• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Membru PC, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, după ce a recunoscut

Membru PC, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, după ce a recunoscut
Membrul PC George Mugur Voinea, judecat pentru corupție alături de directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, a fost condamnat, luni, de Tribunal București, la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut integral faptele.

Membrul PC George Mugur Voinea, judecat pentru corupție alături de directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, a fost condamnat, luni, de Tribunal București, la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut integral faptele.

În cazul acestuia, instanța a stabilit un termen de încercare de opt ani, perioadă în care Voinea trebuie să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București, conform programului stabilit de consilierul de probațiune, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește opt zile, să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă și să comunice informații de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existență.

Instanța i-a mai interzis lui Voinea să practice activitatea de comerciant sub orice formă, respectiv în nume propriu sau ca reprezentant, și a dispus „punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză”.

Totodată, Tribunalul a decis anularea contractului încheiat cu societatea Eval Serv Standard, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de Voinea, și l-a pus pe acesta să plătească 55.000 de lei, drept cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În cazul lui Aurel Pană, instanța va relua dezbaterile, într-un dosar disjuns, la 16 decembrie.

Directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârșirea infracțiunilor luare de mită și trafic de influență, și a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la denunțător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunțător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) și externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-și îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA.

În schimb, inculpații urmau să-și exercite influența asupra celorlalți membri ai comisiei de licitație astfel încât ofertele formulate de către societatea denunțătorului să fie declarate câștigătoare și pentru a asigura societății susținere în ceea ce privește derularea contractelor (plăți în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Totodată, inculpatului Pană Aurel a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 1.000.000 euro și subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul favorizării câștigării licitației și pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de licitație.

În aceeași perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obținut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunțătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei și a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunțătorului, mai arată sursa citată.

Inchide