Kelemen Hunor ar putea rămâne fără „Steaua României”. Consiliul de onoare al Ordinului îi cere lui Iohannis să-i retragă șefului UDMR distincția: „Nu respectă Constituția”

Kelemen Hunor ar putea rămâne fără „Steaua României. Consiliul de onoare al Ordinului îi cere lui Iohannis să-i retragă șefului UDMR distincția: „Nu respectă Constituția
Publicat: 16/11/2017, 09:33
Actualizat: 16/11/2017, 15:23

„S-a votat în această după-masă, la ora 18, să-i propunem președintelui României ridicarea decorației domnului Kelemen Hunor. Am fost 6 persoane din 7, câte are Consiliul. N-a putut fi prezent domnul academician Ionel Haiduc de la Cluj, din motive medicale. Din cei șase membri, 5 au votat „pentru” – votul a fost secret -, iar o persoană s-a abținut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare, precizând că votul a fost secret.

Georgescu a precizat că unul din motivele care au stat la baza acestei decizii este că liderul UDMR nu respectă Constituția României.

„Principalul motiv este că, prin declarațiile sale și prin activitățile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituția României. Dar din moment ce în Constituție scrie că Ziua Națională a României este de 1 Decembrie, nu poți să îți permiți să ai Steaua României în piept și să nu respecți și să nu recunoști Ziua Națională a României. Și alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal și declarațiile privind Centenarul Marii Uniri”, a adăugat Costin Georgescu.

Interviul de la care a pornit totul

„Românii trebuie să înțeleagă că nu vom putea și nici un vom dori să sărbătorim evenimentele de la 1918. Acesta ar fi bine să fie un moment al înțelegerii și al respectului reciproc. Mă tem uneori însă că, pentru că, în ajunul Centenarului, România nu va avea prea multe realizări de prezentat, de aceea vor apela la retorica naționalistă de prost gust prin care încheie acești 100 de ani, la fel cum a procedat și rectorul Universității ‘Babeș—Bolyai’. Nu vor putea să spună că au construit nici măcar 1.800 de km de autostradă, că, în sfârșit, după 100 de ani, au reușit să conecteze regiunile istorice. La fel cum nu putem spune că trenul de la București la Alba Iulia ajunge mai repede decât în urmă cu 100 de ani. Dimpotrivă, vor putea să spună că astăzi faci o oră și jumătate mai mult de la Alba Iulia la București, decât se făcea acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere, am dileme serioase referitor la ce va putea prezenta statul român ca realizare în afară de faptul ca de 100 de ani această țară există. și atunci, în astfel de situații, sunt tentați să aniverseze cei 100 de ani printr-o retorică naționalistă și cu tot felul de sloganuri”, a declarat Kelemen Hunor, în august, într-un interviu pentru publicațiaSzabadság.

Pe 7 august, Coaliția Națională pentru Modernizarea României a cerut treragerea ordinului Steaua României, distincție conferită lui Kelemen Hunor. „Ultimele declarații ale președintelui UDMR trădează o atitudine de nerecunoaștere a statului român, a desconsiderării istoriei, culturii și drepturilor fundamentale ale românilor. Mai mult, Kelemen Hunor se autoexclude din rândul cetățenilor României prin afirmațiile: ‘…românii trebuie să înțeleagă…’, culminând cu atacuri la adresa bazei fundamentale a poporului român: istoria, cultura, etc.CNMR solicită instituțiilor ce au emis și au oferit cea mai înaltă distincție și respect a STATULUI ROMÂN domnului Hunor să demareze procedura de retragere. În caz contrar, CNMR va solicita prin intermediul instanței de judecată retragerea Ordinului Steaua României așa cum au încercat și reușit în cazul lui Laszlo Tokes mai mulți membri CNMR, printre care Constantin Degeratu și Costin Georgescu”, se arata într-un comunicat al CNMR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”