UPDATE | MAE: 93 români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza / ”Este pentru prima dată când ieșim de aici” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

UPDATE | MAE: 93 români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza / ”Este pentru prima dată când ieșim de aici” - DECLARAȚII EXCLUSIVE
Românii și familiile lor pleacă din Gaza / Sursa foto: MAE
Publicat: 08/11/2023, 08:00
Actualizat: 08/11/2023, 10:32

Aproximativ o sută de români și familiile lor, dintre cei peste 260 care au cerut să fie evacuați din Fâșia Gaza, au reușit să ajungă, marți după-amiază, în Egipt, pe la frontiera de la Rafah. Românii, atât adulți, cât și copii, au călătorit prin punctul de frontieră cu autocarul. Aceștia speră ca în cursul nopții să plece spre România. Nu toți au însă unde să locuiască, odată ce vor ajunge în țară.

UPDATE ora 08:00

„În continuarea precizărilor transmise privind evacuarea unui prim grup de cetățeni români (93 persoane) din Fâșia Gaza, la data de 7 noiembrie a.c., în actualul context de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt”, anunță, miercuri, dimineața, MAE.

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică și le vor oferi asistența necesară până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.

UPDATE ora 00.30

Ministerul Afacerilor Externe a informat că 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE, se arată în informarea trimisă de minister. 

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale, în cursul zilei de miercuri.

Conform unor surse, premierul Ciolacu va fi în aeronava care-i va aduce pe cetățeni în România. Premierul se va întâlni cu aceștia la Cairo.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.

Reamintim că Autoritatea Generală pentru Frontiere din Egipt a publicat în dimineața zilei de 7 octombrie o listă cu persoanele acceptate pentru a intra prin trecerea de la Rafah Al-Bri în Egipt. Dintre acestea, 72 de persoane sunt cu dublă cetățenie, iar 31 sunt cetățeni palestinieni, membri de familie. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

În cursul dimineții de marți, primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la frontiera de la Rafah. Aceștia sunt doar o parte din membrii comunității româno-palestiniene din Fâșia Gaza care au cerut să fie evacuați din regiune.

În majoritatea cazurilor, este vorba despre familii cu copii, care au trecut prin punctul de frontieră cu autocarul. Cel mai mic dintre cei 103 români care au fost salvați din Gaza are doar două luni, iar cel mai în vârstă are 79 de ani.

”Sperăm ca în noaptea aceasta, pe la ora 2.00-3.00, să plecăm spre România, cel puțin așa am înțeles. Problema este că suntem cinci familii care nu vom avea unde sta în țară, este pentru prima data când ieșim de aici”, ne-a spus Daniela Abu Fesefes.

Oamenii vor călători spre România cu o aeronavă specială, trimisă de autoritățile române.

”A fost foarte aglomerat la frontieră, au fost mulți oameni. Eu sunt cu tatăl meu, cu soția și băiatul de 3 ani. Am înțeles că astăzi plecăm spre România, dar va fi un drum lung”, ne-a spus Wisam Madi.

Pe 1 noiembrie, frontiera de la Rafah s-a deschis pentru evacuări limitate ale cetățenilor străini și ale răniților. Până acum, aproximativ 2.000 de cetățeni străini au fost lăsați să treacă în Egipt pe la punctul de frontieră Rafah.

Aproximativ alți 160 de români și rudele lor sunt încă în Fâșia Gaza și speră că autoritățile îi vor ajuta să părăsească teritoriul cât mai curând.

CITEȘTE ȘI:

Luminița Odobescu: Peste 260 de români aflați în Gaza doresc să fie evacuați. MAE continuă demersurile

Craterele bombardamentelor din Gaza se văd „de pe Lună”. Israelul a lovit Fâșia într-o lună, cât SUA Afghanistanul într-un an

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
INTERZIS total pentru cei cu TELEFOANE mobile. Detaliul de care nimeni nu ține cont
Trei milioane de pensionari, bani în plus. De când cresc veniturile
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?