Meleșcanu, despre candidatură la prezidențiale: „Sunt disponibil, dacă există un interes”

Meleșcanu, despre candidatură la prezidențiale: Sunt disponibil, dacă există un interes
Publicat: 17/01/2014, 12:18
Actualizat: 30/07/2014, 18:40

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, susține că serviciul nu se implică în campania electorală, dar precizează că el dorește să revină în politică după mandatul la SIE, iar despre o candidatură la prezidențiale spune că nu a discutat cu nimeni, dar e „disponibil”, în cazul în care va exista un interes.

Teodor Meleșcanu a explicat, la Digi24, că înaintea alegerilor din 2012 a fost vorba despre acuzații „din afară, fără să existe un argument”.

„SIE e considerat de foarte multă lume ca un fel de briceag elevețian cu care poți să rezolvi orice. Un instrument mic, un cuțit, cu care poți să schimbi șuruburi, să repari o motocicletă, o mașină. Din păcate, în momentul în care ai o asemenea imagine, este foarte greu pentru politicieni, pentru publicul larg, să nu creadă că tu nu poți să faci și alte lucruri, inclusiv în materie politică”, a spus Teodor Meleșcanu.

El a explicat că șeful SIE este singurul numit politic în această instituție, în timp ce toți ceilalți angajați, începând cu adjuncți, sunt numiți strict pe criterii de competență.

„Acest lucru îi face pe toți angajații SIE să fie conștienți că singura apărare pentru ei este apărarea legii. În al doilea rând, nu au niciun fel de motivație să ajute pe unii împotriva altora, pentru că ei nu fac politică”, a spus Teodor Meleșcanu.

Șeful SIE a subliniat că, atunci când vine vorba de promovare în cadrul serviciului, criteriile sunt foarte stricte, pe bază de punctaj, astfel încât nimeni nu poate avansa pe baza sprijinului politic.

„Chiar dacă ai fost foarte loial unuia în subteran, să zicem, nu te ajută cu nimic în carieră. De aceea, din punctul meu de vedere, nu înțeleg care ar putea fi motivația”, a spus Teodor Meleșcanu.

El a explicat că este singurul din cadrul SIE care ține legătura cu politicienii.

„Mai ales în perioadele electorale sau de mai mare tensiune, unul din principiile fundamentale pe care le-am urmat a fost de a avea contacte cu toată lumea. Nu consider că trebuie să dăm unora informații despre alții. Dacă sunt necesare în activitățile decidenților, se transmit tuturor, fără favoritisme sau discriminare”, a spus el.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a spus că se va întoarce în politică, după această „paranteză deschisă”, cum a numit el mandatul la conducerea SIE.

„Îmi place, mi se potrivește și aș dori să o exercit în continuare, dar sunt conștient că se va termina la un moment dat sau altul, dar asta nu înseamnă că viața mea s-a terminat. Percep poziția de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin. Mă gândeam că ar fi mare păcat să nu pot fructifica toate informațiile pe care le-am obținut în această perioadă”, a spus el.

Teodor Meleșcanu a continuat: „Fructificarea se poate face într-o singură situație, în care ai o poziție care îți dă autoritate și ai prerogative pe un anumit domeniu, că e politică de securitate, de apărare, cunoști foarte mulți oameni din spatele scenei. Dacă e să fac o paralelă a SIE, mă gândesc la perioada din tinerețe când am jucat polo. Era o diferențiere foarte clară între ceea ce se întâmplă la suprafață, spectaculos și frumos, și ceea ce se întâmplă sub apă, unde se dau picioare, coate. Sunt două lumi paralele. E foarte important nu să ai o informație, dar să înțelegi de ce s-au întâmplat anumite lucruri”.

În plus, spune Teodor Meleșcanu, „îmi doresc să pot veni în fiecare seară la televiziune și să fac comentarii, să-mi exprim opiniile”.

Întrebat dacă ia în considerare o posibilă candidatură la prezidențiale, șeful SIE a răspuns: „N-am discutat cu nimeni asemenea chestiuni. Din punctul meu de vedere, sunt disponibil, în cazul în care va exista un interes”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York