Jurământul lui Rus. Băsescu îi dezgroapă lui Ponta dosarele „Loteria”, „Rompetrol” și „actele de corupție” de la autostrada Comarnic – Brașov

Jurământul lui Rus. Băsescu îi dezgroapă lui Ponta dosarele „Loteria, „Rompetrol și „actele de corupție de la autostrada Comarnic - Brașov
Publicat: 25/06/2014, 21:58
Actualizat: 21/03/2015, 05:35

La prima confruntare directă cu premierul Victor Ponta, ceremonia de depunere a jurământului de ministru al Transporturilor de către Ioan Rus, președintele Traian Băsescu a făcut, într-un discurs-fulger, o listă scurtă a ceea ce a numit trei „acte de corupție” în Guvern: contractarea la proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov, în legătură cu care l-a „atenționat” pe Ioan Rus, ștergerea datoriilor Rompetrol prin Hotărâre de Guvern și Loteria Română.

„Felicitări pentru revenirea în Guvern. Aș vrea să vă atenționez că mergeți într-un minister cu probleme”, i-a spus șeful statului noului ministru, menționând explicit o atenționare legată de „premisele de contractare a autostrăzii Comarnic – Brașov”. Concret, Băsescu a susținut că „s-au produs deja acte de corupție”. „Din informațiile mele, deja s-au produs acte de corupție. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro, care nu vor mai fi valabile, cea mai mare parte din ele, în 2 ani. Dar s-au găsit niște firme cărora să li facă cadouri. Am rugămintea să verificați cu atenție lucrurile acestea înainte de a vă asuma derularea mandatului. Cu Loteria nu sunteți dvs și nici cu banii de la Rompetrol. Dar poate vă uitați la colegii din Guvern. Vă mulțumesc”, a încheiat președintele, cu un mesaj indirect pentru Victor Ponta care nu a părut însă deranjat de lista lui Băsescu.

Președintele a acceptat astăzi numirea lui Ioan Rus ca înlocuitor al lui Dan Șova, care a demisionat ieri. Anunțul legat de ceremonia de depunere a jurământului a fost făcut însă nu de Președinție, ci de Guvern care a transmis oficial în cursul după-amiezii că premierul va fi prezent la învestirea lui Ioan Rus, la ora 20.00, cu toate că de la Palatul Cotroceni nu confirmase la acel moment semnarea decretului.

La învestitură au fost prezenți din partea Guvernului doar premierul Victor Ponta și vicepremierul Gabriel Oprea. A fost, de altfel, prima întâlnire Băsescu – Ponta după ce premierul i-a cerut demisia de onoare președintelui ca urmare a implicării fratelui său în scandalul de corupție legat de clanul Bercea Mondial, cei doi fiind într-o dispută deschisă și la Curtea Constituțională pentru reprezentarea României la Consiliul European.

Ioan Rus a fost propus oficial aseară ministru al Transporturilor, nominalizarea sa fiind justificată de Ponta ca un „mesaj pentru Ardeal”. „Am ținut cont de experiența profesională și politică. Transilvania și Ardealul trebuie să primească și prin persoana inistrului mesajul că toate proiectele pe care le-am început vor fi duse la bun sfârșit”, a spus Ponta.

Printre cei care i-au salutat astăzi nominalizarea s-a numărat și fostul premier PDL, Emil Boc, cu care Rus este în relații bune de mai mulți ani.

Numele lui Ioan Rus a fost avansat ieri pentru gândul de surse din PSD, ca înlocuitor cert al lui Șova, a cărui demisie a fost de natură să evite remanierea deja conturată în acel moment la nivelul Guvernului.

Ioan Rus a fost mai ministru în primul Guvern Ponta, dar și-a dat demisia după începerea suspendării președintelui Traian Băsescu, din cauza problemelor legate de listele electorale. Rus a fost un susținător al lui Victor Ponta, el și grupul de la Cluj ajutându-l pe acesta să preia președinția partidului la Congresul din 2010, când Ponta a candidat împotriva lui Mircea Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu