Gândul
  • Publicat:
Politică

Klaus Iohannis răspunde criticilor privind numirea procurorilor șefi: Propunerile lui Predoiu, foarte bine motivate. Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial

Klaus Iohannis răspunde criticilor privind numirea procurorilor șefi: Propunerile lui Predoiu, foarte bine motivate. Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că a decis să îi numească pe procurorii șefi ai parchetelor mari deși avizul CSM era negativ deoarece sunt procurori foarte buni și procedura organizată de Ministerul Justiției a fost corectă și transparentă. În plus, a spus Klaus Iohannis, avizul negativ dat de CSM este „superficial”

Președintele a semnat joi decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

„Am numit trei candidați care mi-au fost propuși de Ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte transparent și foarte bine făcut”, a spus președintele, potrivit Digi24.

Acesta a precizat că propunerile ministrului Cătălin Predoiu au fost „foarte bine elaborate și foarte bine motivate”, în timp ce avizul CSM i s-a părut ”parțial destul de superficial”.

„M-am bucurat că selecția organizată de domnul Predoiu a scos la iveală trei procurori foarte buni”, a spus șeful statului. Întrebat dacă există o recomandare a Comisiei de la Veneția care spune că trebuie să țină seama și de avizele negative, Klaus Iohannis a răspuns că a ținut seama:„Pot să vă spun că am ținut cont, am citit și ce a scris CSM”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a trimis propunerile către președinte însoțite de „o scrisoare oficială în care se precizează că își menține propunerile formulate, argumentat și motivat legal”.

În scrisoarea obținută de newsweek.ro, Cătălin Predoiu susține că „argumentația Secției pentru procurori în vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neîntemeiată și se transformă pe alocuri într-un adevărat proces de intenție nemeritat de către candidată, în raport cu cariera acesteia și prestația excelentă avută în cadrul procedurii de selecție”.

Pe de altă parte, despre avizul negativ dat de CSM pentru procuroarea Giorgiana Hosu, propunerea ministrului pentru șefia DIICOT, Cătălin Predoiu a transmis, în scrisoarea trimisă președintelui României, că „din Hotărârea Secției pentru procurori rezultă că la fundamentarea avizului negativ emis pentru această candidatură au fost avute în vedere aproape în exclusivitate răspunsurile candidatei la interviul desfășurat în fața Secției pentru procurori, fără a fi evaluat în concret Proiectul de management al candidatei și documentația vastă atașată acestuia”.

Dan Barna l-a criticat, joi, pe președintele Klaus Iohannis pentru numirile făcute astăzi la șefia marilor parchete. Dan Barna a adăugat că președintele și ministrul justiției, Cătălin Predoiu, trebuie să explice „de ce atâta grabă”.

„Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare. Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții”, afirmă Barna, pe pagina de Facebook. Ulterior, USR a emis și un comunicat de presă critic la adresa președintelui.

 

 

Inchide