LIVIU DRAGNEA, NOUL PREȘEDINTE AL PSD. Ponta, susținătorul Rovanei Plumb, învins în partid cu 65 la 18

gândul prezintă toate informațiile de la PSD în format LIVE TEXT

UPDATE 19:20 Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, la finalul Comitetului Executiv al PSD, că Liviu Dragnea este cea mai bună soluție pentru PSD, în acest moment, și l-a susținut.

Potrivit acestuia, CExN a luat o „decizie specială” în cazul lui Dragnea, adăugând că dosarul în care acesta a fost condamnat, în primă instanță, nu ar fi unul de corupție.

Întrebat dacă va candida la congresul partidului, Zgonea a spus că, deocamdată, face parte din echipa PSD, că l-a susținut pe Dragnea și social-democrații îl susțin pe Victor Ponta în fruntea Guvernului.

UPDATE 18:55 Liviu Dragnea, după votul în CExN: „Colegii mei mi-au acordat un vot de încredere pentru a putea forma o echipă bună, o echipă unită, o echipă largă, care să pregătească, într-un termen foarte scurt, un plan concret de acțiuni atât în teritoriu, cât și în Parlament și, de asemenea, un program politic pe termen lung, care să ajute la dezvoltarea României în continuare.

Una din principalele concluzii ale CExN de azi este că PSD este un partid unit, care poate trece și peste crize mai mici sau mai mari, este și motivul principal pentru care sunt aici alături de Rovana. Chiar dacă fiecare dintre noi, având acest drept, am cerut votul de încredere al colegilor, Rovana rămâne președinta Consiliului Național, un om politic cu anvergură serioasă, un ministru foarte bun, un om politic care mai are foarte multe de spus în politică și cu care sunt convins că pot colabora foarte bine.

A doua concluzie a fost menținerea actului de guvernare. Toți am hotărât că facem tot ce ne stă în putință ca Ponta să se simtă asigurat și sprijinit de un PSD unit și puternic, de toți membrii de partid, în frunte cu mine .

Am avut o discuție telefonică cu Gabriel Oprea, care sprijină formula votată azi și îl asigur de dorința noastră de colaborare onestă și cinsitită”.

UPDATE 18.40 Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe Liviu Dragnea președinte interimar al PSD, până la Congresul partidului din luna noiembrie. Scorul: 65 de voturi Liviu Dragnea, 18 Rovana Plumb, 2 voturi anulate

UPDATE 18.27Ecaterina Andronescu: „Nu am negociat cu nimeni, le-am spus colegilor că pot fi în echipă cu oricare dintre ei, că îi apreciez, că nu am nevoie de funcție ca să pot face ce am făcut până acum. Nu cred că funcția te face altceva decât ești. Nu am luat în considerare varianta de a candida. Votul este secret. Nu vă spun cu cine pentru că vreau să fim într-o echipă unită, să nu ne uităm urât unii la alții. Îi apreciez pe amândoi. Mai potrivit este cel care câștigă mai multe voturi”. Întrebată dacă PSD ar fi mai bine condus de o femeie, senatoarea PSD a spus că da. „Cum aș putea eu să spun că o femeie nu este potrivită pentru o funcție de conducere? Eu cred că o femeie este la fel de inteligentă și poatre să-și asume orice responsabilitate”, a răspuns ea.

UPDATE 18.14Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că l-a votat pe Liviu Dragnea, lăudându-l pentru experiența sa, adăugând că Congresul partidului va fi organizat în luna noiembrie.

UPDATE 17.54Votul pentru președinția interimară a PSD a început. Membrii CEX trebuie să bifeze candidatul pe care îl susțin, având de ales între Rovana Plumb și Liviu Dragnea. Votul este secret.

UPDATE 17.49Victor Ponta a plecat de la ședința PSD, îndreptându-se spre aeroport. Deși a spus că se va vota, Ponta a precizat că acum se duce la o întâlnire importantă.„Sunt absolut convins că PSD e la fel de unit și după întâlnirea asta și cum i-am asigurat și înăuntru, oricine va fi, ori Rovana, ori Liviu, eu o să lucrez cu ei pentru că amândoi m-au ajutat foarte mult cât am fost lider și prim-ministru”, a declarat Ponta, înainte ca votul să înceapă.

UPDATE 17.30Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, și-a anunțat susținerea pentru Liviu Dragnea.

UPDATE 17.00Premierul Victor Ponta a anunțat în ședința Comitetului Executiv că o susține pe Rovana Plumb pentru conducerea partidului.

UPDATE 17.00 Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, i-a cerut din nou în cadrul Comitetului Executiv al PSD demisia ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. Acesta este al doilea Comitet Executiv consecutiv în care lui Cazanciuc i se cere demisia.

UPDATE 16.30 Nicolae Moga a propus în Comitetul Executiv ca Ecaterina Andronescu să conducă în perioada până la Congres, în timp ce Valeriu Zgonea și Marian Oprișan și-au anunțat sprijinul pentru Liviu Dragnea. Coordonatorul politic al PSD a vorbit despre unitatea partidului și despre continuarea guvernării cu Ponta premier. Până în acest moment, curentul majoritar în PSD este ca Dragnea să preia atribuțiile de președinte. Ecaterina Andronescu a refuzat să candideze pentru funcția de președinte interimar al PSD.

UPDATE 16.00 Pe cine susține Iliescu la președinția PSD

UPDATE 15:10 Într-un scurt discurs susținut la începerea Comitetului Executiv, Victor Ponta a anunțat că va susține conducerea partidului. „M-a întrebat lumea dacă o sprijin pe Rovana sau pe Liviu? Ei m-au sprijinit pe mine, o fac și eu. Voi sprijini conducerea partidului”, a afirmat el. Totodată, a cerut conducerii extinse a partidului să-l ajute la guvernare. „Am învățat de la domnul Iliescu că cel mai tare ești iubit când ești ales și când pleci din funcție”, a mai spus el.

UPDATE 15:05 Niță, despre șefia PSD: „Dragnea are cele mai mari șanse”. Dragnea: „Tot ce e posibil

UPDATE 14:59 Victor Ponta a ajuns la ședință: „Eu am fost susținut ca președinte al partidului și de Rovana, și de Liviu, și de ceilalți. Voi sprijini conducerea partidului”.

UPDATE 14:57 Înaintea Comitetului Executiv în care se alege niul președinte interimar al formațiunii, Liviu Dragne a fost întrebat de jurnaliști dacă decizia judecătorilor de a-l condamna la un an cu suspendare pentru fraudarea referendumului trage partidul în spate: „Cum se tragă partidul în spate. L-a tras înainte”.

UPDATE 14:56Fostul ministru al Economiei și vicepreședinte PSD, Constantin Niță, a spus că Liviu Dragnea are cele mai mari șanse în acest moment. „Nu am vorbit nimic, am fost doar la o cafea. Cele mai mari șanse le are Liviu Dragnea. Cine se ocupă cel mai bine de organizarea partidului”, a declarat Niță, la ieșirea din biroul lui Zgonea. Dragnea: „Nu știu, tot ce e posibil”.

UPDATE 14:55 Liderii PSD s-au strâns în biroul lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, care a anunțat că nu candidează pentru funcția de președinte interimar.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Retragerea lui Victor Ponta a deschis sezonul luptei pentru putere în interiorul PSD, Liviu Dragnea oficializând ruptura de „prietenul” său, care o susține pe Rovana Plumb. Comitetul Executiv al pesediștilor va decide dacă Ponta își va menține influența totală asupra partidului prin intermediul Rovanei Plumb sau Liviu Dragnea va juca rolul de filtru între guvern și PSD. Partidul poate trece de la un președinte inculpat – Ponta, la unul condamnat – Dragnea, după cum îi denumea pe cei doi chiar Valeriu Zgonea, un alt pretendent la șefia partidului în eventualitatea organizării unui Congres. În viitorul PSD, un rol cheie îl joacă Gabriel Oprea, dar și o negociere Ponta – Dragnea pentru împărțirea sferelor de putere. Dragnea a acuzat-o voalat pe Plumb că a folosit „mulți bani” pentru o campanie de presă împotriva sa pentru a câștiga competiția internă. În lupta pentru putere din PSD, tridentul Ghiță-Udrea-Băsescu l-a atacat pe Dragnea, prezentat drept un apropiat al Opoziției și al lui Iohannis. Oprea a anunțat deja că Ponta nu mai este liderul Coaliției de guvernare și că acesta este președintele PSD, indiferent de numele său. Votul din Comitetul Executiv va avea un rol important și în viitorul lui Ponta la Palatul Victoria.

Comitetul Executiv, în care se decide cine va conduce PSD până la Congres, va arăta dacă Ponta își menține influența asupra partidului sau Liviu Dragnea poate întrerupe hegemonia de cinci ani a lui Ponta. PSD a fost în ultimii cinci ani un partid care s-a supus total voinței lui Victor Ponta, contestatarii fiind eliminați treptat, opoziția în partid fiind o himeră.

Este pentru prima dată când Liviu Dragnea și Victor Ponta se vor afla oficial în tabere diferite, chiar dacă cei doi își fac în continuare declarații amicale, vorbind despre prietenia lor. Războiul pentru scaunul gol lăsat de Victor Ponta în Kiseleff a început, criza partidului poate înceta după CEX sau se poate acutiza în perioada următoare până la organizare Congresului.

Relația Ponta – Dragnea a fost cea care a dat forță PSD în ultimii cinci ani, cei doi clădind o echipă solidă, care și-a eliminat adversarii cu pretenții la conducerea partidului. Puterea tandemului Ponta-Dragnea a crescut constant în PSD datorită victoriilor la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, în timp ce PSD ajungea în 2014 un partid inert care accepta orice decizie venită de la Victor Ponta. Premierul a avut la îndemână bani și funcții pentru recompensarea fidelilor, gruparea premierului fiind dependentă de guvernare. Baronii și șefii de organizații sunt și ei eliminați fie de DNA, fie pe linie de partid.

Relația Ponta – Dragnea

Prima fisură în relația Ponta – Dragnea a început să apară în 2014, când Dragnea a simțit că Ponta nu îl sprijină pentru a prelua conducerea partidului dacă premierul ajunge la Palatul Cotroceni. Dragnea a continuat să rămână alături de Ponta și după pierderea prezidențialelor, încercând în decembrie 2014 organizarea unui Congres fulger pentru reconfirmarea lor în funcții. În 2015, relația celor doi a ajuns aproape la o ruptură, Ponta luând mai multe decizii fără să se mai consulte cu Dragnea. Astfel, ultimul a fost nevoit să recunoască de mai multe ori că a aflat de deciziile premierului de la televizor, fără să fie informat în prealabil.

Dragnea pierde și funcția de vicepremier în guvern – 2014, influența lui Gabriel Oprea asupra lui Ponta crescând simțitor. Viitorul lui Dragnea în PSD părea sumbru după ce acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012. Dragnea și-a dat demisia din funcția de președinte executiv, după ce Ponta a anulat un Comitet Executiv în care urma să se discute situația sa, fără să-l anunțe. Dragnea s-a retras și din guvern, rămând doar cu funcția onorifică de coordonator politic al PSD.

Retragerea lui Ponta din fruntea PSD a fost încă un moment în care cei doi nu s-au consultat, Dragnea afirmând că tot de la televizor s-a informat. Dar a fost și momentul în care Dragnea și-a refăcut calculele. Văzând că Ponta trage sforile ca Rovana Plumb să preia partidul, că Ilie Sârbu îl atacă direct, iar trusturile media prietene premierului duc o campanie de presă împotriva sa, Dragnea ia decizia să candideze pentru șefia partidului. Ruptura Ponta – Dragnea s-a produs, chiar dacă cei doi mimează în continuare prietenia. Comitetul Executiv de miercuri va decide astfel dacă se menține actualul status-quo, Ponta conducând cu mâna Rovanei Plumb sau Dragnea se impune ca numărul unu în partid. Decizia va avea un rol decisiv asupra PSD, dar și asupra viitorului Congres al partidului.

Rovana Plumb, soluția de compromis până la Congres

Rovana Plumb a fost impusă ca președintă a Consiliului Național al PSD în martie, ea neavând vreun contracandidat. Apropiată total de Victor Ponta, Rovana Plumb și fidelii premierului i-au transmis prin mai multe comunicate de presă lui Dragnea să nu se bage pentru funcția lăsată liberă de Ponta. Fără să aibă sprijinul lui Victor Ponta, Rovana Plumb nu ar putea câștiga competiția în partid împotriva lui Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a făcut în ultima lună un turneu prin țară, trecând prin aproximativ 30 de organizații PSD.

În acest timp, Rovana Plumb, în calitate de președinte interimar, a avut rolul de a transmite mesajele guvernamentele ale lui Victor Ponta. Fără să aibă vreun dosar la DNA, Rovana Plumb a fost văzută ca o soluție de compromis până la viitorul Congres al partidului. „Este femeia noastră”, a descris-o Marian Oprișan chiar în ședința Biroului Permanent Național în care Rovana Plumb a fost reînvestită în funcția de președinte interimar. Și Ion Iliescu a declarat că Rovana Plumb este o variantă bună pentru partid. Ea se bucură de votul colegilor din guvern, dar și fidelilor lui Victor Ponta.

Dragnea, condamnat și menționat în alte dosare

Principala problemă pentru Dragnea în ocuparea funcției de președinte interimar al PSD o reprezintă faptul că este condamnat în prima instanță la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Astfel, pesediștii ar trebui să dea explicații cum de au ales un lider condamnat de o instanță. Numele lui Dragnea a fost menționat și în alte dosare. Președintele Klaus Iohannis a depus anul trecut o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea, din cauza Ordonanței care permite migrația aleșilor locali. Până în prezent, procurorii au anunțat doar începerea urmăririi penale „in rem” în acest dosar. În presă, au apărut anul trecut mai multe stenograme în care numele lui Dragnea apărea ca intermediar al unei șpăgi date de omul de afaceri Ioan Nicolae Alinei Bica – fosta șefă DIICOT. Dragnea a resping categoric intermedierea unei șpăgi de 3,5 milioane de euro.

Raportul de forță centru – teritoriu

O altă semnificație a votului de miercuri din CEx este legată de raportul de forță teritoriu – centru. În timpul mandatului lui Victor Ponta, centrul a câștigat categoric supremația în partid, liderii din teritoriu neavând niciun cuvânt de spus în deciziile luate. De cele mai multe ori, șefii organizațiilor au fost convocați pentru a vota deciziile anunțate deja sau numele miniștrilor pe care le-au aflat de la televizor. În teritoriu s-a acumulat deja un sentiment de frustare față de centru, care este perceput drept singura sursă de putere. Dorința președinților de organizații a fost ignorată în ultimii ani, pe măsură ce puterea lui Victor Ponta s-a mărit în partid, iar șansele acestuia creșteau în a deveni președintele României. Nici după înfrângerea din 16 noiembrie, șefii de organizații nu s-au revoltat de teamă să nu piardă guvernarea, care depinde exclusiv de Victor Ponta.

În continuare, toți șefii de organizații îi cer premierului să rămână la Palatul Victoria și să nu facă un gest pripit prin care să-și anunțe demisia. Frica de Opoziție este încă prezentă în PSD, care vrea să intre în alegerile locale și parlamentare din postura de partid aflat la guvernare. În același timp, liderii de organizații doresc ca rolul partidului să crească în raport cu puterea celor puși de PSD la Palatul Victoria. Rovana Plumb și Liviu Dragnea au vorbit la unison de menținerea guvernării, a actualei coaliții de guvernare și a funcție de premier pentru Victor Ponta.

Rolul lui Gabriel Oprea în viitorul PSD

Gabriel Oprea este un personaj care a câștigat foarte multă putere în ultimii trei ani. Având în spatele său doar 15 parlamentari, 2,5%, Oprea a devenit cheia menținerii guvernării de PSD și Victor Ponta. În prezent, UNPR are 10% în Parlament și poate provoca răsturnarea guvernului dacă anunță că votează o moțiune de cenzură. Influența lui Oprea asupra lui Ponta s-a resimțit și în influența crescută a acestuia asupra Guvernului și a PSD.

Generalul participă la ședințele PSD, dar nu se sfiește să afirme public că UNPR susține guvernul doar dacă Ponta este premier. Oprea a rămas singurul vicepremier al Guvernului și a fost și premier interimar în perioada când Ponta s-a operat și recuperate în Turcia. Acesta a declarat în ultima ședință a Biroului Permanent Național al PSD că o susține pe Rovana Plumb pentru șefia partidului, el prezentând-o pe aceasta drept „liderul coaliției de guvernare”.

Dragnea a dorit să se asigure, la un pahar de vin, că Oprea nu se va implica în competiția internă din PSD. Chiar dacă Dragnea a părut că cere acordul lui Oprea, mulți social-democrați se așteaptă ca Dragnea să oprească ofensiva UNPR asupra aleșilor locali ai PSD. În partid, circulă deja teoria că Oprea racolează intens aleși locali ai PSD promițându-le că îi scapă de problemele cu justiția. De altfel, chiar lideri din conducerea PSD cred că Oprea îi poate ajuta să obțină sentințe favorabile.

Și Dragnea și Plumb au vorbit de prietenia cu Oprea și menținerea actualei coaliții de guvernare, generalul creându-și imaginea de personajul vital pentru PSD, de care depinde soarta acestui partid.

Viitorului lider al pesediștilor îi va reveni misiunea de a gestiona relația cu Oprea și UNPR, vorbindu-se de o alianță pentru locale și parlamentare.

Dragnea: Am fost atacat pe bani mulți

Și în media s-a simțit deschiderea competiției interne în PSD, Liviu Dragnea acuzându-și contracandidata că a folosit mulți bani pentru a-l denigra. Dragnea s-a ferit să vorbească deschis dacă Rovana Plumb a plătit posturile tv pentru știri și emisiuni defavorabile lui. În ultima perioadă, un post de televiziune, apropiat de Sebastian Ghiță, a fost cel care a difuzat mai multe știri împotriva lui Dragnea. „Nu cred în coincidențe, sunt băiat major, este o campanie împotriva mea”, au fost acuzele aduse de Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a fost acuzat că este omul lui Traian Băsescu, al lui Klaus Iohannis, că este șantajat de binomul DNA-SRI și că vrea să îl răstoarne pe Victor Ponta. Dragnea a reclamat deschis aceste atacuri chiar în ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Băsescu și Udrea îl atacă pe Dragnea

Elena Udrea și Traian Băsescu s-au implicat și ei în campania din interiorul PSD, ambii atacându-l pe Liviu Dragnea. Nu este pentru prima dată când Udrea și Băsescu au intervenții despre situația din PSD, fostul președinte apărându-l pe Victor Ponta de acuzațiile DNA. În 2014, s-a vorbit despre un blat Ponta-Udrea-Ghiță prin care se încerca supraexpunerea mediatică a conflictului Ponta – Udrea pentru eliminarea celorlalți competitori. Și campania premierului Ponta a mers pe dihotomia băsist – antibăsist, orice altă discuție încercând să fie anulată.

Scrisoarea unui membru de partid

Andrei Alexandru, fostul purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, a trimis o scrisoare deschisă în calitate de membru PSD în care vorbește de lupta pentru putere din interiorul PSD.

„Stimați colegi, oare nu mai distingeți între mizele reale și cele imaginare ? Biroul Permanent Național al PSD a votat în unanimitate nimic, iar acum Comitetului Executiv i se propune să voteze tot nimic, chiar dacă acelui nimic i s-a dat numele: președinte interimar. Fiindcă nu există procedură statutară, la funcția inexistentă de președinte interimar al PSD se poate înscrie orice cetățean român sau străin, membru sau nemembru de partid. Nu există vreun criteriu de a refuza cuiva candidatura. După ce lupta se va fi încheiat, în urma căreia icsulescu a primit votul majoritar al CEx pentru funcția de președinte interimar, icsulescu nu va avea mai multe atribuții decât un simplu membru al PSD, pentru că, repet, funcția nu există și, ca urmare, nu are atribuții. Statutul oricărui partid este un act legal, cu o forță juridică conferită prin lege și înregistrat la Tribunalul București pentru a fi opozabil în Justiție”, susține Alexandru.

Potrivit acestuia, un procuror „zelos” al Codruței Kovesi „ar putea eticheta drept uzurpare de calități oficiale sau trafic de influență, semnătura, pe orice document oficial, în calitate de „președinte interimar”. El pledează pentru încheierea rapidă a acestei stări de interimat în PSD, precizând că Dragnea și Ponta au greșit când au impus în partid Rezoluția de Integritate la Consiliul Național din martie.

Comitetul Executiv al PSD este format din 93 de membri, jumătate provenind din teritoriu, iar ceilalți reprezentând structurile centrale. Pentru a deveni viitorul lider al PSD, Dragnea și Plumb au nevoie de jumătate plus unu din numărul total de voturi al colegilor din Comitetul Executiv. Dragnea a anunțat că votul o să fie secret și că speră că premierul Ponta o să-l voteze, așa cum l-a votat și el mereu. Rovana Plumb, ministrul Muncii, se bucură de sprijinul fidelilor lui Ponta și celor din administrația centrală, dar și locală. Ascensiunea lui Dragnea nu este văzută cu ochi buni, principalul handicap al acestuia fiind condamnarea în dosarul Referendumul. Ședința Comitetului Executiv a fost programată la Palatul Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?