Suspendarea lui Traian Băsescu. Îmbrânceli între susținătorii și opozanții președintelui la mitingurile din Capitală. Ce s-a întâmplat în țară

Publicat: 06/07/2012, 12:10
Actualizat: 27/07/2012, 00:37

Joi a fost ziua mitingurilor în București, dar și în țară. Totul a început în Capitală când 3.000 de pedeliști, dar și reprezentanți ai societății civile, au protestat față de mutările impuse de USL în ultima perioadă. Mitingul s-a desfășurat începând cu ora 18.00 în Piața Revoluției din București, unde s-au aflat alături de susținătorii președintelui Băsescu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, președintele PDL Vasile Blaga, europarlamentarii Monica Macovei și Cristian Preda.

Cel care a făcut apelul a fost președintele interimar al PDL București, Adriean Videanu, care a cerut în urmă cu două zile bucureștenilor să vină în Piața Revoluției, pentru a manifesta pașnic pentru apărarea democrației. El a spus că are speranța că la manifestare vor fi prezenți inclusiv oameni care au votat USL dar care condamnă „astfel de practici”. Videanu a spus că prin acțiunile din ultimele două zile „în tentativa de a subordona toate instituțiile statului, USL, pentru prima dată după 1990, mută dezbaterea politică în stradă”.

În paralel cu mitingul de la Ateneu, în Piața Universității s-au strâns opozanții președintelui Băsescu, pe trotoarul din fața Teatrului Național, în timp ce vizavi, Fântâna de la Arhitectură s-a trasformat într-o zonă stăpânită de alți manifestanți – anti USL. Conflictele n-au întârziat să apară între cele două tabere, dar au fost rapid înăbușite de jandarmi, care i-au ridicat pe doi dintre protestatarii care au început să-și care pumni. Acest tip de incidente nu au fost singulare. La fel s-a întâmplat și la Arad unde două mitinguri pro și contra Băsescu s-au desfășurat în paralel. Mișcări au fost și la Cluj, dar și la Bistrița.

Gândul publică mai jos firul evenimentelor:

UPDATE 21.37. Protestatarii din București părăsesc spațiul de la Universitate. În zonă au mai rămas circa 150 de persoane, cele mai multe în fața Teatrului Național.

UPDATE 21.02. La această oră, în centrul Capitalei se află aproximativ 300 de persoane. Pe trotuarul din fața Teatrului Național, la mitingul anti-Băsescu au mai rămas circa 200 de persoane.

Vizavi, la Fântână, mai sunt o sută de protestari. Unii militează pentru ordine și statul de drept, iar alții pro Băsescu.

UPDATE 20.52. La Fântâna de la Arhitectură, în grupul celor care își manifestă sprijinul pentru Traian Băsescu și-au făcut apariția câțiva tineri agitatori. Ei s-au luat la ceartă cu simpatizanții pro PDL și se manifestă gălăgios, ca și cum ar fi în galeria unei echipe de fotbal.

UPDATE 20.35. Peste 150 de persoane protestează și la Cluj , în Piața Unirii. Aici se scandează lozinci împotriva USL și se cere demisia premierului Victor Ponta. Manifestanții cântă o variantă a „Gaudeamus igitur” cu versuri modificate, precum „Gaudeamus plagiatur”.

UPDATE 20.25. Conflicte se înregistrează și la Arad, unde se desfășoară în acest moment două mitinguri – unul contra și unul de susținere a președintelui Traian Băsescu. Potrivit Mediafax, la un moment dat între participanții din cele două tabere a izbucnit un conflict care a fost aplanat de jandarmi. Și la Bistrița are loc un protest față de șeful statului.

UPDATE 20.15. Manifestanții pro și contra Băsescu se împing în centrul Capitalei. Câțiva dintre ei s-au luat la bătaie, dar au fost despărțiți de jandarmii aflați în dispozitiv la fața locului. De altfel, aceștia au ridicat două persoane din rândul recalcitranților. Potrivit Mediafax, acestea vor da declarații, una în calitate de reclamant, iar cealăltă, în calitate de pârât, după ce ar fi lovit cu pumnul.

Incidentele între manifestanți ar fi plecat de la divergențele de opinii dintre cele două tabere de protestatari: una aflată pe trotuarul fântânii de la Universitate și o alta aflată vivazi, în fața Teatrului Național. Manifestanții din primul grup au avut mesaje contra întregii clase politice, scandând și împotriva premierului Victor Ponta și a lui Crin Antonescu, în timp ce a doua tabără a cerut demisia președintelui Traian Băsescu.

Incidentele au început pe trotuarul de la fântână, în urma unor schimburi de replici pe subiecte politice. Manifestanții au avut altercații și după ce doi dintre ei au fost luați de jandarmi.

UPDATE 19.56. Cinci persoane, trei bărbați și două femei, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău la mitingul PDL din Piața Revoluției, una dintre paciente fiind transportată la Spitalul Colțea, potrivit Mediafax. „Femeia dusă la spital avea dureri în piept și hipertensiune”, a precizat șeful Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu. Celelalte patru persoane, toate cu lipotimie, au fost hidratate și li s-a măsurat tensiunea, însă au refuzat să părăsească piața, în ciuda recomandărilor medicilor.

UPDATE 19.49. La Piața Universității sunt două centre de interes: în fața Teatrului Național, unde s-au adunat circa 400 de oameni care scandează împotriva lui Băsescu și la Fântâna de la Arhitectură. Aici, 200 de persoane protestează împotriva USL. Mesajele sunt adaptate: „Nu minciunii și imposturii!”, „Jos Ponta!”, „Jos USL!” și „Ponta, nu uita: România nu-i a ta!”

UPDATE 19.48. Potrivit Mediafax, majoritatea participanților la mitingul PDL din București au plecat din Piața Revoluției, acolo rămânând aproximativ 200 de persoane. Cei mai mulți au început să plece după terminarea discursurilor liderilor PDL. O mare parte a lor, veniți din țară pentru acest miting, au părăsit piața cu autocarele care îi aduseseră în Capitală.

UPDATE 19.30. Traian Ungureanu a spus, la miting, că printre cei de pe scenă se află viitorul președinte al țării, participanții scandând „MRU”. Întrebat de jurnaliști dacă el este cel la care s-a referit europarlamentarul Traian Ungureanu, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: „Eram mulți acolo, nu? Cineva trebuie să fie”. Întrebat dacă va candida la președinția României, Ungureanu spune că o va face în cazul în care va fi nevoie.

Așa cum gândul a scris, în cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, candidatul susținut de PDL va fi, cel mai probabil, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, cu care democrat-liberalii sunt într-un dialog continuu în ultima perioadă.

UPDATE 19.10. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu face apel la mobilizarea cetățenilor, cărora le-a cerut să nu mai tacă, să fie „supărați” și să protesteze în fiecare zi: „Bine ați revenit la București, acum e timpul să revenim noi în politică, acum e timpul Pieței Universității din nou”, a spus Ungureanu. „E aceasta România pe care vi-o doriți și dumneavoastră? E aceasta România pe care o dorim copiilor noștri?”, i-a întrebat el pe participanți, care au răspuns: „Nu”.

„Suntem pregătiți să facem tot ce putem pentru a ne lua țara înapoi?”, a continuat Ungureanu, răspunsul fiind: „Da”. „Țara noastră arată altfel – nu e o țară a hoției, nu e o țară în care oricine vrea poate ajunge în Parlament. Aceasta e țara lor, iar ei sunt puțin și noi suntem mulți”, a mai spus acesta mulțimii care îi scanda numele: „MRU”.

„Ajunge președinte de Senat un om care e plătit din buzunarele noastre ca să meargă la Parlment și n-a fost aproape niciodată acolo. E nevoie să spun care e numele său? Să-l ținem minte pentru că exact asta nu trebuie să se întâmple în România noastră. Am ajuns ca Parlamentul României să aibă în fruntea sa un om care a făcut școala cu greu”, a mai spus „Am o veste proastă pentru dumneavoastră domnule Crin Antonescu: va trebui să mergeți la serviciu de acum înainte”, a continuat Ungureanu.

„Are nevoie această țară de un guvern care e condus de cineva care nu știe nici măcar cum să-și adune pagini scrise? Ați auzit vorbindu-se de guvernare în aceste săptămâni? I-ați auzit călcându-ne în picioare, făcând zob legile noastre, făcând zob democrația. Dacă cea mai sfântă lege e zdrobită, cum putem cere cetățenilor să le respecte? Pe revolta noastră stă căderea lor și vă chem alături de noi. Să fim cu toții supărați, tăcerea noastră se oprește aici”, le-a mai spus fostul premier participanților.

UPDATE 19.05. Mihai Răzvan Ungureanu vorbește în Piața Revoluției.

UPDATE 18.59. În paralel, la Universitate se desfășoară mitingul anti-Băsescu. Se scandează lozinci precum „Jos Băsescu!”.

Sunt în jur de 300 de oameni, care scandează împotriva președintelui. Cea mai mare parte dintre ei este mobilizată de USL, fiind vorba de pensionari, puști de la organizațiile de tineret și un mic grup convocat de o organizație a romilor.

Diverși domni la îmbracați cu pantaloni de stofă, pantofi lăcuiți și cămăși apretate dirijează prin telefon grupurile, de pe o parte pe alta a bulevardului care strabate Piața Universității. „Ia-i pe băieții tăi și du-i pe partea ailaltă. Hai că suntem prea mulți aici”, dirijează unul masa de protestatari, de la Fântână către Teatrul National.

Retrași la umbră, liderii organizațiilor de partid, fie din Ilfov, fie din sectoarele Capitalei, mai dau dispoziții unde să fie asezați oamenii.

Vreo 30 de băieți sosiți din partea romilor sunt pozitionați strategic, să dea vigoare pensionarilor: „Stați aici în față și cântați. Da’ să nu blocați trotuarul. Hai un pic mai așa că-s boschetarii ăștia”, le zice liderul lor, strâmbând din nas la doi bătrânei murdari și beți turtă.

UPDATE 18.57. Europarlamentarul PDL Monica Macovei se adresează protestatarilor invitându-i să rămână „treji, să se adune, să protesteze, să lupte și să iasă în stradă” dacă vor ca peste noapte să se trezească tot în democrație.

„Noi trebuie să fim treji, să venim, să ne adunăm, să protestăm, să luptăm. Am venit să-mi apăr țara pentru că mi-e frică, din 3 iulie mi-e frică încontinuu de dictatură, de statul capturat”, a spus Macovei. „Nu ne este frică dacă ieșim în stradă, dacă vorbim și dacă protestăm în fiecare clipă. (…) Să nu fim inerți și să stăm la televiziuni și să criticăm din canapea dacă vrem peste noapte să ne trezim tot în democrație”, a mai spus aceasta.

UPDATE 18.51. Mihai Răzvan Ungureanu se pregătește să ia cuvântul în Piața Revoluției. Fostul premier respectă codul vestimentar al protestatarilor – alb.

UPADATE 18.48. În discursul său, prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda spune manifestanților că eurodeputații au vorbit zilele acestea la Bruxelles despre România în termeni ca „haos, atac la statul de drept, dezordine, rușine, Belarus”.

„Vin chiar de la Parlamentul European, acolo sunt deputați din 27 de țări și zilele astea toți au vorbit despre România. Am să vă spun în ce termeni au vorbit. Au spus așa: haos, atac la statul de drept, dezordine, rușine, Belarus. Vă place?”, a spus Cristian Preda.

El a susținut că „și Europa și America ne spun că avem o problemă cu statul de drept”. „Victor Ponta și Crin Antonescu ne spun că nu avem o problemă cu statul de drept, pentru că ei ne-au spus când au început guvernarea că prima lor preocupare nu e Bruxelles-ul, e Moscova. De la Moscova nu se vede o problemă cu statul de drept din România, de la Bruxelles se vede”, a adăugat Preda.

„Ai vreun Dumnezeu, Victor Ponta? Ai vreun Dumnezeu, Crin Antonescu?”, a mai spus Preda în intervenția sa.

UPDATE 18.33. Una dintre participantele la mitingul anti-USL din Piața Revoluției a leșinat. Ea a fost scoasă din mulțime și dusă la ambulanță pentru a i se acorda îngrijiri medicale, potrivit Mediafax.

UPDATE 18.20. În Piața Revoluției s-au strâns deja 3.000 de oameni care scandează numele lui Traian Băsescu. Mitingul este autorizat până la ora 21.30, pentru 5.000 de persoane, din care 2.000 din București și 3.000 din provincie, potrivit cererii PDL adresată Primăriei Capitalei.

UPDATE 18.11. La miting sunt prezenți Vasile Blaga, Cristian Preda, Cezar Preda, Mihai Stănișoară, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Radu F. Alexandru, Theodor Paleologu, Gabriel Berca și Traian Ungureanu.

„Aici suntem români care vom lăsa toate orgoliile la o parte și vom construi o alianță politică care să se opună blocului de stânga. Suntem oameni care îl vom apăra pe Traian Băsescu la referendum pentru că avem nevoie de Băsescu la Cotroceni până în 2014 să apere statul de drept”, le-a spus președintele PDL, Vasile Blaga, manifestanților din piață, în timp ce aceștia scandau numele șefului statului.

„Aveți încredere că printre noi se găsește și viitorul președinte al României”, le-a mai spus Blaga participanților. „Suntem români care vom apăra România, care vom apăra statul de drept, care vom apăra o Românie democratică”, a continuat președintele PDL, acuzând în discursul său USL că apără hoția și plagiatul. „Cerem încă o dată demisia lui Ponta pentru hoție și plagiat”, a spus Vasile Blaga. „Socialiștii români nu știu guverna decât dacă confiscă statul (…) Ponta a fost dovedit hoț”, a continuat președintele PDL.

Liderul pedelist a vorbit în discursul său despre plagiatul primului ministru și despre promisiunea pe care aceasta a făcut-o ca, în cazul în care se va dovedi că a plagiat, va demisiona. „Așa fac socialiștii români. Una spun în străinătate (n.r. la Bruxelles) și alta fac în țară”, a punctat Blaga.

„Ponta a ajuns sclavul vasalului Ponta și al lui Voiculescu”, a conchis șeful PDL.

UPDATE 17.49. În Piața George Enescu a ajuns deja fiica președintelui, Elena Băsescu și Sever Voinescu, dar este prezent și Mihail Neamțu, liderul mișcării Noua Republică.

În fața Ateneului Român s-au adunat circa o mie de persoane, venite să-și manifeste sprijinul pentru PDL. Cei mai mulți dintre ei sunt îmbrăcați în alb, așa cum a propus fostul premier Răzvan Mihai Ungureanu. Participanții au steaguri, dar și pancarte cu lozinci precum „Respectăm învățământul românesc, condamnăm impostura și furtul intelectual!”, „Ponta demisia”, „Apăr Curtea Constituțională”, „respect pentru Curtea Constituțională”.

„Doamne, ocrotește-i pe români!” se aude cântând în piață. Tot aici a fost amplasată și o scenă pe ecranul căreia rulează mesaje precum „Statul e în pericol”, „Salvați statul de drept”, „Suspendarea președintelui, un abuz”, „Salvați Arhivele Naționale”.

În paralel, în Piața Universității s-au strâns câteva zeci de manifestanți. O parte se află în fața Teatrului Naționale protestând împotriva lui Traian Băsescu, iar o alta – ai simpatizanților președintelui Băsescu – la Fântâna de la Arhitectură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?