Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: „Nu poți să lucrezi o zi, să fii magistrat și să ai la pensie sute de milioane. S-au făcut abuzuri!”

Publicat: 23/03/2023, 11:04
Actualizat: 23/03/2023, 15:05

Președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că există nereguli cu privire la pensiile speciale, dar susține în continuare că angajații din Armată nu beneficiază de aceste privilegii. Mai mult, el a criticat una dintre categoriile profesionale care încasează așa-zisele „pensii nesimțite”.

„Știți și dumneavoastră că există un raport al Băncii Mondiale, foarte corect. Când faci o reformă trebuie să ții cont de realitățile care există. România are un război la frontieră.

Eu am spus și spun în continuare: Armata nu are pensii speciale. 22 de state au legi speciale pentru pensiile Armatei, Franța, Germania, Belgia, abordarea în UE e cu legi speciale pentru ordine publică și Apărare. Vrem să fim noi, România altfel? Eu nu spun că unele pensii nu sunt mai mari decât salariile. Aceste lucruri sunt corectate prin lege. Legea e pentru viitor. Nicio lege nu se dă pentru trecut. Comisia Europeană ne cere o lege pentru viitor.

S-au făcut abuzuri. Nu poți să lucrezi o zi, să fii magistrat și să ai la pensie sute de milioane. S-a făcut corectura prin lege, pe viitor. Nu se pierde niciun leu, singurii bani pierduți sunt cei cu care s-au cumpărat milioane de vaccinuri”, a spus Ciolacu.

Liderul social-democraților critică în continuare prevederile care au fost trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență și dă asigurări că la acest moment nu sunt întârzieri în ceea ce privesc reformele din PNRR.

„Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație cu ce au trecut în PNRR. În continuare cred că e datoria mea să vin  să explic.  Nu suntem întârziați, nici cu termenul depășit”, a spus Ciolacu, în fața presei,

„Până acum abordarea în ceea ce privește pensiile speciale a fost una electorală. Reforma pensiilor a fost în cererea 3 de plată. Noi ne aflăm în perioada în care se trec aceste reforme prin plen sau Parlament, să fie aprobate și să fie modificate dacă e cazul.

A fost cazul și la cererea 2 cu avertizorul de integritate. (…) Am depășit cerea 2 și intră cererea 3. Cererea 3 conține cele mai multe reforme. Poate nici eu n-am avut timp să explic într-o jumătate de oră – cât a fost emisiunea la care am participat – , astfel încât să nu apară știri că Ciolacu a tăiat, că România intră în colaps…

Eu știu că avem un PNRR care a fost ținut ascuns, semnat de anumiți miniștri și trimis la Bruxelles. În acest moment am avut o întâlnire nu secretă, nici măcar discretă, cu toți miniștrii de resort pe această temă”, a afirmat Ciolacu, potrivit news.ro.

România poate pierde miliarde de euro din PNRR din cauza pensiilor speciale

Ministrul Marcel Boloş recunoaşte că România ar putea pierde miliarde de euro din PNRR, din cauza faptului că nu se renunță la pensiilor speciale.

”De aici trebuie să pornim, sunt cele două criterii, primul este cel legat de sustenabilitate, un criteriu în care trebuie să arătăm că volumul de cheltuieli publice generate de acest proiect de lege este sustenabil pe termen lung, aceasta este cerinţa de bază numărul unu. Mai avem cerinţa numărul doi care este legată de contributivitate şi aici din nou trebuie să avem fundamentat riguros, pentru că avem două sisteme publice, de pensii general şi de pensii speciale.

Comisia Europeană a condiționat plata banilor din PNRR de reformarea acestor pensii speciale, însă guvernanții nu par dispuși să renunțe la ele. Așadar, 150.000 de pensionari speciali care merită sacrificiul de a pierde miliarde de euro din PNRR, bani cu care s-ar construi spitale sau orice altceva util țării noastre.

Aici, între cele două se face comparaţia şi trebuie să fim foarte atenţi la momentul în care vom trimite proiectul de lege pentru că dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi cel special, şi vorbesc aici de procentele care se aplică la bazele de calcul pentru a se stabli în final cuantumul pensiilor speciale, aici va trebui să dăm explicaţii Comisiei de ce, dacă dorm şi insistăm să avem procente diferite pentru cele două sisteme”, a a declarat Boloş.

Își asumă Guvernul PNL-PSD să renunțe la miliarde de euro din PNRR pentru a proteja „specialii”?

Boloș a lăsat să se înțeleagă că doar Guvernul și coaliția de guvernare PNL-PSD va decide dacă acest sacrificiu merită, sau nu, anume renunțarea la pensiile speciale pentru a obține bani din PNRR.

”Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită şi va cosidera că jalonul nu e dus la bun sfârşit şi trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci va trebui să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, care este calea de urmat.

Este foarte simplu de luat această decizie, însă consecinţele trebuie asumate, dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice de importanţă naţională, fie că vorbim de apărare naţională, ordine publică, de Ministerul Public. Aceste decizii produc consecinţe şi nimeni nu le poate asuma decât coaliţia şi Guvernul, indiferent ce ar gândi ministerele de linie şi care ar fi propunerile care vin de la ministere”, a transmis Boloș, potrivit news.ro

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă