca marele învingător sunt false deoarece ceilalți nu s-au înscris în cursă.
Monica Mihai: Dar au fost sondați…
Ion Cristoiu: Așa mă poate sonda și pe mine că sunt bun de astronaut, dar asta nu înseamnă că sunt. Și probabil că se face acum un sondaj și m-ar trece pe mine că…
Monica Mihai: Ați lua și dumneavoastră câteva procente.
La toate sondajele, Iohannis este confruntat cu candidați ipotetici. În momentul în care respectivii vor fi desemnați, probabil că procentele lui Klaus Iohannis se reduc drastic.

Ion Cristoiu: Da, ba unii chiar ar fi de acord să plec în cosmos sau dacă ar fi un sondaj, nu știu, alergătorii la 100 de metri, probabil că unii din cetățeni, da, domnule, ar fi bun să alergi. Deci din punctul acesta de vedere sondajele de gen ce-ar fi dacă ar candida Barna, ce-ar fi dacă ar candida cutare…
Monica Mihai: Nu sunt valabile spuneți.
Ion Cristoiu: Nu, nu sunt valabile în comparație la concurență cu… deci la toate sondajele Iohannis este confruntat cu candidați ipotetici. În momentul în care respectivii vor fi desemnați, deja el e aproape desemnat, e desemnat că e al PNL-ului, probabil că procentele lui Klaus Iohannis se reduc drastic.
Monica Mihai: Știți ce este interesant că de îndată ce a apărut informația că Viorica Dăncilă ar putea fi un posibil candidat au apărut voci din PSD care spuneau că poate ar fi un candidat mai bun Gabriela Firea.
Ion Cristoiu: Nu. Să ne întoarcem la ce înseamnă campania prezidențialelor. Campania prezidențială înseamnă pentru orice partid un uriaș spor de vizibilitate. Să vedem PSD-ul. PSD-ul are o conducere, e Viorica Dăncilă. În momentul în care pui pe altcineva candidat automat președintele partidului trebuie…
Monica Mihai: Să facă un pas în spate și să cedeze scena persoanei care va candida.
Ion Cristoiu: Din start aceasta duce la o bulversare în partid pentru că partidul în momentul în care ești președintele partidului și și candidat și te duci la Vrancea automat structurile de partid sunt pentru tine, altfel trebuie să sune Viorica Dăncilă la Vrancea lui Oprișan și „domnule, am o rugăminte, va fi candidatul nostru, ai grijă. Bun, doi: și Gabriela Firea are o fire foarte mare… în primul rând are enormitatea aia cu bărbată-său. Deci eu nu pot să mai votez cu Gabriela Firea pentru câtă vreme știu că are un bărbat care candidează și el. N-am înțeles.
Monica Mihai: Va rămâne și domnul Pandele în schemă…
Ion Cristoiu: Nu, oricum totul s-a anunțat, totul este penibil.
Monica Mihai: De ce s-o fi anunțat, sprijinit de ce partid?
Ion Cristoiu: Nu, dar pentru ea, în momentul în care soțul ei a anunțat că va candida, s-a terminat cu candidatura ei, nu știu. Imaginează-ți, nu știu, eu vreau să anunț că voi candida… toată lumea zice că voi candida, nu știu, la o funcție…
Monica Mihai: Director general la un post de televiziune, de exemplu, și vine și soția dumneavoastră și spune că vrea și ea același lucru .
Ion Cristoiu: Și în acel moment vine lumea și spune e ceva neserios ori ești tu ori e nevasta. Doi, Gabriela Firea administrează Bucureștiul. Administrarea Bucureștiului face o candidatură de o rară vulnerabilitate, de o uriașă vulnerabilitate.
Monica Mihai: Pentru că se vede felul în care a administrat un oraș.
Ion Cristoiu: Nu, în primul rând pentru că e clar că adversarii, să spunem Klaus Iohannis, te vor toca cu administrarea orașului, adică să presupunem că ar candida, dincolo l-am avea pe… păi Klaus Iohannis n-ar avea nicio responsabilitate. El poate să vină oricând și să spună. Nu-mi place în București, în București nu pot să fiu cu lumina stinsă. Doamna Firea nu poate să vină să-i reproșeze…ce? lui Klaus Iohannis. Doi, este foarte ușor de produs o diversiune în cazul unui primar general. Ce, Colectiv e mic copil, e o glumă. Dar nu știu, administrezi cade un copac peste un tramvai, moare, nu știu, au murit sau au fost răniți, și gata, în acel moment vine o rostogolire mediatică, da, Firea care răspunde de asta, nu știu, îi mănâncă țânțarii, vine o doamnă la televizor și zice că azi noapte au mâncat-o țânțarii și n-a putut să doarmă și din cauza asta a zbierat la Firea. Asta e foarte ușor de făcut, deci din punctul acesta de vedere … La Teodorovici, că face Teodorovici este la finanțe, da, și începe o campanie.
Monica Mihai: La fel, există vulnerabilități și pe acest minister. Doamna Dăncilă a spus în repetate rânduri în ultimele săptămâni că i-ar susține oricare ar fi candidatul PSD. Este interesant cum aceasta și-a schimbat atitudinea în ultimele zile. Care ar fi motivul pentru care și-a schimbat atitudinea?
Ion Cristoiu: Probabil că sondajele. Eu știu că sondajele o dau acum prost în raport… Deci sondajele. Dar cred că ea va face față lui Klaus Iohannis, va juca rolul mămicii, mamei, bunicii, femeii de treabă în raport cu Klaus Iohannis care clar că va veni arogant în această campanie.
Monica Mihai: Cum arată calculele electorale. Îl avem pe Klaus Iohannis care candidează, avem pe Viorica Dăncilă, să presupunem că îl avem pe domnul Barna.

 

Campania dusă de Barna va fi devastatoare pentru Klaus Iohannis. E greu de presupus că va fi o înțelegere între Barna și Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Nu. Sigur o să avem, USR-PLUS va fi cu Barna.
Monica Mihai: Pe domnul Tăriceanu, cum s-ar împărții voturile pentru că avem pe partea stângă un candidat și avem pe partea dreaptă, momentan, trei presupuși candidați?
Ion Cristoiu: În acest moment, în aceste condiții avem aproape sigur că va candida Barna…
Monica Mihai: Nu Cioloș?
Ion Cristoiu: Nu, Barna, va fi și Cioloș probabil va fi ca… deci în primul rând vom avea o situație în care ei vor da în tandem, candidatura Barna – Cioloș în tandem exclude din start o negociere a lui Iohannis cu cineva din partea USR, da? pe partea dreaptă vom avea o măcinare, oricât o să ne spună Barna că ei vor duce primul tur, pentru al doilea tur o polemică constructivă și o să…
Monica Mihai: Benefică.
Ion Cristoiu: Și de treabă, nu există, pentru momentul în care va începe bătălia probabil vor dezvălui, dacă vor fi, deci campania dusă de Barna va fi devastatoare pentru Klaus Iohannis pentru că va fi pe partea lui dreaptă, adică…
Monica Mihai: Și spuneți că electoratul lui Barna nu îl place pe…
Ion Cristoiu: Nu, cu Klaus Iohannis a fost până acum o situație stranie, a fost menajat și de PSD și de dreapta, de partea dreaptă de USR pentru că era considerat dușmanul numărul unu care e considera PSD, el era adversarul PSD și tot ce spunea pe de o parte PSD l-a menajat, ați observat adică nu am văzut nici o campanie dusă, comisie de anchetă cu case, deci nu… l-a menajat, dar oricum ce ar fi spus PSD sau jurnaliștii independenți ar fi fost imediat identificați, aha tu ești de partea lui Dragnea, mai ales că era Dragnea. În aceste condiții în primul rând vom avea de a face cu o împărțire a presei de dreapta, chiar și a presei militarizate, unde vor merge, deja se vede, cu Klaus Iohannis alții vor merge cu Barna. Această presă care va merge cu Barna va devasta pentru că va spune niște lucruri despre Iohannis pe care le-am spus și noi, dar care nu au fost luate în seamă pentru că venea repede mașinăria și spunea „a Cristoiu zice dinspre PSD”, nu ziceam dinspre PSD. O să asistăm la momentul în care lucrul pe care cel puțin l-am zis eu care acum vor lovi în plin, adică tot ce e în legătură ci Klaus Iohannis, adică imaginați-vă că acuzația de intervenție în justiție apropo de ultima declarație cu CSM, ar veni dinspre dreapta, ea ar fi devastatoare, acuzațiile privind casele, una este să o facă Dan Barna sau …
Monica Mihai: Și alta este să o facă un jurnalist.
Ion Cristoiu: Nu, sau să o facă chiar unul dinspre PSD, deci din punctul acesta de vedere dacă, da e greu de presupus că va fi o înțelegere între Barna și Klaus Iohannis și atunci aici vom avea o măcinare. Dincoace, deci avem în partea asta, e clar că se va măcina, dincoace la partea stângă…
Monica Mihai: Unde avem PSD și ALDE, am putea spune, dar ALDE este mai mult spre dreapta, va fi și acolo o măcinare, se va rupe coaliția?
Ion Cristoiu: Da, se va rupe coaliția dar o să vă spun, în cazul lui Klaus Iohannis este un principiu, adică Klaus Iohannis este maiestuos, el e alb acum și pe un cal, în momentul în care îl ataci pe cineva de pe cal și dai cu balegă în el să știți că lumea râde. În cazul lui Viorica Dăncilă e pe jos, nu știu adică ea e…
Monica Mihai: Și nu are unde să mai coboare?
Ion Cristoiu: Da, adică unde să mai coboare, că ce poți să spui despre Viorica Dăncilă ca să șochezi? Dar în momentul în care ăla neatins până acum imperial, Klaus Iohannis este imperial, dacă nu coboară de pe soclu, că el e pe soclu tot timpul, pe cal…
Monica Mihai: Mai are timp să coboare?
Ion Cristoiu: După părerea mea ar trebui să coboare, numai că el nu mai poate să coboare pentru că latitudinea lui ați văzut e de maiestuozitate, adică evită confruntările directe, evită să meargă pe bicicletă, pe trotinetă, evită să se ducă… ar trebui să se ducă să se tundă în centru, ar trebui să devină mai om. Dan Barna este om, Dan Barna nu stă pe cai…
Monica Mihai: Nici nu e imaginea pe care și-a creat-o ca politician.
Ion Cristoiu: Da, dar celălalt și-a creat imaginea aia de nu știu, de monarh, e în momentul în care monarhului îi spargi geamul, are probleme și Viorica Dăncilă la fel, deci e greu pentru domnul Tăriceanu dacă va candida să o atace pe Viorica Dăncilă, cu ce?
Monica Mihai: Este interesant de văzut dacă cei doi se vor ataca?
Ion Cristoiu: Dacă aceste lucruri se vor petrece în sensul că vom avea la dreapta doi candidați care sigur se vor măcina între ei, că la stânga vom avea iar doi candidați care se vor măcina nu pot să îmi dau seama cine va intra în turul al doilea, este chiar, va fi pasionant.

 

Ascensiunea lui Emmanuel Macron are drept cauză criza Uniunii Europene

Monica Mihai: Pe măsură ce ne vom apropria de dat alegerilor probabil că lucrurile se vor contura mai bine, până una alta pe data de 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare în momentul de față se duc negocieri importante la Bruxelles și la Strasbourg pentru componența Parlamentului, pentru funcțiile principale ale UE, pe data de 16 iulie va avea loc întâlnirea Parlamentului în care ar trebui să se valideze candidații pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul European, toate aceste negocieri cumva par a fi sub tutela lui Emanuel Macron, am observat din declarațiile făcute acolo și din jocurile care s-au făcut până în acest moment că Germania a făcut parcă un pas în spate și s-a evidențiat liderul Franței, cum vedeți jocurile care au loc la nivel european în momentul de față?
Ion Cristoiu: Ascensiunea lui Emmanuel Macron este o ascensiune a… și are drept cauză criza UE, adică votul sigur, nu a fost atât de eurosceptice cum ne așteptam dar rezultatul votului a fost adus la o împărțire la imposibilitatea ca cineva să facă majoritate, până acum făcea sau PPE sau socialiștii, dacă făceau PPE se înțelegeau cu socialiștii, cum a fost data trecută. Acum nu mai există această posibilitate, ați văzut că acordul de la Osaka nu a fost aplicat și atunci intră în joc un partid balama care e a lui Emanuel Macron. Avem de a face și cu o UE tot mai suprasaturată de domnia Germaniei, Germania conduce multe instituții ale UE, cu Merkel în decădere, normal…
Monica Mihai: Este doar într-o decădere politică sau una fizică, pentru că știți că în ultimele săptămâni s-a tot discutat că Angela Merkel are un tremur pe care l-a manifestat în anumite momente oficiale.
Ion Cristoiu: Nu e numai cea fizică, nici acum nu pot să înțeleg cum nemții au votat încă o dată un om care nici nu mai știu de cât e, nu există, farmecul democrației constă în permanenta schimbare a domnilor, bucuria nebunilor, adică după…
Monica Mihai: Se pare că ei sunt consecvenți în acest sens.
Ion Cristoiu: Păi nu, ea este de vreo 15 ani , adică la un moment dat asta este, vedeți dumneavoastră, la un moment dat Traian Băsescu spunea o chestie, dacă Ceaușescu ar fi fost numai 10 ani nu mai rămânea în istorie. Deci după vreo 10 ani să știți că indiferent ce funcție ar fi…
Monica Mihai: Se erodează.
Ion Cristoiu: Nu, imaginați-vă pe mine că eram redactor șef la Evenimentul Zilei, cred că erau și eu plictisit de ei și ei de mine și cititorii și… e bine să se schimbe, adică după părerea mea e bine ca un șef mai mult de 5 ani să nu stea, vin alții tineri, se schimbă lumea, mai revii tu, Churchill la fel a fost vedetă, a căzut a revenit, ea a fost permanentă și atunci o dată cu căderea ei ca personalitate e și căderea Germaniei, a venit un om tânăr, un tânăr, un om mai cam gen Dan Barna, de undeva de nimic, e foarte important, de undeva de…
Monica Mihai: La fel ca și președintele Ucrainei.
Ion Cristoiu: Da, noi adică la Mediafax o să, la editură, am tradus deja și probabil o să apară cartea lui Radu Portocală, Vagul Tunător, despre Macron, despre care am scris și eu, o să fie și o prefață de a mea și atunci veți vedea cum a apărut Macron și o să vedeți ce apariție va avea Dan Barna, tot așa de nicăieri de o dată ne-am trezit cu el în urma unei mari nevoie a oamenilor în democrație de oameni noi, de schimbare, mi se pare absolut normal, se schimbă, vin alții, revin alții.
Desemnarea Codruței Kovesi nu are nicio legătură cu bătălia internă. Ea va depinde de bătălia externă
Monica Mihai: În contextul actual european și în componența Parlamentului European așa cum arată în momentul de față, credeți că are Laura Codruța Kovesi șanse să ia funcția de procuror șef european? Știți că chiar zilele trecute a apărut o știre potrivit căreia contracandidatul ei, candidatul francez a fost propus pentru funcția de șef al DNA din Franța? Va ieși Laura Codruța Kovesi procuror?
Ion Cristoiu: Depinde cât de mult este mulțumit Emmanuel Macron de ce a câștigat până acum, dacă nu e mulțumit atunci va fi francezul. Eu împărtășesc punctul de vedere surprinzător al Vioricăi Dăncilă în legătură cu Codruța Kovesi și eu cred că ea a devenit glorioasă prin opoziția din România. Din punctul ăsta de vedere eu cred că PSD-ul procedează corect, desemnarea Codruței Kovesi nu are nicio legătură cu bătălia internă. Ea va depinde de bătălia externă, dacă va câștiga postul respectiv e un post de înmormântare, degeaba spuneți…
Monica Mihai: Au fost guri în politică care au spus că va bloca accesarea fondurilor europene.
Ion Cristoiu: La cine? Hai să fim serioși, deci doamna Kovesi a fost un extraordinar om politic în fruntea DNA, a reușit să ne păcălească pe toți cu sclipiciul ăla al DNA, cu luarea, procese peste noapte, arestări, acest spectacol nu mai e posibil la nivelul Uniunii Europene. A fost posibil în România, într-o anumită conjunctură de babuini, dar cine crede că ea ducându-se acolo, numai spun de legenda (…), cine crede că ea la Uniunea Europeană va repeta spectacolul mediatic, ea a fost un procuror foarte slab, procuror, adică în sensul…
Monica Mihai: De instrumentare a cazului.
Ion Cristoiu: Da, normal era ca DNA-ul să lucreze discret, fără spectacol mediatic, temeinic, nu atâția inși, nu vedete, destructurare, așa se lucrează și în bătălia cu Mafia din Italia. Ea a lucrat spectaculos, adică dacă ați observat e interesant de analizat spectacolul mediatic, zicea ia să vedem avem nevoie de o înaltă față bisericească, pac, avem nevoie de un jurnalist, pac, avem nevoie de…
Monica Mihai: Să atingem peste tot.
Ion Cristoiu: Da, că în momentul în care se consumase mediatic clasa politică și avea deja un premier care a fost domnul Adrian Năstase, hai să găsim un mogul, după asta să găsim o înaltă față bisericească.
S-ar putea ca dacă o desemnează, ea să se înmormânteze mai mult decât în România
Monica Mihai: Spuneți că era la pură întâmplare.
Ion Cristoiu: Nu, erau aleși după spectacolul mediatic, deci eu mereu am spus DNA-ul trebuia să aibe aceiași atitudine cum au anti-Mafia în Italia. Anti-Mafia în Italia procurorii nu spun ia să vedem noi în dosarul ăla dacă e vreun politician sau nu, nu, anti-Mafia ia un dosar în care sunt cutare și dacă nimerește și un politician îl ia și pe el dar nu zice ia să vedem noi din toate dosarele, din toate grupările care e cel mai spectaculos. Nu-i interesează, hai să luăm dosarul ăla că e cel mai spectaculos, deoarece acolo e o vedetă și dacă punem mâna pe vedeta aia se va scrie despre noi. Nu, eu nu cred că la nivelul Uniunii Europene se va mai putea face, plus că acolo Parchetul ăla e… e greu de presupus că va face Parchetul ăla anchetă în Franța sau în Germania, probabil că o să facă tot pe la noi dar nu va avea aceeași amploare.
Monica Mihai: Ziceți că se vor focusa tot pe partea de est a Europei?
Ion Cristoiu: Da, dar nu atât de spectaculos din punctul ăsta de vedere, adică pe partea de est, dar și pe partea de est vor găsi fraude cu fonduri europene făcute tot cu sprijinul sau cu implicarea unor mari puteri europene. Eu nu cred că ea va deveni, din punctul acesta de vedere s-ar putea ca dacă o desemnează ea să se înmormânteze mai mult decât în România, că aici în România încă mai speră că va fi candidată, pe când acolo nu cred că va mai avea spectacolul de aici.
Monica Mihai: Că vorbim de partea de est a Europei președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus președintelui rus, Vladimir Putin, o întâlnire, o întrevedere pentru a sta la masa de discuții și a dezbate situația tensionată dintre cele două țări. Totul a pornit de la o inițiativă, un proiect mediatic, mai exact două televiziuni afiliate ruse cunoscute în Ucraina au propus să facă un duplex de TV cu alte două televiziuni din Rusia cu care urma să fie dezbătut exact această temă. Însă președintele ales al Ucrainei a decis mai bine să-i lanseze invitația, proiectul de televiziune nu a mai avut loc și acum urmează să decidă Vladimir Putin dacă se va așeza la masa de discuții. Cum vedeți o posibilă discuție între cei doi? Este un președinte care a intrat recent pe scena politică, care a fost un actor în primul rând și nu a fost un politician.
Situația din Ucraina e o situație pe care nu o poate rezolva decât un al treilea război mondial, deci Crimeea este un dat și e greu de presupus că Crimeea va reveni la Ucraina în afara unui război
Ion Cristoiu: Mie toată această întâlnire era fatală în momentul în care a fost ales noul președinte.
Monica Mihai: De ce fatală?
Ion Cristoiu: Pentru că noul președinte a fost ales dinadins să nu mai fie Poroșenko. Dacă ați observat alegerile prezidențiale cu așa-zisa surpriză pe care Zelenski acel actor, care nu era chiar surpriză pentru că nici în Ucraina nu se ajunge peste noapte dintr-un actor sau ce era el producător de serial de comedie, da, i-a scos din joc aceste alegeri două personalități, au scos din joc ele alegerile, două, pe Poroșenko și pe Timoșenko. Amândoi și Poroșenko mai mult Poroșenko și mai puțin Timoșenko erau oameni incapabili dacă ajungeau președinți să rezolve, să dezghețe, să repună în mișcare mecanismul negocierilor cu Rusia. Hai să-l luăm pe Poroșenko. Era greu pentru Poroșenko Chiar dacă ar fi vrut…
Monica Mihai: Să pornească negocierile.
Ion Cristoiu: Nu, să deblocheze pentru că în Ucraina s-a ajuns și marile puteri își dau seama la un blocaj. Adică Crimeea nu e recunoscută de către ucraineni, estul este cum este din Ucraina și atunci ei mor de foame. În momentul în care aduci unul nou, acest nou își poate permite să discute cu, deci Poroșenko nu-și putea permite, nu-l lăsa electoratul, nu-l lăsa trecutul lui anti-Putin, or atât la nivel european, la nivel internațional, la marii jucători internaționali, dar și la nivelul Ucrainei s-a ajuns hai să facem ceva.
Monica Mihai: Ce este interesant că odată cu această propunere din partea președintelui ucrainean a venit și sugestia, de fapt cumva era cu notă de obligativitate ca la masa de negocieri să fie și Trump, să fie și Macron, să fie și Angela Merkel. Avea nevoie Ucraina de martori sau de ce?
Ion Cristoiu: Nu, probabil că cei pe care i-ați amintit dumneavoastră aveau nevoie de Zelenski. Situația din Ucraina e o situație pe care nu o poate rezolva decât un al treilea război mondial, deci Crimeea este un dat și e greu de presupus că Crimeea va reveni la Ucraina în afara unui război. Un război, poate fi un război mondial și atunci nu știu se schimbă harta, e greu de presupus. Rușii nu vor ceda pentru că ei pe lângă simbolul numit Crimeea este Sevastopolul care este o mare bază militară, Marea Neagră este a lor, submarinele lor nucleare. Din punctul ăsta vedere m-a și amuzat cu corvetele noastre, o afacere, ca să fac o paranteză, câte am luat vreo șase, ce să facă cu corvetele alea, în Marea Neagră cu cine să se bată? Cu submarinele nucleare, noi nu avem nici submarine, deci în Marea Neagră circulă niște submarine nucleare rusești, da care e a lor, și împotriva acestor submarine venim noi cu niște corvete. Repet, submarinul nostru nu funcționează pentru că nu are baterii vă dau informația, de vreo 20 de ani noi nu avem o baterie, unul avem sau două, cred că unul avem. Bine nici în perioada războiului nu am avut, aveam unul care i se spunea „Cocoșatul” pentru că mergea prost. Bun din punctul ăsta de vedere trebuie să deblochezi situația pentru că la un moment dat și tensiunea internațională era alimentată, adică… Știți care era cercul vicios, în momentul în care Germania sau Franța, sau poate Germania avea un interes economic de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia sărea Ucraina lui Poroșenko și spunea: vai de mine dar ne trădați. Acum dacă nu va sări Ucraina lui Zelenski vor putea și ei să îmbunătățească situația.
Monica Mihai: Dar care credeți că va fi finalul acestor negocieri, dacă spuneți că Rusia nu va da Crimeea? Ce vor obține cei din Ucraina?
Ion Cristoiu: Este vorba de est. Acolo e o situație mult mai complicată, este estul care e rusofon, probabil se va ajunge la o înlesnire din punct de vedere chiar al etniei. Conflictul din est nu a pornit nu numai din cauza Rusiei, a pornit din faptul că Ucraina neavând o experiență statală, prima reacție a unui stat „pițifelnic”, care nu are experiență statală este să fie naționalist. Marile popoare, marile state nu sunt, nici rușii nu sunt. Ați văzut ei sunt toleranți în materie de naționalism uneori intern, nu interzic limbile. Ei neputând servi poporului altceva, au dat în naționalism și atunci au introdus în est care este rusofon, sunt foarte mulți ruși acolo, o serie de măsuri care au deranjat desigur minoritatea rusă și de aici. Probabil că dacă se vor da niște drepturi nu este exclus ca Rusia să se angajeze că va plăti despăgubiri, dar oricum se întâmplă ceva se deblochează, se întâmplă ceva.

 

Editorialul săptămânii

Monica Mihai: Care a fost în această săptămână editorialul care v-a impresionat cel mai mult?
Ion Cristoiu: Da, este un editorial publicat cred că în „Adevărul” de Traian Ungureanu Uniunea Europeană, „UE – fosta Europă”, Traian Ungureanu este destul de sceptic în legătură cu viitorul Europei, eu sunt și mai sceptic. Mie mi-a plăcut că e printre puținele articole care, din punct de vedere românesc, sigur că pe plan european sunt foarte multe articole critice și sceptice în legătură cu Uniunea Europeană, cu soarta de acum, cu se întâmplă acum cu negocieri de culise, cu criza Uniunii Europene care nu e reformată, cu bătaia de joc la adresa estului, dar noi în România avem o presă din asta de babuini care când aud de Uniunea Europeană iau poziție de drepți. De data asta e un articol care e mai lucid. Nu înseamnă că este împotriva Uniunii Europene dacă… nu înseamnă că ești împotriva Imperiului Roman dacă vorbești de Caligula. Și dincoace Uniunea Europeană chiar are niște probleme, iar noi românii nu numai că avem dreptul, suntem datori, noi facem parte din această uniune. Nu văd de ce nu am avea curaj, nu am putea spune măcar jurnaliștii o serie de lucruri foarte dure: despre Junker, despre democrația de acolo, despre sumele uriașe. Iată acuma pentru acești comisari interimari costă un milion de euro, adică se aruncă banii ăia. Italienii au ridicat o foarte mare problemă în legătură cu sediul de la Strasbourg, iar o mare greșeală. Adică noi românii atât clasa politică, dar și mai ales presa avem dreptul și avem și datoria de a ne pronunța și noi în legătură cu UE.
Monica Mihai: Și de ce n-o facem atunci, de ce nu se întâmplă?
Ion Cristoiu: Păi pentru că avem încă o mentalitate de oameni din provincie, aoleu cum să criticăm noi pe Junker?
Monica Mihai: Mâna care ne hrănește.
Ion Cristoiu: Da, și pe Timmermans care ne face cadou. Nu mai țineți minte când a venit demagogul de Tusk, a venit și el și a vorbit în românește. Când s-a dus în Cehia a vorbit în cehește.
Monica Mihai: A fost un gest interpretat ca un gest de respect la adresa națiunii.
Ion Cristoiu: Nu, era un gest de comedie, hai să fim serioși și când au venit președinții americani și ne citeau ei pe tot felul, sunt niște consilieri care le făceau textul. Acum să cad eu pe spate, dar de ce?
Monica Mihai: Că au un consilier bun.
Ion Cristoiu: Păi și dacă a vorbit despre Miorița, ce? Noi dacă ne ducem în Polonia și vorbim despre polonezi, despre leși, asta înseamnă că polonezii cad în, aoleu a venit românul, a venit unul din România și ce bine a vorbit de noi. Ați mai auzit undeva într-o țară? Vă duceți la Budapesta și vorbiți acolo dumneavoastră de Ștefan cel Sfânt și o să vină presa „aoleu a venit Monica Mihai, ce onoare pe noi, iată că ne-a luat în seamă”. Nu mai spun când vin președinții americani, au și ei un discurs acolo, le face consilierii.

 

Top 5 politicieni ai săptămânii

Monica Mihai: Îl văd și eu cu 20 de minute înainte să îl citească și așa ajungem la topul săptămânal al politicienilor, Top 5 politicieni ai săptămânii. Cine se află în această săptămână pe locul cinci și de ce?
Ion Cristoiu: Pe locul cinci este domnul Dacian Cioloș.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Pentru că are de ales între cariera europeană, este o carieră destul de importantă, de exemplu la candidata Ursula a dus negocieri cu diferite grupuri, să știți că e interesant că grupul Europa reînnoită a vorbit domnul Dacian Cioloș, a vorbit în calitate de lider de grup la nivel european. E foarte important nu a vorbit în România. Adică doamna respectivă a vorbit cu fiecare șef de grup și atunci și a vorbit și cu șeful de grup care întâmplător era Dacian Cioloș, probabil mai mult ca sigur el va alege în tandemul cu Dan Barna să fie Dan Barna candidat și el premier, din punctul acesta de vedere.
Monica Mihai: Și ar renunța la o carieră europeană pentru funcția de premier?
Ion Cristoiu: Nu, deocamdată e vorba de tandem nu înseamnă că chiar dacă ar câștiga domnul Dan Barna…
Monica Mihai: Nu există nicio certitudine că Dacian Cioloș va fi premier.
Ion Cristoiu: Nu, nu, păi nu, dacă câștigă Dan Barna nu înseamnă că se schimbă guvernul. Ei au gândit un lucru interesant, au gândit până în 2020, adică ei gândesc cei doi pe termen până în 2020, în sensul următor adică mă votați pe mine Dan Barna acum și după asta sigur că eu dacă ajung președinte o să înlesnesc parvenirea la putere. Păi altfel USR-ul nu are nimic majoritate în Parlament. Cum să facă ei guvern?
Monica Mihai: Cine se află pe locul patru și de ce?
Ion Cristoiu: Pe locul patru este domnul Rareș Bogdan care a provocat o întreagă întâlnire a domnului Klaus Iohannis, a fost făcută special pentru a pune capăt zvonurilor că el e certat cu Klaus Iohannnis. Avea de ales sau se duce Rareș, vă spun așa ca informație, trebuia cumva contracarate și erau două scenarii 1. se ducea Rareș la Cotroceni și făcea o poză pe facebook ținând de umeri de domnul Iohannis.
Monica Mihai: Asta era strategia?
Ion Cristoiu: Una și s-a ales a doua, anume o întâlnire la Vila Lac cu conducerea PNL la care a fost invitat și el. Dar el nu face parte din conducerea PNL. Faptul că el a fost invitat a fost un semnal că, sigur ulterior au apărut în presă, bănuiesc că date de Rareș Bogdan cum i-a zis „number one”. Dar după părerea mea faptul că la o întâlnire cu conducerea PNL a venit un om care nu era din conducere era un semnal al lui Klaus Iohannis că domnul Rareș Bogdan rămâne în simpatie. E foarte important, odată ar trebui să discutăm, marea problemă a PNL-ului lui Klaus Iohannis e faptul că PNL-ul nu e partidul lui deocamdată. PSD-ul era un partid al lui Ion Iliescu, de acord? El îl făcuse, FSN-ul, da?
Monica Mihai: Pe când Klaus Iohannis este un nou venit.
Ion Cristoiu: Da, Traian Băsescu făcuse el partidul, da? Singurul om care ar putea să facă chimie și care ar putea să lase impresia că PNL-ul e partidul lui Klaus Iohannis, este Rareș Bogdan. Ludovic Orban este atât de lingușitor încât este strident. Adică în timp ce lui Rareș Bogdan care îi stă bine…
Monica Mihai: Și îi vine mai natural.
Ion Cristoiu: Îi vine mai natural, adică el îl știe pe Iohannis mult mai demult. Știți că Rareș Bogdan a dat posibilitatea interviului nostru și al meu cu Klaus Iohannis în septembrie 2014 la cererea mea. Eu făceam emisiuni cu el și i-am spus și l-a invitat. Deci era de pe atunci într-o relație, pe când domnul Orban nu era. Deci după părerea mea un PNL condus de Rareș Bogdan ar fi mult mai aproape de Klaus Iohannis în campania electorală decât de Ludovic Orban.
Monica Mihai: Locul trei săptămâna aceasta.
Ion Cristoiu: Locul trei este domnul Klaus Iohannis care a avut o intervenție…
Monica Mihai: Pentru a-l salva pe Rareș Bogdan.
Ion Cristoiu: Nu numai asta, dar și pentru a arăta că el este anti-PSD în continuare, visul lui fiind ca în turul al doilea să vină cineva din partea PSD. Toate calculele spun că ar putea să învingă în acele condiții. Și foarte important acum s-a văzut și o anumită acreală față de Dacian Cioloș din câte ați observat și este clar că la Cotroceni neliniștile nu vin dinspre PSD, ci dinspre USR.
Monica Mihai: Locul doi săptămâna aceasta.
Ion Cristoiu: Locul doi este domnul Călin Popescu Tăriceanu, eu îl văd de departe candidatul comun PSD-ALDE. Pare hotărât să candideze, deocamdată nu a fost desemnat oficial.
Monica Mihai: Urmează probabil și anunțul în scurt timp.
Ion Cristoiu: Dar numai în momentul în care este desemnat oficial, dar viața și dosarele domnului Tăriceanu sunt complicate, poate în orice moment să renunțe.
Monica Mihai: Și locul întâi?
Ion Cristoiu: Este doamna Viorica Dăncilă care, iată supraviețuiește, își dă afară sau are deja echipă, va face remanieri. Pe lista remanierilor este Carmen Dan, inevitabil. Carmen Dan, Meleșcanu, este tot pe lista remanierilor. Oricum știu sigur că acești doi vor fi remaniați.
Monica Mihai: Și cine va fi în locul lui Carmen Dan?
Ion Cristoiu: Există o ipoteză că domnul Sorin Grindeanu, dar oricum am înțeles că și domnul Klaus Iohannis a cerut nu întâmplător remanierea celor doi.
Monica Mihai: Rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele care urmează pe scena politică și vom discuta săptămâna viitoare în ediția pe care o vom avea atunci de toate propunerile noi la minister. Domnule Ion Cristoiu vă mulțumesc pentru ediția de astăzi, doamnelor și domnilor până la ediția viitoare: La revedere!

 

Inchide