Martin Schulz, președintele PE, la Cotroceni. Băsescu: „Îl felicit că s-a deplasat și în teritoriu. Altfel n-ar fi știut să spună corect Brâncuși”

Martin Schulz, președintele PE, la Cotroceni. Băsescu: Îl felicit că s-a deplasat și în teritoriu. Altfel n-ar fi știut să spună corect Brâncuși
Publicat: 31/10/2012, 15:59
Actualizat: 18/03/2015, 20:50

Încolțit de PDL pentru că l-a însoțit pe Victor Ponta să-și depună candidatura la Târgu Jiu, președintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, a fost chiar încurajat de Traian Băsescu să mai meargă în teritoriu. „Îl felicit pe președintele Schulz că s-a deplasat și în teritoriu. Altfel n-ar fi știut să spună corect Brâncuși”, a comentat președintele la finalul întâlnirii cu socialistul european, la Cotroceni.

Discuția despre Brâncuși a fost deschisă de Schulz care a încercat să elimine orice conotație politică a vizitei sale la Târgu Jiu. „Am fost fascinat ieri când am vizitat locul de naștere al lui Brâncuși, abia am învățat și cum se pronunță corect”, și-a justificat președintele PE deplasarea la Gorj, explicând că până ieri pronunța exclusiv în franceză numele sculptorului. Schulz a plusat chiar, declarându-se „fascinat” de Masa Tăcerii și „mișcat” de „un grup de 20 de tineri în costume naționale” care l-a întâmpinat. „Oricine are o funcție publică trebuie să trăiască cu anumite comentarii la adresa sa, dar nu e obligat să comenteze comentariile”, a pus el punct disputei PDL-USL din jurul său.

Băsescu a jucat și el cartea diplomației, până la capăt, remarcând că Schulz, care l-a criticat voalat pe Ponta în campania pentru referendum din vară, „înțelege realitățile din România”. „Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea, oricine vine e binevenit. Salut că domnul Schulz și-a făcut timp să facă și o deplasare în teritoriu, nu s-a limitat doar la întâlniri la București”, a spus președintele.

Mai mult, Băsesccu s-a declarat pe aceeași lungime de undă cu Schulz atât în privința Uniunii Bancare, cât și în cea a îndeplinirii criteriilor de aderare la Schengen a României, corectându-l doar în privința cauzelor care au dus la „stabilitatea economică” la București. „L-am informat că această situație macroeconomică stabilizată se datorează unor sacrificii enorme din partea românilor, dar aceastea vor fi răsplătite pentru că România are acum condiții de creștere economică. Și cheia este absorbția fondurilor europene”, a adăugat președintele.

Chiar dacă au vorbit și de Mecanismul de Cooperare și Verificare din justiție, Băsescu și Schulz au evitat să comenteze decizia prin care Senatul a trecut peste decizia Înaltei Curți pentru a-I conserva mandatul luiberalului Mircea Diaconu. „Cred că deciziile Curții Supreme trebuie respectate, dar nu pot face comentarii asupra cazului, pentru că nu îl cunosc”, a spus președintele PE. Traian Băsescu și-a păstrat, la rândul său, tonul pacifist de după referendum: „Nu comentez, după cum știți, de multă vreme”.


Gândul a transmis LIVE TEXT declarațiile.

UPDATE 12.25 Trian Băsescu „Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea, oricine vine e binevenit. Îl felicit încă o dată pe președintele Schulz că s-a deplasat și în teritoriu. Altfel n-ar fi știut să spună corect Brâncuși

UPDATE 12. 24 Martin Schulz despre cazul Mircea Diaconu: Am fost întrebat și la parlament. Cred că deciziile Curții Supreme trebuie respectate, dar nu pot face comentarii asupra cazului, pentru că nu îl cunosc”. Traian Băsescu a refuzat la rândul său, să facă orice comentariu: „Nu comentez, după cum știți, de multă vreme”

UPDATE 12.22 Martin Schulz: „Am fost fascinat ieri când am vizitat locul de naștere al lui Brâncuși, abia am învățat și cum se pronunță corect. Pentru că înainte îi spuneam „Brancuzi”. În Paris așa întrebi pe cineva, dacă a văzut sculpturile lui „Brancuzi”. Data viitoare o să-i întreb dacă au văzut sculpturile lui Brâncuși. Masa Tăcerii e un loc fascinant și susțin ideea de a include complex în patrimoniul UNESCO. Am fost întâmpinat de 20 de tineri în costume naționale și am fost mișcat de aceste lucruri. Vă mulțumesc pentru contribuția pe care România o aduce, din punct de vedere cultural, Europei”

UPDATE 12.20 Martin Schulz: „Am convenit asupra necesității să avem un cadru financiar multianual în Europa. În ceea ce privește chestiunea Schengen, am luptat în Consiliu ca România să aibă acces la această zonă și repet aici că îndeplinește criteriile necesare și are tot dreptul să fie în această zonă. Deciziile care se vor lua în săptămânile următoare de a finanța politicile de coeziune sunt de asemenea de importanță capitală. PE e pregătit să găsească un compromis corect, just”

UPDATE 12.15 Traian Băsescu: „România a primit o apreciere foarte bună ca fiind una din țările cu o situație macroeconomică stabilizată. L-am informat că această situație se datorează unor sacrificii enorme din partea românilor, dar aceastea vor fi răsplătite pentru că România are acum condiții de creștere economică. Și cheia creșterii economi este absorbția fondurilor europene

UPDATE 12.11 Traian Băsescu: „Vizita domnului președinte Schulz este o oportunitate. Salut că și-a făcut timp să facă și o deplasare în teritoriu, nu s-a limitat doar la întâlniri la București. În ceea ce privește România și viitorul în UE între mine și domnul președinte Schulz nu există abordări total difeite și asta se manifestă și pentru cadrul bugetar multianual, uniunea bancară, problematica Schengen, problematica MCV și așa mai departe”

UPDATE 11.55 Într-un moment de destindere, Băsescu și Schulz s-au întrecut în complimente la Palatul Cotroceni. „De obicei ne întâlnim la Bruxelles. Dar trebuie să recunosc că palatul pe care îl aveți aici e mai frumos decât ce avem noi la Bruxelles”, a început Schulz. „Recunosc, dar nu-i al meu. E al poporului român”, a replicat, râzând, Băsescu.

UPDATE 11.50 În fața camerelor de luat vederi, Traian Băsescu i-a mulțumit lui Martin Schulz pentru acest „semn de interes pentru ce se întâmplă în România”, în timp ce președintele PE a arătat că susține intrarea României în Schengen, iar la nivelul legislativului european există o majoritate ppentru continuarea politicii de coeziune. „Uneori suntem de acord, alte ori nu, dar cu siguranță suntem de acord cu accesul României la SchengenÎn parlament mi-am exprimat îngrijorarea pentru perspectivele financiare ale UE. Vă asigur însă că majoritatea PE e angajată pe calea continuării politicii de coeziune care aduce investiții și locuri de muncă”, a spus Schulz.

UPDATE 11.40 Martin Schulz a ajuns la Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Traian Băsescu. După poza oficială, cei doi au intrat la discuții cu ușile închise. În delegația lui Schulz a fost cooptat și deputatul PSD Georgian Pop. Întâlnirea este programată să dureze aproximativ jumătate de oră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?