Legea salarizării tulbură apele în coaliția de guvernare. Tăriceanu invocă „semne de întrebare” cu privire la activitatea Guvernului. Reacția lui Grindeanu

Legea salarizării tulbură apele în coaliția de guvernare. Tăriceanu invocă semne de întrebare cu privire la activitatea Guvernului. Reacția lui Grindeanu
Publicat: 24/05/2017, 16:53
Actualizat: 28/03/2019, 20:44

„Pot să vă spun că, sigur, am avut și eu propriile mele semne de întrebare. De exemplu, legea salarizării unitare care era un punct esențial al programului de guvernare comun în loc să fie promovată de Guvern a trebuit să o asumăm noi la nivelul Parlamentului ca inițiativă parlamentară. Sigur, că procedural, politic, se poate și așa ceva, dar este normal ca angajamentele luate prin programul de guvernare să fie promovate de Guvern”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă este mulțumit de activitatea Cabinetului Grindeanu.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că s-ar dori ca și crearea Fondului Suveran de Dezvoltare să fie asumat de Parlament.

„Aștept acum să vedem ce se va întâmpla cu un alt punct din programul de guvernare, crearea Fondului Suveran de Dezvoltare care, de asemenea, este o chestiune esențială pentru a ne pune în practică prin programul de Guvernare obiectivele de dezvoltare economică ale României”, a spus Tăriceanu.

Mai mult, Tăriceanu a afirmat că își va întreba colegii din ALDE care sunt motivele de insatisfacție pe care le au față de activitatea Guvernului.

„Înțeleg că, de asemenea, s-ar dori ca Parlamentul să fie cel care își asumă acest proiect. Sigur, putem să facem și acest proiect, dar trebuie până la urmă să înțelegem unde sunt și de ce sunt anumite rezerve la nivelul Guvernului. Am să discut și cu colegii mei din ALDE și am să îi întreb dacă pe lângă motivele de satisfacție au și motive de insatisfacție. Ceea ce mă interesează cel mai mult este ca angajamentele pe care ni le-am luat prin programul de guvernare să le ducem la îndeplinire și să respectăm calendarul”, a ținut să precizeze Tăriceanu.

Grindeanu: „Guvernul se bazează, cum s-a bazat de la început, în primul rând pe PSD”

La scurt timp după, premierul Sorin Grindeanu a reacționat, declarând că Executivul se bazează în primul rând pe PSD, care a câștigat alegerile detașat, și în al doilea rând pe coaliție.

„Ce pot să vă spun este că în acest moment Guvernul se bazează, cum s-a bazat de la început, în primul rând pe PSD, pentru că este partidul care a câștigat alegerile, e patidul care a câștigat detașat, și în al doilea rând pe coaliția care susține acest Guvern”, a spus premierul.

Grindeanu a ținut să precizeze că datoria Guvernului este să pună în aplicare măsurile din programul PSD și că „restul sunt discuții, sunt nuanțe” pe care le vor analiza, „activitatea unuia sau altuia”.

În ceea ce privește nemulțumirile lui Tăriceanu legate de Legea salarizării, Grindeanu a spus că doi miniștri, al Muncii și cel de Finanțe, au fost și vor fi prezenți în Parlament la toate dezbaterile pe această temă.

„Eu știu că doi miniștri sunt prezenți și au fost prezenți și vor fi prezenți și în Cameră – ministrul Muncii și ministrul Finanțelor – la toate dezbaterile. Vorbim pe avizul pe care l-a dat Guvernul, aviz pozitiv, cu amendamente, în urmă cu două săptămâni”, a mai spus Grindeanu.

Declarațiile vin la doar două zile distanță de la anunțul făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia va face o „primă analiză a activității fiecărui ministru”, urmând să se întâlnească, în cursul săptămânii, cu premierul Sorin Grindeanu și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a discuta „despre modul în care funcționează Guvernul” și unele ministere.

De altfel, la finele săptămânii trecute, președintele PSD declara că este posibil să nu se facă nicio remaniere guvernamentală, însă, dacă în anumite zone va fi nevoie de „un alt ritm” nu va avea nicio ezitare să facă schimbări.

„Programul de guvernare este foarte riguros, dar ritmul trebuie menținut. Este posibil să nu fie niciun fel de remaniere, dar, dacă vom analiza că în anumite zone este nevoie de un impuls, este nevoie de un alt ritm decât cel care a fost până acum, eu cel puțin nu o să am niciun fel de ezitare”, declara, vineri, președintele PSD, Liviu Dragnea.

În plus, Dragnea sublinia faptul că „remanierea guvernamentală nu este legată de indicatorii macro-economici, prezentați de Institutul Național de Statistică”.

„Aceste rezultate sunt generate efectiv de punerea în aplicare a Programului de guvernare în mare parte, de încrederea pe care oamenii de afaceri au avut-o și o au în programul de guvernare. S-au generat peste 110.000 de noi locuri de muncă și aproape 14.000 de noi angajatori, nu doar firme care se înființează, efectiv firme care angajează”, mai spunea liderul PSD.

Care este lista remaniabililor din Cabinetul Grindeanu

Cu toate acestea, potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, pe lista neagră s-ar afla nu mai puțin de cinci miniștri care și-ar putea încheia mandatul înainte de vreme.

Primul este ministrul Justiției, Tudorel Toader. Lui i se reproșază că întârzie adoptarea pachetului de legi pentru Justitie „nepermis de mult”. Mai mult, luni seara, Liviu Dragnea a afirmat că încrederea sa în Tudorel Toader va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza raportul făcut la Ministerul Justiție, în 2007, privind dispariția unor documente din arhiva SIPA.

Un alt ministru aflat pe „lista neagră” este cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, căruia i se reproșează că nu a comunicat corespunzător pe tema impozitului pe venit global și impozitului pe gospodărie din proiectul modificării Codului Fiscal.

Toma Petcu este un alt nume vehiculat. În cazul lui, este necesar și acordul lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, deoarece Toma Petcu este promovat în Guvern de ALDE.

Pe lista miniștrilor care ar putea fi remaniați se află și Servil Shaidedeh, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Ea este persoana care a anunțat prima dată posibilitatea ca Guvernul să plafoneze indemnizațiile pentru mame, măsură neagreată în prealabil în partid.

Din aceeași cauză, a plafonării indemnizațiilor pentru mame, ar putea intra pe listă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu