MOȚIUNEA DE CENZURĂ. A PICAT GUVERNUL. 235 DE VOTURI „PENTRU”. GÂNDUL A TRANSMIS LIVE VIDEO

Publicat: 27/04/2012, 19:09
Actualizat: 27/04/2012, 19:09

Guvernul Ungureanu a căzut, moțiunea de cenzură fiind votată cu 235 de voturi „pentru”, 9 voturi „contra” și 4 voturi anulate.

Despre calculele puterii și opoziției, precum și despre parlamentarii pe care acestea se bazează astăzi aflați detalii aici.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI TEXTUL INTEGRAL AL MOȚIUNII DE CENZURĂ.

Gândul a transmis LIVE VIDEO dezbaterea din Parlament. Editorialiștii Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Clarice Dinu au comentat declarațiile liderilor politici și rezultatul votului.

ASCULTĂ AICI PĂREREA EDITORIALIȘTILOR GÂNDUL CRISTIAN TUDOR POPESCU, CLAUDIU PÂNDARU ȘI FLORIN NEGRUȚIU DESPRE REZULTATUL VOTULUI.


URMĂREȘTE MAI JOS LIVE TEXT:

UPDATE 17.39 LIVE TEXTUL CONTINUĂ AICI: AFLĂ PRIMUL PE GÂNDUL CINE ESTE NOUL PREMIER AL ROMÂNIEI.

UPDATE 17.36 Președintele PDL, Emil Boc, a anunțat, vineri, că democrat-liberalii l-au informat pe șeful statului, în întâlnirea de la Cotroceni, că PDL nu desemnează candidat pentru funcția de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să își asume guvernarea.

UPDATE 17.18 Consultările șefului statului cu reprezentanții PDL au început, vineri, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 17.17 Președintele PNL, Crin Antonescu, și-a declarat, vineri, speranța că președintele Traian Băsescu este conectat la realitate și nu-l va propune pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcția de premier a doua oară.

UPDATE 17.17 Președintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, după adoptarea moțiunii de cenzură, că, dacă USL va forma noul Guvern, el se va împotrivi ferm ca UDMR să fie primită la viitoarele discuții de constituire a actului guvernamental.

UPDATE 17.15 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la Palatul Victoria, după discuția avută la Cotroceni cu președintele Traian Băsescu, și a reluat ședința cu miniștrii, care l-au așteptat în acest interval la sediul Guvernului.

UPDATE 17.14 Principalele agenții de presă internaționale acordă spații ample moțiunii de cenzură care a condus la demiterea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, notând că problemele politice de la București intervin în contextul misiunii de evaluare a FMI și a UE.

UPDATE 17.12 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, după adoptarea moțiunii de cenzură, că, personal, nu are dezamăgiri și că reprezentanții Uniunii și-au făcut treaba.

UPDATE 17.00 Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că mandatul USL la consultările cu șeful statului, Traian Băsescu, vizează asumarea răspunderii pentru construirea noului Guvern.

UPDATE 16.59 Președintele Traian Băsescu va avea primele consultări, la ora 17.00, cu liderii PDL, deși inițial aceștia fuseseră chemați ultimii, iar la 17.30 va purta discuții cu USL.

UPDATE 16.59 Președintele PSD, Victor Ponta, discută, la ora transmiterii acestei știri, cu deputații minorităților naționale.

UPDATE 16.52 Investitorii și analiștii se vor aștepta, după căderea Guvernului, să nu existe îmbunătățiri ale politicii economice, iar rezultatul pare un ecou al evoluției din alte țări din regiune, o pierdere generală de susuținere pentru partidele care promovează austeritatea, a declarat un analist Barclays.

UPDATE 16.49 Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană și Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autoritățile române, dar va continua discuțiile tehnice atât în ceea ce privește criteriile de îndeplinit, cât și perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în țară cel puțin câteva zile.

UPDATE 16.48 Președintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, după adoptarea moțiunii de cenzură, că va lua o decizie în zilele următoare, întrebat dacă ia în calcul să-și dea demisia de la conducerea PDL

UPDATE 16.47 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniștrilor convocați anterior la Palatul Victoria să îl aștepte până când revine de la Cotroceni, unde discută cu președintele Traian Băsescu, pentru a le comunica acțiunile prevăzute pentru perioada următoare, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

UPDATE 16.46 Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PDL „trebuie să-și înțeleagă greșelile” și să treacă în opoziție, arătând că „USL i-a fost îndeplinită dorința”.

UPDATE 16.20 Udrea: Nu am amenințat-o pe Plăcintă; Ponta e un trist politruc care se dedă la intoxicări grosolane

UPDATE 16.19 Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la RFI, că rezultatul moțiunii reprezintă „o confirmare a unei degringolade în care se află actuala putere” și că „urmează un guvern de serviciu”, care să asigure desfășurarea alegerilor locale și parlamentare, cele din urmă „poate devansate”.

UPDATE 16.18 Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat, vineri, că președintele PDL, Emil Boc, nu ar trebui să-și dea demisia după trecerea moțiunii de cenzură, deoarece acesta „nu putea să stăpânească minoritățile”.

UPDATE 16.18 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunțat, vineri, pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate și a menționat că nu se pune problema ca Uniunea să se alăture USL la guvernare.

UPDATE 16.15 CURSUL A ATINS 4,4010 LEI/EURO, NIVELUL MAXIM ISTORIC; BNR A INTERVENIT AGRESIV

UPDATE 16.15 Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declară că, în opinia sa, cea mai bună soluție, în urma adoptării moțiunii de cenzură, ar fi declanșarea alegerilor anticipate și semnarea unui „pact etnic” între comunitatea maghiară și partidele românești.

UPDATE 16.15 Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că este nevoie de alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale, Uniunea fiind în situația de a gestiona situația pentru a se ajunge la acest obiectiv, în situația în care Parlamentul nu mai reprezintă voința populară.

UPDATE 16.14 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns la Palatul Cotroceni unde va avea o discuție cu președintele Traian Băsescu, după votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură..

UPDATE 16.13 Președinții partidelor din USL, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, vor merge împreună la Cotroceni, la consultările cu Traian Băsescu, deși cele trei partide fuseseră invitate separat.

UPDATE 15.47 Președintele Traian Băsescu a chemat partidele la consultări, începând cu ora 17, după următorul program: PSD – ora 17, PNL – ora 17.30, PC – ora 18.00, UDMR – ora 19.00.

UPDATE 15.41 Președinții PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, se întâlnesc acum cu grupurile parlamentare ale USL, pentru a stabili strategia pentru perioada următoare.

UPDATE 15.41 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu și miniștrii s-au reunit la Guvern imediat după votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură, pentru a discuta măsurile aferente perioadei următoare.

UPDATE 15.40 Președintele PDL, Emil Boc, a declarat că „în acest moment nu mai există coaliția guvernamentală”.

UPDATE 15.39 Președintele PDL, Emil Boc, a acuzat grupul minorităților naționale că „a lucrat pe la spate” Guvernul, spunând că susțin guvernarea, dar votând moțiunea de cenzură.

UPDATE 15.38 Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a declarat, vineri, după adoptarea moțiunii de cenzură, că PDL merge în opoziție și că deputații minorităților sunt cei care nu au respectat decizia luată în coaliție și au mers la vot.

UPDATE 15.37 Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că USL este dispusă să își asume căderea a două guverne, astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate.

UPDATE 15.31 Nouă deputați ai minorităților au votat la moțiunea de cenzură. Președintele PDL, Emil Boc, spune că minoritățile naționale sunt responsabile de căderea Guvernului. „Dacă grupul minorităților nu ar fi votat, Guvernul ar fi rămas în funcție”.

UPDATE 15.27 Emil Boc: „Este o victorie a traseismului politic”.

UPDATE 15.21 Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după votarea moțiunii de cenzură, că „PDL se ocupă de campania electorală, pentru că vor fi alegeri locale”. Întrebat dacă PDL va face acest lucru în opoziție, Radu Barceanu a spus: „Nu știu, o să vedem ce decide președintele, cui oferă posibilitatea de a forma Guvernul”.

UPDATE 15.17 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul și că rezultatul votului la moțiune este un efect al democrației, încheindu-și declarația anunțând: „Nu mi-am spus ultimul cuvânt !”.

UPDATE 15.16 Președintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că liderul PDL, Emil Boc, nu ar trebui să își dea demisia de la președinția partidului, în urma adoptării moțiunii de cenzură.

UPDATE 15.15 MIHAI RĂZVAN UNGUREANU: „LE MULȚUMESC TUTUROR MINIȘTRILOR CU CARE AM GUVERNAT”

UPDATE 15.14 VICTOR PONTA: „EU AM FOST CEL DESEMNAT DE USL SĂ FORMEZE UN NOU GUVERN”.

UPDATE 15.10 EDITORIALIȘTII CRISTIAN TUDOR POPESCU, CLAUDIU PÂNDARU ȘI FLORIN NEGRUȚIU COMENTEAZĂ LIVE REZULTATUL VOTULUI.

UPDATE 15.08 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, după anunțul căderii Guvernului Ungureanu, că PDL „o să rămână în opoziție”. PDL „o să rămână în opoziție”, a precizat Oltean, după ce a mai spus că majoritatea „dictează”.

UPDATE 15.05 ÎN ACEST MOMENT SE ANUNȚĂ REZULTATUL OFICIAL. 235 DE VOTURI „PENTRU”, 9 VOTURI „CONTRA”. MOȚIUNEA DE CENZURĂ SE ADOPTĂ, GUVERNUL UNGUREANU A PICAT OFICIAL.

UPDATE 15.01 Moțiunea de cenzură a opoziției a trecut cu 236 de voturi „pentru”, Guvernul Ungureanu fiind demis. Anunțul a fost făcut de senatorul PNL Dan Radu Rușanu. El a precizat că au fost 12 voturi „împotrivă” și „o bomboană”.

UPDATE 15.00 Senatorul PNL Dan Radu Rușanu a declarat, vineri, că în următoarea săptămână se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta, el făcând aceste declarații după numărătoarea voturilor exprimate la moțiune, care indicau căderea Guvernului Ungureanu.

UPDATE 14.56 A PICAT GUVERNUL. MOȚIUNEA A FOST VOTATĂ DE 235 DE PARLAMENTARI, CU 4 MAI MULT DECÂT ERA NECESAR. Au fost 9 voturi împotrivă și 3 abțineri.

UPDATE 14.52 Președintele PNL, Crin Antonescu, a criticat, vineri, faptul că deputatul PDL Sorina Plăcintă ar fi fost supusă, în plenul Parlamentului, la „amenințări în direct cu lucruri de cea mai dură factură”.

UPDATE 14.48 Deputatul Georgian Pop a votat singur, în aplauzele parlamentarilor prezenți.

UPDATE 14.46 Deputatul Georgian Pop, cel care a făcut prezența, a uitat să voteze. Urnele s-au întors în plen.

UPDATE 14.43 AU VOTAT 245 DE PARLAMENTARI. PENTRU CA MOȚIUNEA SĂ TREACĂ SUNT NECESARE 231 VOTURI „PENTRU”

UPDATE 14.40 S-A ÎNCHEIAT VOTUL. CRISTIAN TUDOR POPESCU ȘI CLAUDIU PÂNDARU COMENTEAZĂ LIVE MOȚIUNEA DE CENZURĂ.

UPDATE 14.31 Minoritățile naționale nu au mai votat moțiunea de cenzură, deși spuneau că vor face acest lucru.

UPDATE 14.30 Președintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, întrebat dacă își dă demisia în cazul în care va trece moțiunea de cenzură, că „ora adevărului este ora alegerilor din noiembrie” și nu moțiunea de cenzură, arătând că Guvernul Ungureanu nu va cădea din vina PDL.

UPDATE 14.29 Senatorul PDL Radu F. Alexandru a susținut, vineri, că senatorul Sorina Plăcintă a părăsit plenul Parlamentului la dezbaterea moțiunii de cenzură pentru că a avut „o criză de stomac teribilă”.

UPDATE 14.29 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, vineri, în Parlament, că senatorul Sorina Plăcintă ar fi fost amenințată că se vor face presiuni asupra justiției pentru o pedeapsă cu executare pentru fiul acesteia, arătând că Plăcintă „nu este genul care să plângă în plen”.

UPDATE 14.28 Liderul grupului deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în plenul reunit, că ar trebui să îl pună pe gânduri lipsa majorității din sală și că mai bine ar fi demisionat din proprie inițiativă.

UPDATE 14.27 Deputatul PDL de Olt, Daniel Bărbulescu, a votat și el, deși nu anunțase acest lucru.

UPDATE 14.26 Deputatul Aurel Vainer, de la Grupul minorităților naționale, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că s-a simțit, alături de colegii săi de grup, extrem de lezat de tonul folosit în discursul său de către liderul PNL Crin Antonescu, care le-a cerut imperativ să voteze moțiunea.

UPDATE 14.22 Sorina Plăcintă a fost strigată pentru a-și exercita votul, dar nu s-a prezentat.

UPDATE 14.03 Urmărește AICI votul moțiunii de cenzură.

UPDATE 14.02 Se pare că anumiți membri ai minorităților naționale s-au decis în ultimul moment să nu mai voteze pentru moțiunea de cenzură.

UPDATE 14.01 Președintele PSD, Victor Ponta, a susținut, vineri, de la tribună, că senatorul Sorina Plăcintă a fost amenințată, în plen de către liderul PDL București, Elena Udrea. De asemenea, senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu, a susținut că Sorina Plăcintă este „închisă” în biroul Ralucăi Turcan, și că nu își poate exercita votul la moțiunea de cenzură, care trebuie să înceapă în Parlmaent

UPDATE 13.56 A ÎNCEPUT VOTUL MOȚIUNII DE CENZURĂ.

UPDATE 13.54 Sorina Plăcintă se află în incapacitatea de a-și exercita votul, fiind încuiată în biroul Ralucăi Turcan.

UPDATE 13.52 Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru comentează LIVE moțiunea de cenzură.

UPDATE 13.48 Sorina Plăcintă i-a acuzat pe jurnaliștii care o chestionau, pe holurile Parlamentului, în legătură cu plecarea sa din PDL, că nu se mai satură să umble după ea și după familia ei.

UPDATE 13.45 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit la tribuna Parlamentului. „Ați observat astăzi două moduri de adresare. Unul al fostului premier Adrian Năstase, căruia îi mulțumesc, și unul al lui Victor Ponta, care vrea să fie premier, și căruia nu pot să-i mulțumesc”.

UPDATE 13.32 Emil Boc. „PDL-iștii care votează moțiunea de cenzură vor fi excluși direct din partid, este o chestiune de caracter”.

UPDATE 13.24 Sorina Plăcintă a declarat că va vota moțiunea de cenzură.

UPDATE 13.17 PDL-ista Sorina Plăcintă plânge în timpul unei discuții cu Elena Udrea.

UPDATE 13.15 Deputatul Cătălin Croitoru a declarat, vineri, că a existat o tentativă din partea celor de la PDL de a-l convinge să nu plece din partid, menționând că a răspuns că este prea târziu.

UPDATE 13.13 Președintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, vineri, la dezbaterea moțiunii de cenzură, premierului Mihai Răzvan Ungureanu, să nu-și facă un partid sau o mișcare politică nouă folosind imaginea și autoritatea guvernamentală și pe bani publici.

UPDATE 13.11 Președintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis, vineri, parlamentarilor puterii, în plenul reunit al celor două Camere, la dezbaterea moțiunii de cenzură, să își exercite votul și să nu se mai ascundă, astfel nu îi va mai căuta nimeni.

UPDATE 13.08 Elena Udrea: „Moțiunea nu trece! Un Guvern cu Victor Ponta, fără program de guvernare, ar face foarte mult rău României”

UPDATE 13.07 Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, după anunțul privind plecarea lui Cătălin Croitoru din PDL, că rămân optimiste calculele democrat-liberalilor și că moțiunea de cenzură nu va trece. „Chiar dacă a plecat, calculele sunt optimiste: moțiunea pică, nu vă fie frică, ca să facem și rimă”, a precizat Oltean.

UPDATE 13.06 Vicepremierul Marko Bela a calificat, vineri, drept „fals” capitolul din moțiunea de cenzură referitor la UMF Târgu Mureș, el spunând că, de aceea, tot documentul nu are nicio credibilitate pentru el, pentru că presupune că și celelalte capitole au fost scrise cu aceleași porniri.

UPDATE 13.05 Deputatul PDL Sever Voinescu spune că la votarea moțiunii parlamentarii vor alege între două tipuri diferite de politician, unul al bunului simț, celălalt al tupeului, care ar fi reprezentați de premierul Mihai Răzvan Ungureanu și de liderul PSD Victor Ponta.

UPDATE 12.59 Zăcămantul de la Roșia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus în evaluarea prețului de licitație deoarece nu face obiectul vânzării, ci rămâne în proprietatea statului, iar calculul efectuat relevă că ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.

UPDATE 12.52 Apropierea momentului la care începe votarea moțiunii de cenzură accelerează și negocierile purtate pe holurile Parlamentului, la restaurant sau chiar în plen, între reprezentanți ai puterii și ai opoziției, în încercările pe care fiecare parte le face pentru a-și asigura succesul.

UPDATE 12.48 PDL-istul Sever Voinescu comentează acum moțiunea de cenzură, alături de editorialistul gândul Clarice Dinu.

UPDATE 12.45 Deputatul de Timiș Marius Dugulescu, care și-a anunțat recent trecerea de la PDL la PNL, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că nu își va exprima votul la moțiunea de cenzură, spunând că nu poate vota „căderea unui om de dreapta ca să vină un om de stânga în locul său”.

UPDATE 12.43 Președintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu că apreciază grija acestuia și a SIE pentru siguranța vacanțelor sale, el ținând să-l asigure pe șeful Guvernului că niciodată nu a mers în vacanță pe banii de la OMV Petrom

UPDATE 12.42 Dialog Prigoană-Ponta: Ce au discutat președintele PSD și candidatul PDL la Primăria Capitalei

UPDATE 12.40 Antonescu: „Ungurenii nu sunt ascultați, ei știu doar să asculte”.

UPDATE 12.36 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, vineri, absența unora dintre parlamentarii Uniunii de la dezbaterea moțiunii de cenzură, arătând că aceștia „sunt în teritoriu” și în București s-au întors doar 13.

UPDATE 12.35 Antonescu: „Puterea Guvernului nu vine de la cetățean, ci de la telefonul lui Băsescu. Partidul Democrat Liberal este un ciuruc de partid”.

UPDATE 12.33 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a revenit în plen, după aproximativ 20 de minute petrecute alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase și Ioan Oltean, în biroul președintelui Camerei. El a refuzat să facă declarații.

UPDATE 12.27 A luat cuvântul președintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE 12.25 Cătălin Croitoru, deputat PDL, a declarat că va trece la PSD și că va vota astăzi la vedere.

UPDATE 12.24 Editorialiștii gândul Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru comentează LIVE moțiunea de cenzură.

UPDATE 12.21 A luat cuvântul în plen PDL-istul Sever Voinescu.

UPDATE 12.12 Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la dezbaterea moțiunii de cenzură, că deputatul PDL Silviu Prigoană i-a spus că va vota moțiunea dacă va fi susținut pentru funcția de primar general, liderul PSD transmițându-i lui Prigoană: „Nu vă susțin. Îl susțin pe Oprescu”.

UPDATE 12.08 Președintele UDMR, Kelemen Hunor: „Româna am înțeles-o, engleza am înțeles-o. A treia limbă a semănat cu maghiara, dar nu prea. Provenind, ca și mine, dintr-un oraș unde jumătate dintre cetățeni sunt români și jumătate maghiari (n.r. Târgu Mureș), Ciprian Dobre ar trebui să învețe mai multă maghiară”.

UPDATE 12.03 Fostul premier Adrian Năstase (PSD) a solicitat, vineri, un drept la replică după discursul în Parlament al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, el arătând că, după părerea sa, în acest moment, nu există bază legală pentru exploatarea gazelor de șist.

UPDATE 12.03 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, precum și liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean și Emil Boc s-au reunit, la ora transmiterii acestei știri, în biroul președintelui Camerei, în timp ce în plen se dezbate moțiunea de cenzură.

UPDATE 12.02 Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a declarat, vineri, la Buzău, că demersul opoziției de a răsturna „cu orice preț” Guvernul nu este nici înțelept și nici binevenit, transmite corespondentul MEDIAFAX

UPDATE 11.56 Premierul Ungureanu a transmis opoziției că nu înțelege acuzațiile față de linia maghiară de studiu deschisă de Guvern la Universitatea de Farmacie din Târgu Mureș, arătând că acuzațiile nu sunt compatibile cu gesturile fostului președinte Ion Iliescu de normalizare a relațiilor cu minoritățile.

UPDATE 11.55 Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, în plenul Parlamentului, că este gata să-și asume „chiar de mâine” răspunderea conducerii țării.

UPDATE 11.54 Vicepreședintele PDL Teodor Paleologu i-a cerut, de la tribuna Parlamentului, liderului PSD, Victor Ponta, să nu umble „cu cioara vopsită” în privința moțiunii, iar dacă aceasta va trece să își asume responsabilitatea guvernării.

UPDATE 11.52 Parlamentarul PNL Ciprian Dobre a vorbit în fața Plenului în română, maghiară și engleză.

UPDATE 11.47 Ponta: „Am discutat în Coaliție și suntem gata cu toții să conducem România. Eu sunt gata să-mi asum chiar de mâine conducerea țării”

UPDATE 11.43 Ponta: „Nu pot să-l contrazic pe Theodor Paleologu când vorbește despre tâmpeniile și hoțiile celor aflați la Putere”.

UPDATE 11.37 Deputatul PDL Theodor Paleologu este invitatul editorialiștilor Gândul.

UPDATE 11.30 Reprezentanți ai PSD și PDL au negociat, vineri, chiar în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, pentru atragerea de voturi prin apelarea telefonică a unor parlamentari ai puterii care se aflau în sala de plen și ascultau textul moțiunii și discursul premierului Ungureanu.

Ilie Sârbu i-a spus lui Constantin Niță că unii dintre cei apelați nu răspund pentru că nu aud, fiind gălăgie în sală. De cei doi s-a apropiat și deputatul PSD Carmen Moldovan, care i-a întrebat ce fac. „Sforării, ce să facem”, a răspuns Sârbu.

UPDATE 11.28 Ponta: „Guvernul actual este Băsescu-Ungureanu, nu doar Ungureanu. Trebuie să dai vina și pe cel care decide, nu doar pe cel care execută. Sper să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul a 100 de zile de mandat a guvernului Ungureanu, deja știm ce nu s-a realizat în această perioadă”.

UPDATE 11.27 A luat cuvântul Victor Ponta, care nu a uitat de „războiul” cu fostul premier Emil Boc: „Ungureanu nu are nici măcar scuza că este profesor de drept neconstituțional, ca Emil Boc”.

UPDATE 11.25 Premierul Ungureanu le-a spus parlamentarilor opoziției că nu se simte șantajabil, deoarece ar trebui să aibă ceva de ascuns sau de pierdut, și că vrea să creadă că nici aceștia nu sunt șantajabili deși utilizarea extensivă de către ei a acestui cuvânt denotă că au o „experiență extinsă” în domeniu.

UPDATE 11.19 Deputatul independent Daniel Oajdea a declarat, pentru gândul, că va vota moțiunea de cenzură.

UPDATE 11.16 Editorialiștii gândulClaudiu Pândaru și Florin Negruțiu comentează LIVE moțiunea de cenzură. Curând, li se vor alătura Cristian Tudor Popescu și Clarice Dinu. URMĂREȘTE-I AICI.

UPDATE 11.14 Ia cuvântul PDL-istul Theodor Paleologu. „Râde ciob de oală spartă”, a declarat el despre pretențiile Opoziției referitoare la Putere, exprimate în moțiunea de cenzură.

UPDATE 11.10 A luat cuvântul fostul premier Adrian Năstase.

UPDATE 11.05 Premierul Ungureanu a susținut, în Parlament, că fondurile destinate primarilor nu au fost alocate pe criterii politice de actualul Cabinet și a acuzat în schimb fostul Guvern Tăriceanu că, în 2007-2008, a majorat Fondul de rezervă de 22 ori, respectiv 593 ori pentru bani acordați primarilor puterii.

UPDATE 11.00 Deputatul USL Ioan-Narcis Chisăliță, aflat în scaun cu rotile în urma unui accident de mașină, a venit în Parlament pentru a vota moțiunea de cenzură.

Sursa foto Gândul

UPDATE 10.53 Aproximativ 20 de parlamentari ai coaliției de guvernare erau vineri în sala de plen a Parlamentului în timp ce premierul Ungureanu își prezenta discursul la dezbaterea moțiunii de cenzură.

UPDATE 10.46 Premierul Ungureanu a acuzat opoziția de lipsă de responsabilitate la depunerea moțiunii, dar și în acțiuni anterioare, arătând că România nu este „un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai”, făcând astfel trimitere la declarațiile recente ale PDL privind vacanța liderului PSD Victor Ponta.

UPDATE 10.44 Președintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, că opoziția nu are capacitatea să adune cele 231 de voturi necesare adoptării moțiunii și că PDL nu ia în calcul niciun alt scenariu decât acela al respingerii moțiunii și al păstrării actualului guvern.

UPDATE 10.37 Premierul Ungureanu a declarat, în Parlament, că nu este convins că PNL, în afara vehemenței cu care îi atacă apartenența politică, chiar crede în justețea moțiunii de cenzură, în condițiile în care măsurile de privatizare ale Guvernului au fost susținute și de fostul premier liberal Tăriceanu.

UPDATE 10.35 Liderii opziției transmit delegației Fondului Monetar Internațional aflată la București un mesaj de provizorat politic deloc avantajos pentru cetățenii țării, care slăbește forța de negociere cu instituția financiară și poate conduce la destabilizare și incertitudine, a declarat premierul Ungureanu.

UPDATE 10.31 Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că aroganța și suficiența l-au adus pe premierul Ungureanu în situația de a fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria României”. „Sper că vor fi patru oameni măcar care vor avea curaj și vor trece peste amenințările domnului Boc, domnului Blaga, doamnei Udrea și se vor ridica în două picioare sau vor avea curaj să vină să-și exprime votul”, a spus Ponta.

UPDATE 10.29 Senatorul PNL Cristian Țopescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, întrebat ce scor va avea moțiunea în Parlament, că „Steaua-Dinamo va fi 1-0”, Steaua fiind opoziția, iar Dinamo fiind puterea.

UPDATE 10.24 Deputatul PDL Silviu Prigoană, s-a declarat, vineri, convins că moțiunea de cenzură depusă de opoziție nu va trece și a menționat că se așteaptă ca mulți parlamentari din opoziție să nu voteze acest document.

UPDATE 10.21 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că moțiunea de vineri introdusă de USL va fi „un fel de finală în plan politic”, le ține pumnii celor care au introdus-o și, din punctul lui de vedere, „va trece”.

UPDATE 10.19 Deputatul neafiliat Mircia Giurgiu a declarat, vineri, în Parlament, că va vota pentru moțiunea de cenzură „cu ambele mâini la vedere”.

UPDATE 10.19 Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu lansează ipoteza ca Mircea Geoană să fie propus pentru funcția de premier, în cazul în care moțiunea de cenzură a opoziției va trece, vineri, de Parlament. „Geoană premier? Hm”, este mesajul postat de Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook, fără alte comentarii.

UPDATE 10.15 Senatorul UNPR Corneliu Grosu a declarat, vineri, că va vota moțiunea de cenzură, pentru că așa a fost împuternicit de cei care l-au trimis în Parlament și pentru binele și sănătatea învățământului medical. „Moțiunea nu construiește nimic, ci doar distruge ce s-a construit cu mulți ani de efort. Moțiunea ne întoarce într-o Românie arhaică”.

UPDATE 10.11 În plen, a luat cuvântul premierul Mihai Răzvan Ungureanu. El vorbește despre vizita pe care președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut-o în România, în urmă cu două zile: „La doar două zile de la acest moment al responsabilității și la doar 78 de zile de la învestitura Guvernului, mă aflu din nou în plenul Parlamentului”. Ungureanu susține că gestul Opoziției de a demara moțiunea este unul iresponsabil, care va genera instabilitate politică. Premierul s-a declarat „mâhnit” de moțiunea de cenzură.

UPDATE 10.09 Fostul premier Emil Boc: „Nu vor fi întrunite voturile necesare pentru ca moțiunea să treacă. Opoziția nu are niciun program economic. „

UPDATE 10.09 Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, că „mult a fost, puțin a rămas” și că din partea PNL și a USL nu va exista „nicio surpriză”.

UPDATE 10.08 Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a precizat, vineri, în deschiderea ședinței comune a plenului Parlamentului reunit pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură a USL, că deputatul Florentin Gust Băloșin și-a anunțat înscrierea în grupul parlametar al PSD din Camera Deputaților.

UPDATE 10.03 Ponta: „M-am grăbit joi când am spus că în 30 de secunde după demiterea lui Ungureanu voi veni cu propriul Guvern. O voi face într-un minut”

UPDATE 9.59 Se citește în continuare moțiunea de cenzură, documentul are 15 pagini.

UPDATE 9.53 Ponta a refuzant tranșant să răspundă la întrebarea dacă își dorește să fie premier acum.

UPDATE 9.51 Premierul Ungureanu și liderii PDL au numărat parlamentarii puterii care, conform analizelor, nu vor susține moțiunea de cenzură și care sprijină Guvernul, concluzia fiind că Opoziției îi mai lipsesc două voturi pentru a demite Executivul, au declarat agenției Mediafax surse oficiale.

UPDATE 9.47 Victor Ponta: „Sper că mai există oameni cu demnitate, oameni cu respect, cu simț politic. Votați moțiunea, fiți oameni!”

UPDATE 9.41 Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicaș a declarat, vineri, că va vota împotriva moțiunii de cenzură, după ce a avut o discuție cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu în biroul președintelui Camerei Deputaților.

UPDATE 9.41 Deputatul PDL Alin Popoviciu a declarat, vineri, că a încercat să facă niște pariuri cu parlamentarii din opoziție că moțiunea de cenzură nu va trece, dar aceștia au refuzat acest lucru.

UPDATE 9.30 Ședința Parlamentului în care se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură a început. Parlamentarii USL sunt prezenți în număr foarte mare, în vreme ce băncile puterii sunt aproape goale, senatorii și deputații acesteia începând abia acum să vină.

UPDATE 9.27 Senatorul independent Cezar Măgureanu a anunțat că va vota pentru moțiunea de cenzură, după ce s-a consultat cu PNL-istul Dan Radu Rușanu. Măgureanu și-a dat demisia în urmă cu puțin timp din PDL, rămânând senator independent.

UPDATE 9.17 Victor Ponta a declarat că Opoziția ar mai avea nevoie de patru voturi din rândurile Puterii sau ale minorităților naționale, pentru ca moțiunea să treacă.

UPDATE 9.00 Parlamentarii Opoziției și-au ocupat locurile din sala de plen, cei ai Puterii nu au ajuns, astfel că startul ședinței se amână. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns și el la Parlament.


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...