SUSPENDAREA LUI TRAIAN BĂSESCU. Ponta îl acuză pe Băsescu că vrea să-l suspende pe ministrul de Externe. Marga: Relatarea premierului e corectă. LIVE

Parlamentul se reunește astăzi în sesiune extraordinară după ce USL a demarat procedurile pentru suspendarea președintelui

Parlamentul s-a reunit astăzi, în prezența lui Traian Băsescu pentru a discuta, în sesiune extraordinară, cererea USL de suspendare a președintelui. Șeful statului participă la ședință. Lucrările sunt conduse de președinții Senatului și Camerei Deputaților, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea. Victor Ponta nu este prezent.

Președintele Traian Băsescu a susținut, în discursul său, că obiectivul major al suspendării sale este că USL vrea „punerea sub control a justiției și a instituțiilor statului”. Un motiv „conjunctural” ar fi că s-a încercat acoperirea scandalului de plagiat în care este implicat Victor Ponta, pe care l-a numit premierul copy-paste. „Apropo, n-ați vrea să realizați  odată cu referendumul de validare sau invalidare a președintelui și referendum pentru validarea noii Constituției cu parlament unicameral și 300 de parlamentari?„, i-a întrebat Băsescu pe cei din USL. 

Președintele Băsescu va veni și mâine în Parlament când se va dezbate și vota cererea de suspendare. Ședința este programată la ora 17:00.

Gândul a transmis LIVE TEXT și LIVE VIDEO.

 

UPDATE 17.55 Premierul Victor Ponta a schimbat conducerea Institutului Național de Statistică.

UPDATE 17:34 Cum comentează USL propunerea lui Traian Băsescu de revizuire a Constituției.

UPDATE 17:14 Traian Băsescu se pregătește de campanie.

UPDATE 16:26

UPDATE 15:29 Ministrul de Externe Andrei Marga a explicat că miza disputei cu președintele Traian Băsescu este numirea a doi ambasadori în Italia și Qatar, deși aceștia nu au primit avizul parlamentarilor. „Eu am moștenit o listă pe care erau doi candidați  care nu au trecut examenul în comisiile de politică externă ale Parlamentului. Ca ministru de Externe am propus președinției să recurgem la alți candidați. A fost discuția că președinția nu acceptă schimbarea candidaturilor și a transmis cererile de acreditare acum 10-12 zile„, a spus Marga. El a evitat să dea un răspuns tranșant la întrebarea dacă președintele l-a amenințat cu suspendarea din funcție, preferând să spună că „relatarea premierului e corectă și completă”.

UPDATE 15:02 Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că ședința plenului reunit pentru dezbaterea și votul asupra cerererii de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu va avea loc, vineri, la ora 17.00.

UPDATE 14:51 Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotația 4,55 lei/euro

UPDATE 14:23

UPDATE 14:12 Curtea Constituțională se reunește mâine la ora 9:00 pentru a da avizul asupra cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 13:38 Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, anunță că îl dă în judecată pe președintele Traian Băsescu pentru afirmații defăimătoare, precizând că nu îi va solicita acestuia daune materiale, ci doar să admită faptul că a mințit.

UPDATE 12:44 Premierul Victor Ponta a plecat pentru un minut din ședința cu oamenii de afaceri de la Camera de Comerț pentru o discuție telefonică, afirmând la întoarcere că a aflat că președintele Traian Băsescu îl lasă fără ministrul de Externe. „Am ieșit din sală, pentru că am fost sunat și am aflat că Traian Băsescu tocmai mă lasă fără ministrul de Externe„, a spus Ponta.

UPDATE 12:00

UPDATE 11:54 Guvernul intenționeză să se reunească în ședință joi seara, în jurul orei 18.00, unul dintre subiectele posibile fiind modificarea prin ordonanță de urgență a legislației privind referendumul pentru demiterea din funcție a președintelui, în sensul demiterii președintelui cu voturile a jumătate plus unu dintre românii care merg la vot.

UPDATE 11:46 Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților s-a încheiat.

UPDATE 11:39 S-a votat ca judecătorii Curții Constituționale să fie dat până mâine, la ora 12:00.

UPDATE 11:31 Ioan Oltean(PDL) „E inadmisibil să cerem CCR să se pronunțe în 24 de ore. Vă rog să fiți de acord ca termenul să fie de două săptămâni”

UPDATE 11:25 Cristian Boureanu(PDL):”Este trist că doriți să aveți un președinte fără alegeri. Pentru prima oară un grup parlametar propune să impunem CCR un termen pentru a se pronunța”

UPDATE 11:23 Parlamentul a respins propunerea PDL de formare a unei comisii de anchetă în cazul suspendării lui Traian Băsescu.

UPDATE 11:23 Cezar Preda(PDL): Copiați și faceți comisii care să stea un an de zile pentru plagiatul lui Ponta și pentru suspendarea președintelui nu vreți să faceți comisie?

UPDATE 11:21 Eugen Nicolăescu(PNL) a cerut ca judecătorii CCR să-și de-a avizul consultativ până mâine la ora 12:00.

UPDATE 11:18 Ioan Oltean(PDL): „Trebuie să se adauge elemente care să justifice, este o necesitate pentru că Parlamentul poate fi pus în ridicol. Trebuie să fie îmbunătățită.”

UPDATE 11:13 Președintele Traian Băsescu a părăsit sala de plen.

UPDATE 11:08 Băsescu: „Nimeni nu poate să spună că m-am dus să bat cu pumnul în masă ca cei din Coaliție să facă un lucru sau altul. Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct celor aflate din sesizarea PSD și PNL. Nimeni nu va veni să ne facă ordine în România. Avem obligația să ne facem noi ordine în funcționarea instituțiile statului. Au arătat că sunt dipuși să dea lovituri consistente: fie că vorbim de transformarea MO în gazeta de perete a guvernului. Continuați și finalizați procedura respectând toate instituțiile statului și Constituția României. Obiectivul major al acestei suspendări este punerea sub control a justiției, punerea sub control și la dispoziția USL a instituțiilor statului. Apropo, n-ați vrea să realizați și odată cu referendumul de validare sau invalidare a președintelui și referendum pentru validarea noii Constituției cu parlament unicameral și 300 de parlamentari

UPDATE 11:07 Băsescu: „Pentru mine a fost o obligație ca președinte să le spun românilor adevărul despre finanțelor țării. S-ar putea ca referendumul să confirme că am fost cinstit cu românii”

UPDATE 11:05 Băsescu: „Astăzi aud că am tăiat eu pensiile. Știu că prin dese declarații s-a reuși propagarea acestei convingeri. La referendumul de suspendare mi-aș dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nicmic la pensie și de cei cărora le-au crescut. Mi-aș dori să fiu votat de aceia cărora nu le-au scăzut pensiile

UPDATE 11:04 Băsescu: „Am văzut una dintre afirmațiile liderului spiritiual al USL, Dan Voiculescu: trebuie să controlăm justiția”

UPDATE 11:00 Băsescu: „Primul obiectiv este punerea sub controlul PNL și PSD a intituțiilor statului. Alt obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din 2009, prin care poporul a votat cu 85% pentru parlament unicameral și 300 parlamentari. Astea sunt motive de fond. Mai e unul conjunctural: Primul ministru pe care l-ați susținut este cunoscut ca primul ministru copy-paste”

UPDATE 10:58 Băsescu: „Nu contest dreptul parlamentului de a iniția și finaliza procedura de suspendare a președintelui”

UPDATE 10:57 Băsescu: „Înțeleg că astăzi nu e dezbaterea documentului. Eu vreau să particip la dezbatere. Voi face o prezentare. Mărturisesc că sunt într-o oarecare dificultate pentru că am primit documentul la 19:30”

UPDATE 10:56 Președintele Traian Băsescu susține un discurs. Președintele este aplaudat.

UPDATE 10:52 Cursul de schimb a crescut foarte ușor în prima oră a ședinței, la 4,4750 – 4,4770 lei/euro, într-o piață liniștită și cu volume reduse de tranzacționare și în care jucătorii așteaptă votul de vineri din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 10.15 Senatorul PSD Toni Greblă, președintele Comisiei Juridice, citește cererea de suspendare depusă de USL.

UPDATE 10.10 Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a anunțat la începutul ședinței că senatorul Gheorghe David și deputatul Iosif Blaga au revenit la grupul parlamentar PDL. Anunțul a fost primit cu aplauze.

UPDATE 10:02 Băsescu a ajuns în Parlament.

Traian Băsescu a fost invitat în forul legislativ pentru a-și spune punctul de vedere.

Majoritatea parlamentară a anunțat că va sesiza și Curtea Constituțională, căreia îi va solicita să se pronunțe până vineri dacă președintele Băsescu a încălcat grav Legea Fundamentală. Avizul Curții este consultativ, după ce guvernul Ponta, a decis ieri, prin Ordonanță de Urgență, că hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la Curtea Constituțională.

Potrivit calendarului stabilit de USL, Parlamentul va decide vineri, prin vot, dacă președintele Traian Băsescu va fi suspendat pentru încălcarea Constituției.

 

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide