Nelămuririle Olguței Vasilescu: Cred că acel comunicat a fost scris înainte de întâlnirea președintelui cu noi, pentru că a părut să fie de acord cu ce am discutat

Nelămuririle Olguței Vasilescu: Cred că acel comunicat a fost scris înainte de întâlnirea președintelui cu noi, pentru că a părut să fie de acord cu ce am discutat
Publicat: 06/04/2018, 22:22
Actualizat: 26/03/2019, 18:08

„Cred că acest comunicat a fost scris înainte de întâlnire, pentru că la discuție președintele a părut să fie de acord cu noi. Înțeleg următorul lucru (din comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale – n.r.), că nu mai trebuie să avem majorări salariale și de pensii pentru că asta înseamnă că nu mai avem deficit. Am făcut majorări la pensii și salarii și am reușit să rămânem sub ținta de deficit, 2,9% a fost anul trecut. Nu s-ar putea discuta despre o creștere a inflației din cauza unei proaste gestionări. Dacă dl Iohannis dorește să rezolve problemele țării, ar trebui să aibă o discuție cu BNR. Cred că BNR poate să țină inflația sub control, dacă aplică anumite măsuri, eptnru că Guvernul și-a respectat planul de guvernare, deficitul sub 3%”, a afirmat ministrul Muncii la România Tv.

Ea a precizat că au fost discuții, în cadrul întâlnirii cu Iohannis și despre predictabilitatea legii salarizării și că i-a oferit explicații președintelui pe această temă.

„În ceea ce privește predicatabilitatea legii, pentru că șoferul de la Mininisterul Muncii avea un salariu diferit de cel de la MAI, etc. Ori, odată prin aplicarea acestei legi, va însemna egalarea nivelului de salarii. Se păstrează și principiul egalității că toți vor fi plătiți la fel și mai ales principiul predictibilității pentru că acolo se spune suma foarte clară peste care nu se poate trece”, a explicat Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus că șeful statului și-a exprimat îngrijorarea că ar putea scădea veniturile salariale și în legătură cu corecțiile la Legea pensiilor.

„Apoi au fost discuții vis a vis de salarii sau venituri care ar scădea. I-am explicat clar președintelui și i-am pus pe masă un dosar cu mii de fluturași din care reieșe creșterea a 90% din veniturilor bugetarilor. De exemplu, în 2016 a fost un total cheltuieli pentru bugetari de 58 miliarde, iar în 2017, în jur de 70 și ceva de miliarde și, în 2018, la 80 de miliarde. Sigur că președintele și-a manifestat îngrijorarea ca să nu se mai facă corecții pe legea de pensii și aici am fost de acord. Până în 2022 va fi echilibrat perfect sistemul și din 2019 până în 2022 se va crește cu 50% diferență. Legea, chiar și după amendamentele din Parlament, rămâne în continuare echilibrată și credem că nu există nicio încălcare a legii”, a completat Lia Olguța Vasilescu.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii a anunțat că instituția pe care o conduce este în discuții cu pensionarii și cu profesori în dreptul muncii pe subiectul Legii pensiilor.

„Suntem în discuții cu pensionarii și profesori universitari de dreptul muncii care au capacitatea să vadă această lege, că facem calcule pe mai multe pensii. Am calculat câteva mii de pensii până la această dată pe formulele pe care le avem în vedere, iar când vom fi gata cu această lege, o vom introduce în dezbaterea publică”, a completat Vasilescu.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, un avertisment pentru Executiv, susținând că legea salarizării se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității, anunță Administrația Prezidențială.

„Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative”, transmite Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți, la Parlament, că este „un pic uimită” de comunicatul Președinției de la întâlnirea de la Cotroceni, afirmând că „lucrurile nu au stat așa cum este în comunicat” și cerând președintelui Klaus Iohannis să publice stenogramele întâlnirii.

„Sincer, sunt un pic uimită. Am văzut comunicatul domnului președinte, eu sunt uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a crede ceea ce a scris domnul președinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Cred că cel mai bine ar fi ca domnul președinte să arate stenogramele întâlnirii și atunci ne-am edifica toți. Eu nu pot să îmi permit să spun despre cineva că minte, dar lucrurile nu au stat așa cum este în comunicat”, a spus Viorica Dăncilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului