Mediafax
05.08.2016
Politică

Jobul de la Guvern plătit cu 2.000 de euro pe lună

Jobul de la Guvern plătit cu 2.000 de euro pe lună
Premierul Dacian Cioloș a declarat joi, la lansarea platformei GovITHub, că Guvernul va oferi zece burse a câte 2000 de euro/lună unor specialiști IT care, fără să lase ''fagocitați de sistem'', să inoveze sectorul administrației publice, mult rămas în urmă din acest punct de vedere.

”Astăzi se îndeplinește un vis pe care l-am avut încă de la început, de când am venit în această poziție și când mi-am dat seama, sigur cu anumite reflexe pe care le aveam probabil și din perioada petrecută la Bruxelles, când lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care îmi facilitau activitatea, pregătirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii. Reflexele formate acolo m-au determinat să am aceleași pretenții și aici. Sincer să fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus când am văzut cum stau lucrurile în administrație aici, apropos de facilitățile care ar fi trebuit să existe în modul de lucru al administrației din perspectiva a ceea ce poate să aducă IT-ul”, a afirmat Dacian Cioloș.

El a mai spus că a încercat, cu resursele pe care le avea la dispoziție, să creeze o comunicare între miniștri, între decidenții din guvern, mai ales având în vedere că sectorul IT a depășit agricultura din punctul de vedere al aportului la Produsul Intern Brut.

”Pe măsură ce treceau zilele, săptămânile, ne-am dat seama că într-o țară cum e România, cunoscută atât de bine nu numai în Europa, dar și peste ocean în ceea ce privește competențele pe acest domeniu, în administrația națională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competențe. Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administrație, capacitate de inovație care să vină din sectorul care din punctul meu de vedere s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producția de servicii IT. Este chiar impresionant (…) Vorbim de atâta vreme de potențialul agriculturii românești și de cât ar putea să facă pentru Produsul Intern Brut și am avut surpriza plăcută( …) din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că dacă nu mă înșel nu numai că a egalat aportul agriculturii în Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depășit, ceea ce arată capacitatea de a inova și de a evolua a acestui domeniu în România”, a detaliat prim-ministrul.

El a subliniat că platforma GovITHub își propune să reunească oameni care au curajul de a inova în acest domeniu fără a se lăsa ”fagocitați de sistem”.

”Ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanșăm astăzi, pornind și de la experiențe reușite aș spune, individuale, cu câțiva oameni pe care i-am adus în sistem și care nu numai că nu s-au lăsat fagocitați de sistem, dar au reușit pe pozițiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte. Ne dorim deci să lărgim această experiență, să o formalizăm într-un anumit fel prin această platformă Gov IT Hub, care se dorește a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul și care vor avea curajul să facă o pauză să spun așa în activitatea lor profesională sau în businessul lor din sectorul privat și să vină să dea o mână de ajutor în administrație pentru a găsi soluții inovatoare în a rezolva anumite probleme”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a precizat că Guvernul își propune să atragă oameni din afara sistemului oferindu-le o bursă de 2000 de euro pe lună timp de șase luni.

”Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administrație. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe lună – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri dar nu numai. Mă gândesc că pentru un tânăr o experiență în administrație din această perspectivă ar putea fi foarte utilă indiferent ce va face în viitor în sectorul privat. Să vină să creeze în administrație, fără să fie obligat sau fără să fie închistat, încorsetat în toate procedurile administrativ-birocratice. Deci va avea șase luni, cu această bursă de 2000 de euro pe lună, pentru a crea, pronind de la identificarea unor probleme și de a-și lăsa urmele trecerii prin administrație prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administrației, ci și cetățenilor. Deci va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat”, a precizat prim-ministrul.

El și-a exprimat convingerea că programul, dacă va fi un succes în următoarele luni, va continua ”indiferent cine va veni la guvernare în perioada următoare”.

Inchide