Andi Manciu
11.01.2015
Politică

Macovei a anunțat înființarea Asociației M10, proiect civic care precede un viitor partid

Macovei a anunțat înființarea Asociației M10, proiect civic care precede un viitor partid
Europarlamentarul Monica Macovei a anunțat, duminică, înființarea Asociației M10, proiect civic ce precede înființarea unui nou partid politic în cursul acestui an, având la bază "decalogul celor 10 porunci pentru politicieni" din campania pentru alegerile prezidențiale.

„Am creat Asociația M10. Toți membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat în campanie, sunt oameni tineri, normali, decenți, așa cum vrem să fie asociația și așa cum vrem să fie România. Asociația noastră este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă și prosperă, o România curată, cinstită, fără corupție, fără furăciuni din banul public.O Românie în care să vrei să trăiești și din care să nu vrei să pleci”, a spus Macovei.

Ea a susținut că denumirea asociației, M10, vine „de la merit, de la muncă, de la modernizare”.

„Zece este decalogul celor 10 porunci pentru politicieni pe care l-am făcut și l-am cerut clasei politice din România în campania pentru funcția de președinte al României. Tot zece este nota de excelență, de nota 10. Vrem să fim de nota 10, suntem de nota 10, vom fi o asociație de nota 10”, a mai spus europarlamentarul.

Macovei a mai precizat că asociația își propune să controleze administrația publică din punct de vedere al cheltuirii banilor publici, să militeze pentru „Ghișeul unic” care să permită cetățenilor să interacționeze cu un singur ghișeu, precum și pentru introducerea votului electronic și a votului prin corespondență.

Ea a menționat că membrii Asociației trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate, în ceea ce privește infracțiuni de corupție, colaborare cu Securitatea sau situații de incompatibilitate și conflicte de interese.

Macovei a afirmat, răspunzând unei întrebări, că va înființa și un partid politic în cursul acestui an, care va avea candidați la următoarele alegeri locale și parlamentare.

De asemenea, europarlamentarul a fost întrebat dacă este dispus să se asocieze cu actuali oameni politici sau parlamentari.

Ea a replicat că în formularul de înscriere sunt solicitate date inclusiv în ceea ce privește activitatea politică anterioară a celor care doresc să devină membri.

„Dacă sunt oameni care au mai fost în partide urmărind noul, adică schimbarea, și după aia nu știu din ce motive au fost dezamăgiți și au plecat, sau știm cu toții din ce motive, atunci sigur că da (vor fi acceptați, n.r.) Așa și eu am fost într-un partid politic în care am tot încercat să schimb, cu Codul etic, cu reformiștii, și nu am reușit. Adică ne uităm la fiecare caz în parte, ținta noastră nu este să luăm din partidele care există și și-au dat măsura putinței în 25 de ani”, a mai declarat Macovei

La conferința în care a fost anunțată înființarea Asociației M10 a luat parte și Adrian Papahagi, prezentat de Macovei drept „coleg de asociație”.

„O mare parte din cetățenii acestei țări nu s-au simțit reprezentați de clasa politică. Au fost nemulțumiți chiar și partidele în care activau oameni ca Monica Macovei (…) Cunoașteți toată încercarea noastră în toți acești ani de a construi ceva curat și frumos. Uneori nu s-a putut. Astăzi este un început și credem că este un bun început, fiindcă ai garanția seriozității, integrității, garanția reprezentării reale în societatea civilă pe care o aduce Monica Macovei”, a declarat Papahagi.

El a menționat că proiectul civic reprezentat de Asociația M10 va fi diferit de cel al partidului politic pe care îl vor înființa, însă nu toți cei care vor fi în partid vor fi și membrii asociației.

Inchide