Kelemen Hunor: AM REUȘIT! Învățătorii maghiari predau din nou limba română. Băsescu: Vânzarea Limbii Române, O TICĂLOȘIE fără margini!

Kelemen Hunor: AM REUȘIT! Învățătorii maghiari predau din nou limba română. Băsescu: Vânzarea Limbii Române, O TICĂLOȘIE fără margini!
Publicat: 28/09/2018, 11:56
Actualizat: 25/03/2019, 19:12

„A fost pe ordinea suplimentară a ședinței un proiect de OUG de la MEN care a fost adoptat. S-a stabilit că predarea limbii române în învățământul primar la clasele cu predare în limbile minorităților naționale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situația de dinainte de ordonanța sinmplă 9/2018″, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de joi a Executivului.

Acesta a precizat că Ministerul Educației a fost reprezentat în ședință de un secretar de stat, în urma demisiei lui Valentin Popa. Acesta a renunțat la funcția de ministru joi, după ce UDMR i-a reproșat că a introdus anumite modificări în ordonanța privind predarea limbii române în școlile cu predare în limbile minorităților.

Ministrul și-a motivat demisia într-o declarație pentru Mediafax, deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR.

„Demisia este singura decizie corectă a ministrului Educației. Este obligatoriu să își asume consecințele măsurilor sale nechibzuite și total neadecvate din punct de vedere profesional, prin care a provocat confuzie pentru zeci de mii de elevi, cadre didactice și părinți. În lipsa unor argumente profesionale raționale, articolul din Ordonanța simplă care reglementează predarea limbii române poate fi considerat rezultatul unei decizii extrem de imprudente. Prin urmare așteptăm ca Guvernul să soluționeze corect această problemă, în ședința de astăzi”, scria liderul UDMR Kelemen Hunor, pe Facebook.

Ulterior, după ce Guvernul a adoptat OUG în forma agreată de UDMR, Kelemen Hunor a revenit cu un mesaj pe pagina sa de socializare.

Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”.

La cererea UDMR, Guvernul a anulat articolul din Ordonanța ministerială care defavoriza elevii claselor primare din învățământul cu predare în limba minorităților naționale, iar potrivit noii reglementări, învățătorii pot preda din nou elevilor limba română, anunță Uniunea într-un comunicat de presă.

Ordonanța 9/2018 prevedea ca în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura Română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în școlile minorităților era susținută de către învățătorii care nu aveau studii universitare de limba română. Până la urmă, situația a rămas neschimbată, așa cum au dorit reprezentanții minorității maghiare.

Valentin Popa a fost învestit în funcția de ministru al Educației la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greșelile de exprimare în limba română pe care le-a făcut în cadrul mai multor declarații de presă.

Băsescu: Să vinzi Limba Română în An Centenar esteo ticăloșie fără margini

Fostul președinte Traian Băsescu îl acuză pe Liviu Dragnea că a transformat România într-o tarabă pe care scrie „Totul este de vânzare”.

„Totul de vânzare! În luna august 2018, prin Ordonanța nr. 9, se stabilea că în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților, orele de Limba Română să fie predate de prfesori absolvenți ai facultății de Limbă și literatură Română. A fost o măsură corectă, având în vedere că mulți din învățătorii etnici maghiari, cadre didactice cu studii medii, pregătiți în școli de limbă maghiară, pot avea dificultăți în vorbirea și scrierea corectă a Limbii Române. Acest lucru a înfuriat conducerea UDMR care desfășoară, cu complicitatea PSD, o politică agresivă de deromânizare și de maghiarizare a zonelor locuite de minoritarii maghiari”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook, care consideră „o ticăloșie fără margini” vânzarea Limbii Române în An Centenar.

„A fost suficient ca UDMR să amenințe și vânzătorul național, Dragnea, a ordonat Dăncilei anularea textului din Ordonanța 9/2018. Textul care susținea învățarea Limbii Române de către toți cetățenii țării a fost anulat imediat printr-o ordonanță de urgență. Oare unde au fost de la ALDE? Limba Română este cel mai puternic liant al acestei națiuni. Să vinzi Limba Română în an centenar este o ticăloșie fără margini. Pentru Dragnea, România a devenit o tarabă pe care scrie , de la gaze naturale, înzestrarea armatei și funcții de ministru până la Limba Română”, acuză Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?