Mircea Dușa: Armata execută doar misiuni legale și nu vreau să fie implicată în dispute politice

Mircea Dușa: Armata execută doar misiuni legale și nu vreau să fie implicată în dispute politice
Publicat: 20/07/2013, 14:28
Actualizat: 12/12/2013, 05:31

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat, sâmbătă, că Armata Română execută doar misiuni legale, el precizând totodată că nu dorește ca Armata să fie implicată în dispute politice.

Întrebat dacă Armata a fost implicată în aducerea în țară a lui Omar Hayssam, ministrul Apărării a răspuns: „Armata execută misiuni legale. Sigur că operațiuni de genul acesta, care îl privesc pe Omar Hayssam, au un anumit grad de confidențialitate și Armata, legat de ce declara președintele Băsescu, nu execută decât misiuni legale și nu vreau ca Armata să fie implicată în dispute politice”.

Dușa a făcut această declarație după ce a zburat împreună cu premierul Victor Ponta cu un avion de tip Spartan, de Ziua Aviației Române.

Întrebat, în acest context, care a fost penultima misiune pentru un avion militar de tip Spartan, ministrul a răspuns: „Cei care sunt abilitați de lege au acces la aceste documente și la timpul respectiv vor face precizări”.

Aducerea în țară a lui Hayssam a fost o operațiune avizată de Guvern și derulată conform legilor românești, președintele Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune „povești cu Rambo care salvează oameni”

„Operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată și aprobată de Guvern. Toate operațiunile la care au participat reprezentanți ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că președintele a vrut să spună că nu a fost autorizație din partea unui stat străin”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă într-adevăr nu a existat autorizație din partea acelui stat străin, Ponta a susținut că nu cunoaște acest lucru.

El a adăugat că nu i s-a părut că președintele îl contrazice pe tema Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, adăugând însă că el nu poate păcăli oamenii.

„Eu nu pot păcăli că nu știu de unde și cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreți să jucați în filme polițiste proaste, puteți să o faceți, eu nu pot să vă insult inteligența, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau povești cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai afirmat că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui și ministrului Apărării, Mircea Dușă, și că în continuare nu știe cum a fost implicat și președintele Băsescu sau care a fost rolul acestuia.

El a precizat totodată că, din punct de edere juridic, există un acord de extrădare între România și Siria, dar care nu este în vigoare deoarece a fost ratificat doar de partea română, precum și un acord-cadru mai vechi care nu se aplică însă cetățenilor propriei țări.

„Regret că, ieri dimineața, câțiva iresponsabili plătiți din bani publici ca să fie consilieri prezidențiali au încercat să deturneze politic pentru Mișcarea lor de doi bani o problemă importantă. Când lucrezi cu iresponsabili, trebuie să își asumi și astfel de riscuri”, a adăugat Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române și nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

Anterior, premierul Ponta declarase că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, aducerea în țară a lui Omar Hayssam fiind însă o operațiune legală, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătorești definitive și irevocabile.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declarației anterioare prin care arăta că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, precizând că între timp a fost informat de către presă și a verificat, iar concluzia este că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, că Hayssam a fost adus cu un avion militar.

„Radu Stroe știa de unde vine, că nu putea să vină decât dintr-un singur loc, însă mă bucur foarte mult că toată această operațiune complexă, repet, despre care eu cel puțin știam de câteva luni, dar fiecare ministru la rândul său a fost informat la un anumit moment, s-a păstrat confidențială. Ar fi fost extrem de periculos să avem scurgeri de informații și meritul instituțiilor implicate și a celor care au știut – că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la București”, a afirmat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a spus că în ultimele luni a fost tot timpul informat de către instituțiile competente asupra posibilității ca Omar Hayssam să fie adus în țară și a aprobat sprijinul logistic pentru instituțiile implicate.

„Am avizat și am aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne l-au dat pentru ca această operațiune legală să se desfășoare. Am fost, evident, tot timpul informat și când s-a plecat spre Siria și când s-a întors”, a afirmat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?