Miliardele de euro din PNRR care trebuie vină în România, în pericol? Ce zice MIPE?

Miliardele de euro din PNRR care trebuie vină în România, în pericol? Ce zice MIPE?
Bruxelles-ul, cu ochii pe deficitul bugetar al României. Analist: "Statul se salvează pe banii noștri"
Publicat: 27/04/2023, 11:00

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a adus clarificări în  ceea ce privește situația miliardelor de euro care trebuie să vină din România în urma reformelor asumate cu Comisia Europeană în PNRR. 

Potrivit Regulamentului UE 2021/241, statele membre au fost calculate cu o contribuție financiară maximă, actualizată până la 30 iunie 2022. Astfel, alocarea pentru România a fost bugetată de Comisia Europeană în sumă de 12,1 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde de euro vor fi disponibile în 2023.

Aceste fonduri sunt destinate pentru investiții și reforme în cadrul PNRR și pot fi utilizate până în 2026.

De asemenea, MIPE trasmite că informațiile publicate de Ministerul Finanțelor referitoare la fondurile încasate de la UE se referă la sumele deja plătite, iar cererile de plată trimise de România la Comisia Europeană nu sunt incluse în această situație.

„Referitor la informațiile apărute în mai multe publicații cu privire la faptul că România ar lua în calcul plata pentru anul 2023, doar a sumei de 1,9 mld euro din cele 3,2 mld euro transmise Comisiei Europene, dorim să aducem următoarele precizări:

În conformitate cu prevederile art.11 din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de Redresare și reziliență, statelor memebre le-a fost calculată contribuția financiară maximă sub rezerva alin. 2 conform căruia aceasta se va actualiza până la data de 30 iunie 2022 prin înlocuirea datelor din previzunile Comisiei cu datele efective în ceea ce privește variația PIB-ului real în 2020.

Totodată, în cadrul articolului menționat anterior, se precizează faptul că alocarea aferentă României a fost bugetată de COM după cum urmează:

– 70 % din alocarea României a fost bugetată de COM în bugetul UE aferent anilor 2021-2022, în sumă de 10,2 mld euro,
– 30 % din alocarea României a fost bugetată de COM în bugetul UE aferent anului 2023, în sumă de 1,9 mld euro, reprezentând un total de 12,1 mld euro, fonduri aflate la dispoziția României pentru implementarea reformelor și investițiilor aferente componentei de aistență financiară nerambursabilă din cadrul PNRR ce pot fi utilizate până în anul 2026.

Valoarea de 12,1 mld de euro reprezintă valoarea contribuției financiare maxime actualizate pentru România conform Notei Comisiei Europene din data de 30 iunie 2022, disponibilă aici.

Raportat la datele existe în Balanța fluxurilor financiare dintre România și UE (BFN) la 31.03.2023 precizăm faptul că la rubrica Estimări 2023, valoare înscrisă reprezintă alocarea financiară aferentă României pentru anul 2023 bugetată de COM în bugetul UE, iar în coloana ” 2021-2022 execuția la 31.03.2023” valoarea înscrisă reprezintă sumele efectiv încasate în această perioadă ( prefinanțarea aferentă asistenței financiare nerambursabile în cuantum de 1851,16 mil euro și 1772, 32 mil euro aferentă asistenței financiare nerambursabile din cererea de plată 1).

Documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor reprezintă o sinteză a sumelor deja încasate/plătite de România în relația cu UE, prin urmare, cererile de plată transmise de România la COM nu fac obiectul acestei situații”, se arată într-un comunicat al Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Mirii cărora le-au murit la nuntă 25 de membri ai familiei povestesc ce s-a întâmplat....
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
"Prea tânără, talentată. Cea mai mare tristeţe care există". DJ Lalla, condusă pe ultimul drum:...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
"Suntem morți pe interior" Primele declarații ale mirilor de la ''nunta groazei'' din Irak. Revan...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
1 octombrie 331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îi învinge pe perşi în bătălia de...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Relațiile INCENDIARE din viața actriței care a jucat-o pe Prințesa Leia! Ce făcea cu...
SE INTERZIC CENTRALELE de apartament! Ordinul venit direct de la UE
Cum va fi vremea de Crăciun. Când ninge în România
Primul interviu acordat de mirii de la ”nunta groazei” din Irak, la care peste 110...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse