Ministrul Educației respinge informația că ar fi colaborat cu Securitatea: „Este un fals grosolan. Nu cred că e o simplă întâmplare”

Ministrul Educației respinge informația că ar fi colaborat cu Securitatea: „Este un fals grosolan. Nu cred că e o simplă întâmplare
Publicat: 04/10/2016, 17:39
Actualizat: 04/10/2016, 19:50

UPDATE „Adevărul este acesta. Resping orice fel de acuzație că aș fi colaborat în orice fel cu Securitatea. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea, nu am semnat niciun angajament. Documentele care v-au fost prezentate în presă nu sunt produse de mine. În 2007, am avut o dicsuție cu membrii CNSAS, prilejuită de faptul că presa a cerut o examinare a mea și a mai multor persoane din societatea civilă, din GDS și membri ai comunității academice. Am și dat un document scris, olograf, pentru a se putea face o expertiză grafologică. Rezultatul acelei analize este pe siteul Universității București și în dosarul meu de personal de la Universitate, este o decizie emisă de CNSAS în anul 2007, care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent, colaborator al poliției politice comuniste.Solicit în momentul de față CNSAS să vină cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte care este poziția sa”, a explicat Mircea Dumitru într-o conferință de presă.

„Este o mistificare grosolană, un fals, dar nu unul oarecare. (…) Nu cred că este vorba de o simplă întâmplare. Ce am făcut a deranjat pe foarte mulți din această țară și vă asigur că îi voi deranja și în continuare.Voi acționa în instanță pe cei care au făcut aceste declarații defăimătoare și calomnii la adresa mea în public”, a mai spus ministrul Educației.

El a explicat că deși nu are dovezi despre cine ar fi avut interesul să lanseze astfel de acuzații la adresa sa, nu poate să nu facă legătura cu faptul că recent a anunțat că ministerul Educației va verifica toate școlile doctorale din România, începând cu cele unde au fost lansate cele mai multe teze de doctorat suspecte de plagiat. Școlile respective, la care a făcut referință Mircea Dumitru, sunt cele din domeniul securității și apărării, respectiv de la Academia Națională de Informații a SRI și de la Academia Militară.

„Nu poate fi vorba de un dosar pentru că eu nu am colaborat cu Securitatea și am o adeverință de la CNSAS, obținută cu foarte mulți ani în urmă, am fost verificat la solicitarea unui ziarist, iar apoi am fost verificat și pentru că propria mea universitate a cerut în momentul în care am candidat pentru funcția de prorector și când am candidat pentru funcția de rector în 2011. Deci există o adeverință a CNSAS care spune foarte clar că nu am fost colaborator al poliției politice”, a declarat, marți, Mircea Dumitru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Premierul a primit asigurări că ministrul Educației nu a colaborat cu Securitatea

Tot marți a transmis un punct de vedere și Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Liviu Iolu, care a arătat că premierul Dacian Cioloș a discutat marți cu ministrul Educației Mircea Dumitru și a primit asigurări că acesta nu a avut relații de colaborare cu fosta Securitate și nici nu a făcut acte de poliție politică.

„Integritatea rămâne valoarea esențială la care acest Guvern se raportează, înțelegând aici și faptul că niciunul dintre miniștri nu a colaborat și nici nu a fost agent al fostei Securități. Premierul Dacian Cioloș a discutat astăzi cu ministrul Mircea Dumitru și a primit asigurări că acesta nu a avut relații de colaborare cu fosta Securitate și nici nu a făcut acte de poliție politică”, a afirmat Liviu Iolu.

El a precizat că necolaborarea ministrului Educației cu Securitatea a fost certificată de Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin decizia 2175/07.08.2007, care precizează clar faptul că Mircea Dumitru nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste.
„Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar, ulterior, rector. Între timp, Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007. Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informațiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educației”, a adăugat Iolu.

Reacția ministrului Educației vine după ce în spațiul public au fost vehiculate informații potrivit cărora Mircea Dumitru ar fi fost colaborator al Securității.

„Conform legii, toți membrii guvernului sunt verificați. La final, noi dăm doar decizia dacă au făcut sau nu poliție politică”, a precizat pentru MEDIAFAX Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...