Mediafax: Traian Băsescu i-a trimis lui Victor Ponta o plângere administrativă și un AVERTISMENT

Mediafax: Traian Băsescu i-a trimis lui Victor Ponta o plângere administrativă și un AVERTISMENT
Publicat: 25/01/2015, 23:24

În documentul obținut de MEDIAFAX, „subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ștefan Mihăileanu” înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) și al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinței gratuite a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, și a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost președinte al României.

În plângere, înregistrată pe 13 ianuarie la cabinetul premierului, Băsescu arată că și-a încheiat cel de-a doilea mandat prezidențial la 21 decembrie și că anterior, la 30 septembrie 2014, a solicitat RA-APPS și SGG, conform legii, folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu cu destinația de cabinet de lucru.

Ca urmare a acestei cereri, la 10 octombrie, RA-APPS a trimis SGG o adresă în care concluzionează că imobilul care îndeplinește criteriile de atribuire a destinației de reședință oficială este Vila 1 A, cu terenul aferent, din Snagov. La 21 noiembrie, RA-APPS, pe baza și a unei comunicări cu Serviciul de Protecție și Pază (SPP), stabilește că imobilele care îndeplinesc în acest moment condițiile pentru impuse de actele normative în vigoare pentru a avea destinația de reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului sunt Vila 1A, cu o suprafață utilă de 324 metri pătrați și 9.900 metri ptrați curte și Vila 11, cu o suprafață utilă de 2.189 metri pătrați și 27.412 metri pătrați curte.

Cele două vile se află în Snagov și aparțin RA-APPS.

La această concluzie s-a ajuns prin vizionare a 6 imobile de către reprezentanții RA-APPS și SPP.

În paralel cu această corespondență între instituțiile implicate, la 9 decembrie RA-APPS a comunicat Președinției demersurile realizate pentru aplicarea legii, anexând și un tabel cu 7 imobile care puteau fi atribuite ca locuință.

În document, Băsescu scrie că, împreună cu reprezentantul RA-APPS și SPP, a fost realizată o vizionare a celor 7 imobile privind în special aspectele legate de securitatea clădirii și a demnitarului, dar și starea tehnică aparentă, stabilindu-se de comun acord că primele cinci imobile din anexă nu corespund criteriilor legale, dar că ultimele două imobile din listă, respectiv Vila 11 și Vila 1A, ambele situate în Snagov, corespund acestor criterii, urmând ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală și să decidă.

„În consecință, la 10 decembrie 2014 s-a solicitat RA-APPS să precizeze care dintre cele două imobile urmează a fi puse la dispoziția subsemnatului, în calitate de fost șef al statului român”, scrie Băsescu, arătând că RA-APPS este instituția care trebuie să propună un imobil, cunoscând în detaliu starea tehnică și eventuale revendicări de proprietate, tot regia fiind cea care poate evalua care dintre cele două clădiri generează costuri rezonabile de întreținere și funcționare, având în vedere că acestea revin în totalitate fostului președinte.

În aceeași zi de 10 decembrie, a fost reiterată către RA-APPS solicitarea.

„Cu toate acestea, deși procedura legal părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosința gratuită a unei reședință și a unui cabinet de lucru. În acest sens, subsemnatul a revenit la cererea inițial din 30 septembrie, solicitând aplicarea întocmai a Legii 406/2001. Această revenire a fost înregistrată la SGG și RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea că, în conformitate cu Legea 406/2001, aveați obligații legale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu de lucru începând cu 21 decembrie”, scrie Băsescu în plângerea către Guvern, arătând că Guvernul, SGG și RA-APPS nu au respectat legea.

În concluzie, Băsescu reiterează cererea de atribuire a unei locuințe, în mod rezonabil, având în vedere că toate cheltuielile de întreținere și funcționare vor fi suportate de el, și avertizează: „În cazul în care această solicitare legală nu se va soluționa la nivel administrativ-instituțional, mă văd nevoit să mă adresez instanțelor judecătorești competente, cu toate consecințele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoașterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalți șefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001”, încheie Băsescu.

La 7 ianuarie, Guvernul a prezentat o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând șapte case pe care acesta să le utilizeze ca reședință după încheierea mandatului de președinte al țării, printre care și două vile în Snagov, Guvernul spunând atunci că Băsescu a refuzat unele dintre case și nu a răspuns pentru altele.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu șase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu (cu o suprafață de 279 metri pătrați), Vila 11 din Snagov, Vila 1A din Snagov (472 metri pătrați), un spațiu cu cinci camere și încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătrați), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătrați), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătrați) și un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătrați).

Ulterior, la finele lunii decembrie, Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, iar Vila 11 a fost scoasă la vânzare la 19 ianuarie, pentru aproape 4 milioane de euro.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a apreciat că Băsescu o să își aleagă, până la urmă, o locuință din ce mai are RA-APPS, adăugând că fostul președinte este „un client foarte cusurgiu”. Ponta arăta de asemenea că Băsescu nu a răspuns la oferta RA-APPS cuprinzând lista cu locuințe.

Legea stabilește că persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată președintelui în exerciți, de pază și protecție, precum și de folosința gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.

Modalitățile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Legea mai prevede că locuința de protocol nu poate fi reședința pe care titularul a avut-o ca președinte în funcție.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discuție, pe finalul anului trecut, între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, Ponta spunând că fostul președinte nu va primi dreptul de a se muta într-un astfel de spațiu, iar Băsescu precizând că el nu a cerut o vilă anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidențial.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Care telefon se strică mai greu, iPhone sau Android? Diferențele în timp dintre modele
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Klaus Iohannis, criticat după ce le-a spus românilor să joace golf. „Mâncați cozonac dacă nu...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
ȘOC! Elena Merișoreanu, în stare GRAVĂ la spital! Are covid, deși este vaccinată! Informații de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Tragedie în România! Elena Merişoreanu, internată de urgenţă la spital. Are COVID
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...