• Publicat:
Politică

Klaus Iohannis: Românii privesc moștenirea identitară grecilor ca pe un patrimoniu împărtășit

Klaus Iohannis: Românii privesc moștenirea identitară grecilor ca pe un patrimoniu împărtășit
Klaus Iohannis, prezent la bilanțul MAI

Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Elene, potrivit Administrației Prezidențiale. Șeful statului a precizat că promulgarea Legii limbii elene demonstrează că românii privesc moștenirea identiraă a grecilor din România ca pe un patrimoniu valorificat spre binele comun.

„Ziua Limbii Elene îmi oferă prilejul de a adresa felicitări membrilor comunității elene din România şi reprezentanților acesteia în structurile autorităților şi instituțiilor publice. Promulgarea în anul Centenarului României a Legii limbii elene, ca şi prevederile acestui act, demonstrează că statul român şi românii privesc moștenirea identitară a grecilor din România ca pe un patrimoniu împărtășit şi valorificat spre binele comun”, afirmă Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Președintele României a adăugat că limba greacă ne ajută să vorbim despre democrație și să condamnăm xenofobia.

„Limba greacă vorbită astăzi este continuatoarea graiului primilor eleni care s-au stabilit pe țărmul Mării Negre. Peste două milenii şi jumătate de la acest moment, limba greacă a constituit vehiculul prin care au pătruns în principatele dunărene primele idei care au pregătit mișcările revoluționare de la 1821 şi 1848. Limba elenă ne ajută să vorbim despre democrație, să condamnăm xenofobia; prin filosofie înțelegem lumea și prin politică evităm crizele şi tragediile”, a completat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că România respectă și apreciază cultura și limba minorităților naționale.

„România de astăzi este rodul istoriei care i-a adus pe români în contact cu popoare și comunități de identități culturale care au îmbogățit nu doar patrimoniul nostru cultural, ci și diversitatea civilizației europene. România respectă și apreciază cultura și limba minorităților naționale, ca expresie a angajamentului țării noastre pentru protejarea tuturor identităților, atât ale majorității, cât și ale cetățenilor aparținând minorităților naționale. Între aceste manifestări, Ziua Limbii Elene reflectă prețuirea reciprocă prin care se caracterizează, tradițional, relația dintre români și greci”,a conchis președintele Iohannis.

Inchide