Liberalii s-au mai gândit un pic. Gorghiu: „Sistemul sanitar nu este pregătit pentru legea prevenției. Dacă va reieși că nu este cazul să introducem sancțiuni, așa va fi”

Liberalii s-au mai gândit un pic. Gorghiu: „Sistemul sanitar nu este pregătit pentru legea prevenției. Dacă va reieși că nu este cazul să introducem sancțiuni, așa va fi
Publicat: 08/02/2016, 15:09
Actualizat: 11/10/2016, 23:43

„Este o dezinformare faptul că plata acesta va trebui făcută dacă nu se vor face analize înainte și așa mai departe. Una este Expunerea de motive, unde a fost scris un exemplu, poate, nefericit, și alta este textul legii. Am discutat cu colegii mei, am discutat cu medicii, cu asociațiile care au fost suport la elaborarea legii și vă spun un lucru: dacă în urma dezbaterilor va reieși că nu este cazul să introducem niciun fel de sancțiune, evident că așa va fi. Toată lumea s-a concentrat pe un exemplu din expunerea de motive care nu reprezintă nimic ca valoare juridică, față de legea in integrum, care înseamnă un mare pas înainte”, a declarat Alina Gorghiu, co-președintele partidului care are cei mai mulți semnatari ai proiectului.

Aceasta a recunoscut că „sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru o asmenea lege” și a spus că acest lucru nu înseamnă că el trebuie să și rămână așa, subliniid că reglementările din actul normativ nu sunt de natură să fie aplicate imediat.

„Este un lucru care, în mod normal, va trebui gândit în timp, etapizat. Legea nu este de imediată aplicare. Nu vine nimeni să aplice o lege dacă nu ai sistemul pregătit. Dar sunt convinsă că de undeva trebuie făcută reforma sistemului sanitar, trebuie gândită o lege a prevenției inclusiv în România”, a adăugat co-președintele PNL.

Întrebată de jurnaliști despre problemele care ar putea exista în mediul rural din cauza acestei legi, acolo unde oamenilor le este mult mai dificil să ajungă în mod regulat la medic, Gorghiu a admis că există dificultăți în această direcție, dar că acesta nu este un motiv pentru care statul român trebuie să tergiverseze pregătirea sistemului în acest sens.

„Da, probleme în mediul rural sunt, dar nimeni nu va pune în aplicare, și subliniez acest lucru, nimeni nu va pune în aplicare o lege fără a fi pregătit sistemul. Asta nu înseamnă că ar trebui să mai existe disponibilitate din partea statului român să amâne la infinit pregătirea acestui sistem de sănătate”, a conchis Gorghiu.

Proiectul de lege înaintat de 128 de senatori și deputați, majoritatea PNL, prevede că românii, chiar dacă sunt asigurați, vor fi obligați să suporte costurile tratamentului, dacă nu participă la programele de prevenție. Ca să fie foarte clar, în expunerea de motive inițiatorii dau și exemple concrete. Astfel, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuție de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deși aceste tratamente sunt, în prezent, gratuite. Actul normativ prevede, totodată, acordarea unor stimulente financiare care se pot adăuga la pensie dacă persoanele în cauză prezintă o stare de sănătate bună sau urmează recomandările medicului, dar și dacă demonstrează „practicarea unui sport prin participarea la competiții”.

Proiectul legislativ are ca motivație Strategia de sănătate 2014-2020, care reamintește rolul pe care educația pentru sănătate și prevenția îl au pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației și pentru funcționarea optimă a serviciilor din acest domeniu.

Legea este în dezbaterea Camerei Deputaților, însă votul final îl va avea Senatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom