Kelemen Hunor, pentru Gândul: „Nu vom avea un protocol secret cu USD”

Kelemen Hunor, pentru Gândul: Nu vom avea un protocol secret cu USD
Publicat: 02/03/2014, 22:40

După ce președintele Traian Băsescu a acuzat că negocierile dintre UDMR și USD se vor concretiza într-un protocol secret, înșiruind o serie de condiții pe care le-ar fi cerut Uniunea și care ar schimba programul de guvernare, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru gândul că informația este una falsă.

„Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minorități și conține tot ce este important”, a precizat Kelemen, contactat de gândul.

În același sens, și vicepreședintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, a explicat că cerințele maghiarilor nu exced programul de guvernare și că sunt chiar în spiritul documentelor semnate de România.

Întrebat dacă între „problemele sensibile” sunt și subiecte precum prefecți UDMR în Mureș, Covasna, Harghita și respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ, relatează Mediafax.

Potrivit acestuia, prefecții „sigur intră în negocieri”, iar la UMF Târgu Mureș lucrurile „au intrat într-o direcție ce poate fi exploatată”.

Deși întâlnirea dintre UDMR și USD a fost amânată până luni, premierul Victor Ponta a anunțat că Uniunea va intra la guvernare și va avea portofolii de miniștri.

Invitat la „După 20 de ani”, președintele Traian Băsescu a spus că rezultatele negocierilor cu UDMR vor modifica programul Guvernului, motiv pentru care trebuie din nou învestit.

„Dacă vrea să respecte democrația, da. Și va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităților, va avea probleme cu însemnele locale și dreptul de arborare a steagurilor minorităților, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate și în instituțiile centrale, uitând că orice cetățean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba națională, va cere modificări la Legea referendumului în așa fel încât comunitățile locale să poată declanșa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului. Ar trebui să vină, dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituției, probabil voi ataca la CCR hotărârea Parlamentului”, a spus Băsescu, precizând însă că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta încă o dată.”, a explicat Băsescu.

Președintele l-a atacat pe premier și pentru opțiunea cooptării UDMR la guvernare, susținând că nu exclude un „protocol secret” pe care el însă nu-l va accepta, mai ales că Uniunea lui Kelemen Hunor a avut și în trecut „pretenții excesive”.

„N-aș vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu știu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Acești oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relația cu autoritățile în limba maghiară. Uite au un președinte care nu vorbește în limba maghiară”, a arătat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni