MOȚIUNEA PE EDUCAȚIE. PDL: „Ce veți face, doamnă ministru, veți fi loială partidului sau veți retrage titlul de doctor al primului ministru Ponta?” LIVE TEXT

MOȚIUNEA PE EDUCAȚIE. PDL: Ce veți face, doamnă ministru, veți fi loială partidului sau veți retrage titlul de doctor al primului ministru Ponta? LIVE TEXT
Publicat: 02/10/2012, 15:09
Actualizat: 29/07/2014, 21:34

Moțiunea simplă a PDL depusă împotriva ministrului Educației și intitulată „Brambureala din Educație duce la plagiat și eșec școlar” a fost respinsă cu 153 de voturi împotrivă, 67 de voturi pentru și 10 abțineri. În cadrul discuțiilor PDL a criticat vehement modul în care premierul Victor Ponta și-a obținut titlul de doctor, cerându-i ministrului Educației să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta. Cei din USL au replicat, susținând că democrat-liberalii au scăzut salariile profesorilor și au promovat o lege a educației „care nu este bună deloc”. În Parlament a fost prezentă și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

UPDATE 13.15 „Despre ce fabrici de diplome vorbim, cine le susține? Moțiunea este un demers politic. Vă deranjează că premierul este de altă valoare decât cei anteriori”, a răspuns acuzelor Ecaterina Andronescu.

UPDATE 13.10 „PDL nu este USL, nu este copy-paste. Vrem să știm dacă i se va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta”, a reafirmat Raluca Turcan.

UPDATE 12.45 „Salariile nu au crescut cu 50%, ci au scăzut, bugetul Educației a scăzut. Acestea s-au întâmplat în timpul multiplelor guvernări Boc. Legea educației nu este bună deloc, trebuie neapărat revizuită, trebuie să corectăm inepțiile din această lege. PDL a lăsat la cheie cavoul educației românești. Veți plăti pe 9 decembrie”, și-a criticat deputatul Cătălin Croitoru foștii colegi de la PDL.

UPDATE 12.30 Deputatul independent Daniel Oajdea le-a spus colegilor că a remarcat că fiecare încearcă să arunce vina asupra celuilalt.

„Țara nu are neapărat de oameni cu diplome, fără pregătire. Trebuie să avem examene serioase, corecte”, adăugat Oajdea.

UPDATE 12.15” Incorență, incorectitudine, insipidă”, a caracterizat deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, moțiunea simplă pe educație depusă de PDL.

„Niciodată nu știți să recunoașteți când greșiți. Trebuia să spuneți adevărul”, a spus Nicolăescu.

UPDATE 11.25 Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, răspunde criticilor venite din partea PDL.

„Am așteptat această moțiune sperând că va scoate educația din teatrul luptelor politice”, și-a început discursul Ecaterina Andronescu.

Ea a spus că pentru clasa pregătitoare nu era nimic finalizat pentru a începe la 15 septembrie.

„Am stabilit un cadru de formare a cadrelor didactice, socotesc că anul acesta a fost cu noroc că s-au înscris pentru a preda la clasa pregătitoare cadre didactice cu experiență”, a răspuns ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a afirmat că 150.000 de tineri nu au luat Bacalaureatul și au „îngroșat rândul șomerilor”.

„Cum este posibil să uitați că atunci când ați preluat guvernarea ați schimbat toți directorii și inspectorii școlari. Nu ați avut nicio intenție de a depolitiza școala”, i-a acuzat Andronescu pe cei de la PDL.


Deputatul PDL, Raluca Turcan, citește textul moțiunii simple pe educație, începând cu realizările guvernelor PDL în acest domeniu. Cei din sală vociferează.

„Ați găsit educația la cheie. Tot ce a făcut USL de la preluarea puterii a arătat că nu se pricepe decât la distrugere sistematică”, a spus Turcan. Deputatul a criticat desele schimbări de miniștri, bâlbâielile privind clasa pregătitoare și faptul că au fost schimbați pe criterii politice toți directori școlari și că s-a modificat legea educației.

„Ministrul Pop a avut misiunea de a-l albi pe Victor Ponta, de a-l scăpa de acuzația de plagiat”, a spus Raluca Turcan. Ea a criticat bacalaureatul profesional pe care l-a numit „Bacalaureat second-hand”.

„Vreți să desființați învățământul profesional, momindu-i pe elevi cu Bacalaureatul profesional. Soluția nu este să acordăm o diplomă de bacalaureat second-hand”, a acuzat PDL prin vocea Ralucăi Turcan.

„Plagiatul lui Victor Ponta, evident și pentru un copil, a devenit subiect și pe plan internațional. A furat titlurile academice cu care se laudă. Comisia de titluri și diplome s-a reunit pe 29 iunie pentru a tranșa cazul Ponta, era singura abilitată prin lege să verifice cazurile de plagiat, dar Ponta a cerut lui Pop să demită Comisia. Ulterior, o nouă Comisie l-a scăpat de acuzații. Apoi Universitatea București a format o Comisie Externă. Rezultatul este fără drept de apel: o parte substanțială a tezei lui Victor Ponta nu îi aparține și autorul și-a însușit într-o manieră necinstită pasaje, ceea ce este plagiat. Ne aflăm în fața unui plagiat evident. Ce veți face doamnă ministru, veți fi loială partidului sau veți retrage titlul de doctor al primului ministru Ponta. Câte plagiate mai are PSD în așteptare. A plagiat sau nu Victor Ponta. Ați fi admis un astfel de doctorat? Câte zile ați mai fi premier domnule Ponta dacă oameni din USL ar spune că sunteți un plagiator, de aceea răspundeți comenzilor”, a adăugat Raluca Turcan.

PDL a acuzat USL că în cinci luni de guvernare a stricat coerența din sistemul de educație. „PSD și-a bătut joc de toate regulile din legea educației”, a menționat Turcan.

Deputatul PDL a reluat tema plagiatului, precizând că Victor Ponta și-a falsificat și CV-ul, făcând referire la masterul din Catania și la un masterat la Oxford.

În final, PDL a cerut demisia ministrului Educației și a premierului Victor Ponta pentru situația din sistemul de educație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii