Miza disputei Băsescu – Ponta, în traducerea Elenei Udrea: „Ponta nu trebuie să-și rezolve problemele cu mâna președintelui”. Avertismentul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu

Miza disputei Băsescu - Ponta, în traducerea Elenei Udrea: Ponta nu trebuie să-și rezolve problemele cu mâna președintelui. Avertismentul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu
Publicat: 04/12/2013, 19:49
Actualizat: 08/08/2015, 06:37

După monologurile purtate marți la Palatul Cotroceni, pe rând, de președintele Traian Băsescu, de premierul Victor Ponta și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, disputa politică legată de acciza de 7 eurocenți la litrul de benzină a dat semne clare că se va prelungi dincolo de jumătatea lunii ianuarie când delegația FMI își arătase disponibilitatea să revină la București pentru evaluarea acordului.

Încercarea BNR de a-i aduce, prin Mugur Isărescu, pe președinte și pe premier, la aceeași masă pentru a obține compromisul până la finalul acestui an, a rămas fără rezultat, miza disputei fiind pentru Băsescu și Ponta nu atât una economică, cât una politică.

Dacă Ponta folosește oportunitatea pentru a se erija în apărătorul pensiilor indexate și al unor salarii majorate, Băsescu a declanșat întregul conflict pentru a-și câștiga poziția de opozant al accizei și inamic al „baronilor, baronașilor și baroneților” în cele două campanii din 2014, bifând, în acest scop, toate căile constituționale în combaterea taxei.

Chiar dacă efecte economice directe nu există deocamdată, analizele de risc ale BNR includ posibile consecințe ale unei dispute politice dacă aceasta se va prelungi. Printre acestea, efecte asupra cursului de schimb sau asupra investițiilor. „Reglarea situației este o chestiune de voință a factorilor constituționali. Noi le dăm analizele noastre și lucrăm împreună. Interesul nostru este ca stabilitatea să fie asigurată. Guvernul are și alte obiective în afară de asigurarea stabilitații. Noi pe acesta îl avem”, spune viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, pentru gândul.

Miercuri, valoarea euro la cursul de schimb a crescut pentru a doua zi consecutiv.

Elena Udrea: „Ponta nu trebuie să-și rezolve problemele cu mâna președintelui”

Miza exclusiv politică este admisă, indirect, de fostul ministru PDL, Elena Udrea. „Ponta și Guvernul său să își asume că vor să introducă cei 7 cenți și să nu impună o măsură atât de nedorită de români cu girul președintelui. Președintele nu vrea să gireze această măsură și o va ataca pe toate căile constituționale. Dacă Guvernul și-o va asuma, să anunțe Fondul că nu renunță și că se merge pe memorandum în felul acesta”, a explicat deputatul PDL pentru gândul cum vede soluționarea acestui conflict.

În opinia Elenei Udrea, ținta politică ar fi delimitarea clară pentru opinia publică a pozițiilor celor doi. „Ponta își poate asuma. Nu trebuie să-și rezolve problemele cu mâna președintelui. La un moment dat a fost un punctaj al PSD. Crezând că președintele va semna, în situația în care președintele ar fi respins bugetul – ceea ce va și face – îi spuneau „păi acolo de ce a fost de acord, cu introducerea celor 7 cenți la litrul de benzină?”. Uite că președintele n-a fost de acord nici acolo”, spune fostul ministru.

Olteanu (BNR): „Piețele au o anumită sensibilitate. Așteaptă un angajament”

De la BNR, viceguvernatorul Bogdan Olteanu admite că „procedura (refuzului de a semna un memorandum negociat de guvern de către președinte, n.red.) este constituțională”, dar avertizează că „piețele sunt sensibile”, mai ales în situația prelungirii disputei politice.

Contrar celor afirmate de premierul Victor Ponta și de ministrul Liviu Voinea care au susținut că, pentru moment, acordul cu FMI nu este operațional, fiind, practic, suspendat, Olteanu explică faptul că „acordul este în vigoare”. „Sunt angajamente ale României care au fost aprobate de board, ceea ce avem acum este o ajustare a acordului pe baza constatărilor ultimei misiuni. Noi sperăm să nu existe consecințele (ale amânării boardului, n.red.) pentru că piețele au o sensibilitate și vrem să asigurăm piețele că România merge pe același drum al programului agreat. Faptul că nu se trimite momentan această scrisoare nu trebuie să însemne că România nu vrea să continue reformele asumate și înțeleg că nici nu există această discuție. Piețele asta așteaptă de la noi, un angajament de continuare a reformelor”, susține el.

Cât despre șansele ca relația cu FMI să fie reglată în ianuarie, Olteanu spune că „este exclusiv o chestiune de voință a factorilor constituționali”. „Guvernul, președintele și Parlamentul decid dacă doresc un acord cu FMI și ce fac cu el. Noi nu putem să le spunem ce să facă, noi putem să arătăm care sunt consecințele lipsei de stabilitate. Stabilitatea poate fi asigurată cu Fondul sau fără Fond în funcție de capacitatea și credibilitatea internă”, adaugă viceguvernatorul.

Calendarul USL. Ponta: „În două-trei săptămâni trecem peste chestia asta”

Poziționat în principal adversar al lui Băsescu, fără a renunța la acciză, Ponta a tradus din start întreaga dispută într-o „criză de personalitate a președintelui” și a mobilizat parlamentarii USL să-și contramandeze concediile pentru a vota, de Revelion, reexaminarea legii bugetului.

Constituțional, președintele are un termen de 20 de zile, după votarea legii, pentru a decide dacă o promulgă sau cere reexaminarea. Cum Băsescu și-a anunțat deja intenția de a o retrimite parlamentului, liderii USL se așteaptă ca lucrul acesta să se petreacă în ultimele zile din an, mizându-se pe absența parlamentarilor. În aceste condiții, consemnul politic primit a fost mobilizare indiferent de dată și votarea pentru a doua oară, fără modificări, până la finalul anului sau, cel mai târziu pe 5 ianuarie. Chiar și așa, Băsescu are încă 10 zile termen de promulgare dacă nu contestă legea și la CCR, ceea ce ar amâna legea chiar și până în februarie.

Oficial însă, Ponta s-a declarat, brusc, optimist. „Criza politică nu va fi de durată. Vreau să îi mulțumesc guvernatorului, e o încăpatânare a președintelui care însă se rezolvă constituțional: retrimite, noi revotăm și promulgă legea. E foarte important că și mesajul meu și mesajul guvernatorului e acela că așa e „cohabitation à la Roumains”. Din când în când președintele se mai supără, dar, în două-trei săptămâni, trecem peste chestia asta”, a susținut el, după votul din plen.

Promulgarea legii bugetului rămâne însă termen de referință pentru reluarea discuțiilor cu FMI, Ponta anunțând că Guvernul nu va invita reprezentanții Fondului în România înainte ca Legea bugetului să ajungă în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului