MULȚUMESC, domnule Fifor, pentru adevărul SPONTAN! Reacția secretarului Ambasadei Rusiei, după GAFA ministrului Apărării cu rachetele de la Deveselu

MULȚUMESC, domnule Fifor, pentru adevărul SPONTAN! Reacția secretarului Ambasadei Rusiei, după GAFA ministrului Apărării cu rachetele de la Deveselu
Publicat: 01/08/2018, 21:21
Actualizat: 26/03/2019, 08:32

După cum era de așteptat,afirmațiile ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, care a spus marți, într-un interviu la Antena 3, că la baza de la Deveselu ar exista „rachete balistice„, au stârnit o serie de reacții critice în lumea politică. Principala acuzație era că această gafă va fi folosită de oficialii de la Moscova ca o confirmare că scutul antirachetă de la Deveselu ar amenința Rusia.

„Cum ar putea fi vreodată președintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, CU RACHETELE BALISTICE? Cum ar putea vreodată președintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani și noi insistăm în continuare față de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanența militarilor americani pe teritorul românesc? Cum ar putea Federația Rusă să fie încântată că România își dezvoltă capabilitățile navale?” a declarat Fifor, la Antena 3.

Secretarul Ambasadei Rusiei la București, Pavel Alekseenko, a scris într-un mesaj pe Facebook că declarațiile ministrului român al Apărării dovedesc că scutul este „o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse”.

„Declarația lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale Federației Ruse. Mulțumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan”, afirmă Alekseenko.

Miercuri, ministrul Apărării a declarat pentru Mediafax că ar fi vorba de o eroare de înțelegere a vorbelor sale.

„Categoric, NU AVEM (rachete balistice, n.r.) A fost o inflamare artificială a unui subiect extrem de delicat. Eu am declarat cât se poate de clar faptul că la Deveselu nu există rachete balistice și susțin punctul de vedere și-l afirm cu toată tăria. Sistemul de la Deveselu are rachete INTERCEPTOARE și sunt lucruri foarte bine cunoscute. Toți cei care încearcă acum să facă un joc mai mult decât iresponsabil pe un astfel de subiect cred că greșesc foarte mult. Cert este că, în cel mai rău caz, a fost vorba de o greșeală de înțelegere. Eu nu am afirmat niciodată că la Deveselu s-ar afla rachete balistice. Este, oricum, un lucru foarte greu de crezut că ministrul Apărării vreodată ar putea să susțină asemenea chestiune. Cred că a fost o intrepretare greșită. Cred că de-a lungul acestor luni am încercat cu toții să arătăm că poziționarea României este una foarte fermă și lucrurile acestea cred că au fost clar înțelese”, a declarat Fifor, pentru Mediafax.

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat vehement afirmațiile lui Fifor. Într-o postare pe Facebook, Băsescu cere demisia ministrului Apărării, pe care îl acuză că servește intereselor Rusiei.

„Mihai Fifor, afară din guvern! N-am crezut că cineva poate face declarații mai dăunătoare țării decât Petre Daea. Și totuși, alături de Daea, Mihai Fifor ministrul Apărării reușește să facă cea mai ticaloasă și greșită declarație post decembristă,” scrie Băsescu în mesajul său, în care explică de ce afirmația lui Fifor e o prostie. „Prin afirmația sa, Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găsească justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA și NATO în vederea amplasării de armament în Crimea. Mai mult, afirmația lui Fifor are darul de a decredibiliza România și SUA în fața propriilor aliați, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalațiilor de la Deveselu. Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federației Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă.”