Ministrul Stroe și-a localizat onoarea, după trei zile: „DEMISIONEZ. Îmi cer scuze pentru niște declarații care nu au fost rău-voitoare”

Ministrul Stroe și-a localizat onoarea, după trei zile: DEMISIONEZ. Îmi cer scuze pentru niște declarații care nu au fost rău-voitoare
Publicat: 23/01/2014, 16:30
Actualizat: 08/07/2016, 15:38

Radu Stroe și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne, după ce s-a întâlnit la Guvern cu liderul PNL, Crin Antonescu, și cu premierul Victor Ponta. „Am vorbit cu președintele țării și am propus, pe perioada interimatului la MAI pe vicepremierul Gabriel Oprea. Am discutat cu copreședintele USL, probabil în jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru de Interne”, a anunțat premierul Victor Ponta două ore mai târziu.

La scurt timp, președintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Radu Stroe și înlocuirea sa, pentru cel mult 45 de zile, cu Gabriel Oprea.

Radu Stroe și-a asumat public demisia ca pe un gest „de onoare”, nu înainte de a arăta că „responsabilitățile (pentru eșecul operațiunii de căutare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, n.red.) aparțin altor instituții”.

„Am decis să îmi depun demisia în semn de onoare și pentru apărarea demnității pompierilor din IGSU, care au primit acuzații nedrepte. Ei nu trebuie să plătească din cauza decidenților politici. Ei sunt eroii care alături de polițiști și jandarmi salvează vieți în continuare. Chiar și în accidentul din Apuseni, ei au salvat 5 vieți. Se va demonstra foarte repede că în problema alertării, a întocmirii planului de căutare și a localizării epavei, inclusiv a supraviețuitorilor, responsabilitatea aparține exclusiv altor instituții, nu MAI sau IGSU. Acest lucru l-am declarat din prima mea intervenție„, a spus Stroe, într-o declarație de presă.

„Îmi cer scuze tuturor celor care, prin unele declarații nefericite, dar nu rău intenționate, le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent care ține cu forța de scaunul de ministru„, a adăugat Stroe.

Filmul unei demisii

Stroe era pregătit să participe la comandamentul de iarnă care a început la ora 13.00 și a venit în acest sens la Palatul Victoria, dar, odată ajuns la sediul Guvernului, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.

Stroe nu a mai ieșit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarnă a început, iar surse oficiale au precizat că acesta a demisionat.

Un nume vehiculat pentru preluarea funcției de la Afaceri Interne este liderul deputaților PNL, George Scutaru. Până acum, el nu a primit însă vreo ofertă concertă în acest sens.

Anterior, surse politice au declarat pentru gândul că PNL pregătește o remaniere la nivel guvernamental, printre cei debarcați aflându-se și Radu Stroe, alături de Mariana Câmpeanu și Daniel Chițoiu. Lui Klaus Iohannis i s-a propus să vină în Guvern, însă deocamdată acesta a refuzat.

Decăderea lui Radu Stroe

Ministrul demisionar al Afacerilor Interne a refuzat să își asume orice responsabilitate în urma desfășurării defectuoase a operațiunii de căutare și salvare de la accidentul aviatic din Munții Apuseni. Stroe a declarat că la MAI nu a existat nicio celulă de criză pentru acest eveniment și că singurul lucru pe care și-l reproșează este că „s-a întâmplat în mandatul meu”.

Deși raportul oficial al Guvernului arată că procedura de constituire a unei celule de criză și de coordonare a operațiunilor de salvare în cazul unui accident aviatic ține de ROMATSA și de Ministerul Transporturilor, există legi mai noi care arată faptul că în astfel de cazuri totul este coordonat de MAI, într-o celulă de criză constituită acolo și condusă de ministrul de Interne. De altfel, foști miniștri de Interne au confirmat pentru gândul că gestionarea operațiunii trebuia făcută la MAI.

Ponta dublează numărul de „comitete”

Exclusiv spre ROMATSA și spre STS, „care aveau posibilitatea tehnică de a identifica epava”, a arătat și Victor Ponta la împărțirea responsabilităților, atât cu o zi înainte cât și după demisia lui Stroe pe care a dorit până la final să îl păătreze în Guvern. „Mă alătur mesajul domnului ministru Stroe adresat celor care își fac în fiecare zi datoria, în situații extrem de dificile, salvează vieți atâtea câte pot fi salvate. Nu merită un vot de blam cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai evitent că erorile grave au fost produse de ROMATSA și de STS, care aveau posibilitatea tehnică de a identifica epava”, a comentat Ponta după momentul demisiei ministrului de Interne.

Premierul a anunțat și că spătămâna viitoare, în ședința de Guvern, vor fi modificate normele pentru situații de urgență. „Săptămâna viitoare vom modifica în ședința de Guvern procedura pentru situații de urgență. Nu poate fi păstrat în continuare sistemul actual în care ministrul de Interne încearcă să coordoneze instituții care țin de alte structuri, ca STS. Vor exista două comitete: unul care ține e intemperii și unul pentru situații de urgență în care diverse autorități trebuie să funcționeze mult mai bine în așa fel încât în coordonarea și sub autoritatea unei singure persoane lucrurile să funcționeze mult mai bine”, a arătat el.

Un Comitet pentru situații de urgență, care a funcționat în mai multe cazuri până acum, este reglementat însă în lege din 2004. Dacă legislația s-ar fi aplicat, acesta ar fi trebuit să se constituie imediat după apariția unei situații considerate „de urgență” la nivel național, sub conducerea ministrului de Interne și în coordonarea prim-ministrului. Luni, lucrul acesta nu s-a întâmplat însă, comanda operațiunii fiind la ISU Alba și, parțial, la fostul secretar de stat în MAI, Cătălin Chiper, demisi miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani