Ministrul Justiției își apără fiul implicat în scandalul concursului „cu dedicație” de la Universitatea „A. I. Cuza”. Ministerul Educației face verificări

Ministrul Justiției își apără fiul implicat în scandalul concursului „cu dedicație de la Universitatea „A. I. Cuza. Ministerul Educației face verificări
Publicat: 11/08/2017, 19:01
„Mai exact, controlul Ministerului Educației Naționale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziția 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017″, se arată în comunicatul ministerului.
În urma anunțului venit din partea Ministerului Educației, conducerea Universității„Alexandru Ioan Cuza” din Iași a transmis că va pune la dispoziție toate documentele necesare și că va face publice concluziile anchetei, respingând, în același timp, acuzațiile.
„Acuzațiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât și după modificarea metodologiei, cerința pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă de ‘Doctor în Drept Civil’ sau ‘Doctor în Drept Penal’ sau în oricare altă ramură a Dreptului”, se arată în comunicatul transmis de instituția de învățământ superior.
Anterior, referitor la informațiile publicate de un ziar local, Tudorel Toader a comentat, într-o postare pe Facebook, că prin schimbarea regulamentului a fost introdus„un filtru suplimentar” și că îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi verificată pe pagina Universității, dar și faptul că acesta a fost scos la concurs prin publicarea în Monitorul Oficial.
„1. Ionuț Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, începând din 2013 și doctor în drept penal, din 2016.
2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.
3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.
4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universității.
5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul științific de doctor în domeniul drept!”, a scris ministrul Justiției pe pagina lui de Facebook.
Precizările vin după ce în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora fiul lui Tudorel Toader, Alexandru Toader, a fost favorizat pentur ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea„Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin modificarea regulamentului, în așa fel încât acesta să poată bifa toate criteriile.
În replică, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a transmis că niciuna dintre modificările aduse metodologiei nu afectează postul ocupat de Ionuț Alexandru Toader, arată Mediafax.
„Ionuț-Alexandru Toader a candidat pentru postul de asistent universitar, poziția 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori și conferențiari de la universități din România și o persoană de la Facultatea de Drept din Iași. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis. Conform reglementărilor interne ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcții de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcția de rector al Universității, fiind suspendat din funcție, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel național, Legea Educației nu are prevederi care să restricționeze accesul la posturi didactice membrilor familiei”, se arată în răspunsul universității.
Mai mult, Senatul Universității a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă conducererea instituției susține că „nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menționat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerința pentru candidați fiind diplomă de doctor în Drept. Mai mult de atât, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’, Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare și filtrare a candidaților pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăți care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate”, se mai arată în răspunsul instituției.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței