Klaus Iohannis, după decizia Comisiei de a deschide negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina: „România sprijină ferm o decizie a UE în acest an”

Klaus Iohannis, după decizia Comisiei de a deschide negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina: „România sprijină ferm o decizie a UE în acest an”
Publicat: 08/11/2023, 16:02
Actualizat: 08/11/2023, 16:03

Klaus Iohannis a declarat, imediat după ce Comisia Europeană a decis să înceapă oficial discuțiile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, că România sprijină o decizie a UE în acest an privind integrarea celor două state în spațiul comunitar al UE.

Salut decizia istorică a Comisiei EU care recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Recunoașterea este pe deplin meritată a eforturilor lor de reformă cuprinzătoare. România sprijină ferm o decizie a UE în acest an, a mai precizat șeful statului.

MAE salută cu deosebită satisfacție recomandarea Comisiei Europene

Într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), aceștia precizează că „salută cu deosebită satisfacție recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022”.

Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înțelegerea îndeplinirii unui număr de pași.

Recomandările Comisiei reprezintă un semnal deosebit de pozitiv, în perspectiva discuțiilor de la nivelul Consiliului UE, care urmează să decidă asupra pașilor ulteriori în parcursul de aderare al partenerilor angajați în procesul de extindere. Odobescu a precizat că își exprimă speranța că recomandările vor sta la baza unui proces constructiv și vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest și susține avansarea parcursului european al acestora, în conformitate cu metodologia extinderii.

MAE susține politica de extindere a UE

Potrivit aceleași surse, ca promotor tradițional al politicii de extindere, România împărtășește pe deplin viziunea Comisiei Europene potrivit căreia politica de extindere este un instrument politic care acționează în beneficiul păcii şi al stabilității pe continentul european, iar aderarea ca stat membru al UE constituie o investiție geostrategică într-o Europă unită, bazată pe valori comune.

În acest sens, MAE consideră că, prin avansarea politicii de extindere, Uniunea Europeană a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea sa, printr-o abordare centrată pe meritele proprii ale candidaților și potențialilor candidați.

„Obținerea statutului de membru al UE este o opțiune strategică, iar partenerii trebuie să își asume și să promoveze consecvent valorile europene, inclusiv prin orientarea lor strategică și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE, aspect deosebit de important în contextul geopolitic actual”, mai precizează comunicatul MAE.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis: „Israelul are dreptul legitim de a se apăra, cu respectarea dreptului internațional umanitar”

VIDEO | Memorandum semnat de Iohannis pentru implemetarea tehnologiei nucleare SMR/ Primul reactor modular mic poate să funcţioneze în 2028 sau 2029

Executivul Uniunii Europene va propune miercuri începerea discuțiilor de aderare cu oficialii Ucrainei și Republicii Moldova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii