Juncker: AMNISTIA ar fi un pas înapoi. Iohannis: Statul de drept NU E NEGOCIABIL

Redactor:
Politic
Juncker: AMNISTIA ar fi un pas înapoi. Iohannis: Statul de drept NU E NEGOCIABIL
Președinție Consiliul UE. Jean Claude Juncker, discuții bilaterale cu președintele Klaus Iohannis. Vezi de ce amnistia și statul de drept au fost printre temele principale

În conferința de presă comună după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, președintele Comisiei Europene a atenționat România că o eventuală ordonanță pentru amnistie și grațiere ar fi un pas înapoi.

„Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale, pentru că aceste aspecte esențiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, așa cum preconizează unii din țara dumneavoastră, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi,” a declarat Jean Claude Juncker.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a întărit că statul de drept este ceva negociabil..

„Statul de drept din România nu e negociabil. Această poziție am reiterat-o de multe ori și voi rămâne la această poziție. Discuția pe legile justiției și pe coduri din România este o discuție complicată. Sper să existe înțelepciunea de a duce această discuție spre un final conform nu numai cu așteptările mele, ci cu așteptările românilor, cu cele ale Comisiei de la Veneția și Greco. Noi nu putem să construim un sistem de justiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme din Europa,” a declarat Iohannis.

„Este o discuție pe care o vom continua în România și nu am de gând să fac rabat de la aceste principii. Pe de altă parte, această discuție, după cum am observat, nu îmbunătățește imaginea României și e o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. În ceea ce privește afacerile europene vom găsi, împreună cu guvernul, abordările potrivite pentru a atinge obiectivele propuse pentru președinția Consiliului UE. Probemele de politică internă nu trebuie să afecteze. Și cred că a fost înțeles de toate părțile”, a mai spus președintele.

 

Inchide