Liiceanu: Am fost prost că l-am crezut pe Predoiu. Răspunsul lui Predoiu

Liiceanu: Am fost prost că l-am crezut pe Predoiu. Răspunsul lui Predoiu
Publicat: 08/06/2016, 10:49

”Astăzi nu mai cred că domnul Predoiu este mai bun decât partidul său. În schimb, am rămas cu convingerea că, cel puțin eu, dintre toți cei aflați acolo, am fost prost. În săptămâna care a precedat alegerile s-a conturat clar faptul că, potrivit sondajelor, Cătălin Predoiu era în urma lui Nicușor Dan. În loc să-și respecte angajamentul făcut în mai multe rânduri, domnul Predoiu a apărut într-o emisiune la Realitatea TV fluturând o hârtiuță din care ar fi trebuit să rezulte că sondajul pe care-l invoca USB-ul era făcut de o firmă codusă de… un securist bulgar. N-a dat electoratului, așa cum promisese, semnalul retragerii sale. Dimpotrivă. Partidul său a răspândit prin cutiile poștale din București fluturași cu afirmații calomnioase la adresa contracandidatului său. A făcut tot ce-a putut pentru a-l împiedica pe Nicușor Dan să rămână singur în cursă și să câștige primăria Bucureștilor. Regulile aritmeticii îi spuneau – și ne spuneau tuturor – că împărțirea voturilor pe versantul, să-i spunem, ‘dreptei’ va arunca din nou capitala, pentru patru ani de zile, în brațele celui mai corupt partid din România de după á¾½90. Neretrăgându-se, așa cum promisese, domnul Predoiu are acum pe conștiință acest deznodământ. A avut, se pare, destinul Bucureștiului în mână și a preferat să ne sacrifice. Și, culmea ipocriziei, prima declarație pe care a dat-o după ce s-au aflat rezultatele a fost că trebuie de-acum „să unificăm dreapta” (?!), adică exact ceea ce împiedicase chiar el să se petreacă”, a scris Liiceanu în Revista 22.

Predoiu s-a apărat pe Facebook, transmițându-i că este incorect cu el. El susține că a ajuns pe locul 3 pentru că ”sondajele manipulatoare aruncate pe piață au mutat votul util”.

”Înregistrarea discuțiilor de la GDS arată limpede ce-am spus și ce nu am spus în dezbatere. Iar după ședință v-am spus „off the record” că nu exclud personal nicio formulă care să o stopeze pe Firea, inclusiv a retragerii, dar că, tocmai, nu pot angaja partidul deocamdată și că e important ce opinie publică se formează… Cât privește scorul și sondajele, cu câteva zile înainte ordinea era inversată pe pozitiile 2 și 3, față de cea rezultată în final. Ce a determinat inversarea în câteva zile? În opinia mea, tocmai faptul că sondajele manipulatoare aruncate pe piață au „mutat” votul util, la care s-a adaugat absenteismul, au inversat ordinea clasării pe 2 și 3. De aceea am încercat să atrag atenția asupra manipulării. Ce constat la rândul meu, cu un gust amar, este că în trei săptămâni nu vă mai „trec fiorii” la ideologia „nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru”. În ciuda acestor lucruri, vă salut cu respect”, a scris liberalul.

În ultima zi de campanie Predoiu și-a evaluat propriile performanțe electorale pe baza sondajelor ca fiind între 23 și 26%, dar în creștere.

„Partidul Național Liberal și-a făcut propriile măsurători. Știm cu certitudine cine este candidatul dreptei cel mai bine plasat, Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este cel care poate s-o învingă pe doamna Firea și la o distanță consistentă de domnul Nicușor Dan. Cătălin Predoiu 30%, doamna Firea 36%-37%, domnul Nicușor Dan 18%, cam acestea sunt orientativ cifrele pe care le aveam în cursul săptămânii trecute”, declara și vicepreședintele PNL Sulfina Barbu în ultima săptămână de campanie.

PSD a câștigat Primăria Capitalei prin Gabriela Firea cu 43,14%, Nicușor Dan (USB) a obținut 30,46%, Predoiu (PNL) 11,10%, după numărarea a 90 % din secții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete