Negocieri în grup restrâns pentru a-l îmbuna pe „turbulentul” Viktor Orbán / „După lungi negocieri, am acceptat oferta”

Publicat: 01/02/2024, 19:00
Actualizat: 01/02/2024, 19:03

Înaintea Consiliului European, un grup restrâns de lideri au stat la șasă cu șefii instituțiilor europene. Informația privind negocierile dinaintea summitului european a venit de la premierul Ungariei, care a postat pe Facebook și o fotografie. 

În fotografie îi vezi pe lideri ai statelor UE precum premierul Viktor Orbán, premierul italian Giorgia Meloni, în dreapta sa, și cancelarul german Olaf Scholz, în stânga sa. De cealaltă parte a mesei, în mijloc, stă Charles Michel, alături de el Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Emmanuel Macron, președintele Franței. În fruntea mesei se află Thérése Blanchet, secretarul general al Consiliului European.

Crema conducerii blocului comunitar l-a tras deoparte pe „turbulentul” Orbán, așa cum este numit de Politico, pentru a fi sigură că acesta nu va întoarce din nou spatele, cum a făcut-o la Consiliul precedent.

Punctul nevralgic al reuniunii speciale de joi a fost pachetul critic de ajutor pentru Ucraina, care a avut susținerea fiecărui lider al UE, cu excepția lui Orbán.

După ore întregi de negocieri, Orbán a primit ce a cerut și revizuirea bugetului UE care cuprinde și pachetul pentru Ucraina a trecut numaidecât.

Am negociat deja multe ore ieri, miercuri noapte, și am început negocierile devreme în această dimineață. Negocierile au fost în impas în decembrie anul trecut, pentru că nu am ajuns la un acord privind două probleme ale Ungariei, a povestit liderul ungar.


Orbán se temea că banii blocați pentru Ungaria ar putea ajunge în Ucraina, dar „am primit garanții”, a spus liderul de la Budapesta.

Ne temeam că fondurile destinate maghiarilor, pe care Comisia nu le-a alocat până acum, vor ajunge, mai devreme sau mai târziu în Ucraina. Și ne-am temut, de asemenea, că vom aloca resurse Ucrainei pentru un timp prea îndelungat și fără control. Am obținut o ofertă azi-noapte și în această dimineață și am negociat, în sfârșit, un mecanism de control care garantează folosirea banilor în mod justificat și am primit garanția că fondurile Ungariei nu vor ajunge în Ucraina. După lungi negocieri, am acceptat această ofertă.

Viktor Orbán nu s-a sfiit să arate tuturor că poate să dea cu pumnul în masă pentru a obține ceea ce-și dorește și asta i-a făcut pe liderii UE să facă glume pe seama lui la sosire.

Principalul comentator, noul premier polonez Donald Tusk s-a plâns de ceea ce el a numit „jocuri egoiste” ale lui Viktor Orbán. Liderul de la Varșovia a susținut, de asemenea, că „nu există loc de compromis” în ceea ce privește ajutorul financiar Ucrainei.

Când a fost întrebat de către un jurnalist maghiar ce crede despre propunerea de compromis a Ungariei, nu a putut articula care sunt obiecțiile sale, dar a răspuns, vizibil confuz, că „dacă Viktor Orbán vrea să folosească dreptul de veto în fiecare an, ar fi foarte problematic pentru Ucraina și pentru noi să avem un program consistent”, scrie Hungary Today.

Acest lucru ar fi, într-adevăr problematic, întrucât acordul prevede ca liderii statelor UE să aibă în fiecare an o dezbatere referitoare la implementarea acestei finanțări pentru Ucraina și că ”dacă este necesar, în doi ani Consiliul European va invita Comisia să facă o propunere pentru revizuirea finanţării”.

Deci, motive pentru liderul ungar de a impune noi garanții Bruxellesului.

Sursa: X/ Viktor Orbán

CITEȘTE ȘI:

Cele 27 de state membre UE au convenit să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 mld. euro / „Decizia dovedește unitatea puternică a UE”

Petarde, incendii și tunuri de apă la Parlamentul European / Liderii UE discută despre protestele fermierilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?