Legea amnistiei și grațierii a fost RESPINSĂ DEFINITIV

Redactor:
Sorina Ionașc
După ce membrii comisiei juridice a Camerei Deputaților au respins proiectul de lege privind amnistia și grațierea, plenul Camerei a dat un vot final împotriva acestui act normativ.

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost respins astăzi definitiv de deputați, cu 293 de voturi din cei 297 de deputați înregistrați ca prezenți. Un singur deputat prezent a votat împotriva respingerii legii, în timp ce unul s-a abținut.

„Aș vrea să înțelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada. Să nu fim duplicitari”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Raportul de respingere, votat anterior în unanimitate în comisia juridică, a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în ședința de astăzi, primind și votul final. Plenul Camerei este decizional în această situație.

Înainte ca proiectul să ajungă efectiv în plen, liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a asumat la Parlament, în numele formațiunii pe care o reprezintă, un vot împotriva actului normativ în forma actuală. „Vom vota așa cum am anunțat. Fără amnistiere, fără grațiere”, a spus Kelemen.

Inițiativa supunerii la vot a legii pentru respingerea sa a apărut în spațiul public în ultimele zile de campanie, când Klaus Iohannis i-a lansat această provocare lui Victor Ponta în dezbaterea finală. A doua zi după alegeri, președintele ales și-a reluat solicitarea, arătând că PNL va vota pentru respingerea legii. Câteva ore mai târziu, Victor Ponta a anunțat că PSD este de acord cu punerea proiectului cât mai rapid pe ordinea de zi și cu un vot împotrivă.

conferința lui Victor Ponta la sediul PSD – decembrie 2013

Episodul „Marțea Neagră”

Proiectul de lege a fost inițiat în februarie 2013, de pesedistul Mădălin Voicu și de deputatul minorităților naționale Nicolae Păun. Deși avea raport de respingerea, proiectul de lege a fost trecut pe șest pe 10 decembrie 2013, zi numită și „Marțea Neagră”.

La momentul respectiv, în seara de luni, 9 decembrie 2013, deputații  juriști au ținut o ședință în care au dezbătut legea lobby-ului, însă în paralel a avut loc o ședință paralelă, într-o sală fără înregistrare video, unde legea amnistiei și  o serie de modificări la Codul Penal au fost adoptate. A doua zi, marți, 10 decembrie, pe ordinea de zi au fost introduse cele două proiecte. În timp ce modificările la Codul Penal au fost votate în plen, legea amnistiei și grațierii a fost retrimisă la comisie pentru „dezbateri”. De atunci, liberalii au cerut în mod repetat respingerea legii, însă proiectul nu a mai fost introdus pe ordinea de zi.

Potrivit raportului comisiei juridice pe proiectul de lege în cauză, „se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă” și „se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanță de judecată”.

„Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită, în toate formele ei de participație penală, autor, coautor, instigator, complice și participație improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării”, mai prevedea proiectul de lege.

„Grațierea are efecte și asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiționat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunțate de instanță se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiționată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negrațiată”, potrivit proiectului de lege.

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide